16 °C Budapest
Sokan trükköznek ezekkel az utalványokkal: erre figyelj, ha nem akarsz nagyot bukni

Sokan trükköznek ezekkel az utalványokkal: erre figyelj, ha nem akarsz nagyot bukni

2020. augusztus 27. 11:01

A járvány miatt sokan inkább lemondtak idénre az utazásról, az irodák, szállásadók, légitársaságok pedig sokszor készpénz helyett utalványban térítik meg az ügyfeleknek a szolgáltatás árát. A hirdetési oldalakon rendre feltűnnek ilyen voucherek, utalványok, amelyeket pénzért szeretne továbbértékesíteni a gazdájuk. Ám a dolog nem olyan egyszerű, hogy csak megkeressük a nekünk tetsző kupont, és megvesszük: számos buktatója van a dolognak. A Budapesti Békéltető Testület segítségével a Pénzcentrum összeszedte, mi mindenre kell figyelni, ha valaki ilyen módon szeretne utazási szolgáltatást vásárolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rengeteg magyar döntött úgy, hogy a járvány miatt inkább lemondja a nyaralását. A helyzet komoly kihívás elé állította az utazási irodákat, szállásadókat, többen pedig nem teljesen szabályosan oldották meg a problémát.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Budapesti Békéltető Testületnek is akad bőven munkája a lemondott nyaralások kapcsán.

A koronavírus miatt lemondott utazások és törölt repülőjáratok kapcsán rengeteg panasz és kérelem érkezik a Budapesti Békéltető Testülethez. A panaszok típusait tekintve beszélhetünk azon ügycsoportokról, ahol az utazásszervező nem a teljes összeget adta vissza a fogyasztónak, hanem annak úgynevezett bánatpénzzel csökkentett összegét

- számolt be a Pénzcentrumnak dr. Inzelt Éva, a Budapesti Békéltető Testület elnöke. Emellett vannak olyan fogyasztók, akik azt panaszolták, hogy a szállásadó pénzt nem ad vissza, csak vouchert (utalványt) hajlandó kibocsátani. További esetkör, amikor a szállásadó azért nem nyújt szolgáltatást a fogyasztónak - vagyis azért nem szállásolja el egy adott áron - mert egy kuponos oldalon keresztül történt a szolgáltatás igénybevételének a megvásárlása, azonban a szállásadó nem kapta meg a díjat a kupont árusító cégtől - sorolta a testület elnöke.

Sokan inkább eladják

A már említett voucherek kapcsán a Pénzcentrum korábban megírta, hogy többen utazás helyett inkább értékesítik az utalványaikat a különféle hirdetési oldalakon. Bár kecsegtető lehet az így megvehető, olcsó utazás, azért érdemes körültekintőnek lenni, mielőtt kifizetjük a vételárat.

Az ilyen voucherek vásárlása kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az utazásszervezők által kiállított utalvány névre szóló. A jogszabály (A veszélyhelyzet megszűnése után átmeneti szabályokról szóló 2020. évi LVIII. törvény) nem rendelkezik arról, hogy hogyan lehet a tulajdonost módosítani. Ennek fényében erre a kérdésre Az utazási csomagokkal, szolgáltatásokkal, szerződésekkel foglalkozó 472/2017. (XII. 28.) kormányrendelet ad válasz. E szabályozás szerint az utazó átruházhatja az utazási csomagra vonatkozó szerződésből fakadó jogait és kötelezettségeit az utazásszervező által meghatározott költség mellett

- hívta fel a figyelmet az elnök, majd hozzátette: az erre vonatkozó díj összegét a felek közötti szerződés, illetve az Általános Szerződési Feltételek tartalmazzák. Így mindig kérjük az eladótól, hogy az átruházást az utalványt kiállító vállalkozással egyeztesse.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek végeredményeként a voucher a vevő nevére kell majd hogy szóljon, módosuljon.

Ne csússz ki az időből

Dr. Inzelt Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy a fent ismertetett jogszabályi rendelkezések értelmében az utazó legalább 7 nappal az utazás megkezdése előtt köteles értesíteni az utazásszervezőt a felhasználó személyében történt változásról.

Ezzel kapcsolatosan a javaslatom, hogy mindig mindenki ellenőrizze a közte és az utazásszervező között létrejött szerződés tartalmát. A jogosult módosításának mindig van egy díja, vagy kezelési költsége, legyen szó repülőjegyről vagy szállásról.

Az átverések, jogsérelemek elkerülése végett az egyik legfontosabb a Budapesti Békéltető Testület elnöke szerint, hogy a fogyasztók mindig írásban (például e-mail) kommunikáljanak a vállalkozással. Ha pedig a vállalkozás elutasítja a fogyasztó kérését, akkor forduljanak a testülethez.

A Budapesti Békéltető Testület alternatív vitarendezési fórum, segít a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak fogyasztói jogvitájuk bíróságon kívüli rendezésében. A testület fő célja, hogy a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezséget hozzon létre a felek között. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az ügyben döntést hoz, amely ajánlás vagy kötelezés, ha a fogyasztói kérelem megalapozott, és elutasítás, ha a fogyasztói kérelem megalapozatlannak bizonyult

- ismertette dr. Inzelt Éva. Hozzátette, a békéltető testületi eljárás ingyenes - sem eljárási díjat, sem illetéket nem kell fizetni, továbbá jogi képviselet sem kötelező -, gyors (legfeljebb 120 napos az ügyintézési határidő) és egyszerű az igénybevétele, hiszen egy kérelem kitöltésével és annak mellékleteivel az eljárás megindítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?