Sokan trükköznek ezekkel az utalványokkal: erre figyelj, ha nem akarsz nagyot bukni

Sokan trükköznek ezekkel az utalványokkal: erre figyelj, ha nem akarsz nagyot bukni

2020. augusztus 27. 11:01

A járvány miatt sokan inkább lemondtak idénre az utazásról, az irodák, szállásadók, légitársaságok pedig sokszor készpénz helyett utalványban térítik meg az ügyfeleknek a szolgáltatás árát. A hirdetési oldalakon rendre feltűnnek ilyen voucherek, utalványok, amelyeket pénzért szeretne továbbértékesíteni a gazdájuk. Ám a dolog nem olyan egyszerű, hogy csak megkeressük a nekünk tetsző kupont, és megvesszük: számos buktatója van a dolognak. A Budapesti Békéltető Testület segítségével a Pénzcentrum összeszedte, mi mindenre kell figyelni, ha valaki ilyen módon szeretne utazási szolgáltatást vásárolni.

Rengeteg magyar döntött úgy, hogy a járvány miatt inkább lemondja a nyaralását. A helyzet komoly kihívás elé állította az utazási irodákat, szállásadókat, többen pedig nem teljesen szabályosan oldották meg a problémát.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Budapesti Békéltető Testületnek is akad bőven munkája a lemondott nyaralások kapcsán.

A koronavírus miatt lemondott utazások és törölt repülőjáratok kapcsán rengeteg panasz és kérelem érkezik a Budapesti Békéltető Testülethez. A panaszok típusait tekintve beszélhetünk azon ügycsoportokról, ahol az utazásszervező nem a teljes összeget adta vissza a fogyasztónak, hanem annak úgynevezett bánatpénzzel csökkentett összegét

- számolt be a Pénzcentrumnak dr. Inzelt Éva, a Budapesti Békéltető Testület elnöke. Emellett vannak olyan fogyasztók, akik azt panaszolták, hogy a szállásadó pénzt nem ad vissza, csak vouchert (utalványt) hajlandó kibocsátani. További esetkör, amikor a szállásadó azért nem nyújt szolgáltatást a fogyasztónak - vagyis azért nem szállásolja el egy adott áron - mert egy kuponos oldalon keresztül történt a szolgáltatás igénybevételének a megvásárlása, azonban a szállásadó nem kapta meg a díjat a kupont árusító cégtől - sorolta a testület elnöke.

Sokan inkább eladják

A már említett voucherek kapcsán a Pénzcentrum korábban megírta, hogy többen utazás helyett inkább értékesítik az utalványaikat a különféle hirdetési oldalakon. Bár kecsegtető lehet az így megvehető, olcsó utazás, azért érdemes körültekintőnek lenni, mielőtt kifizetjük a vételárat.

Az ilyen voucherek vásárlása kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az utazásszervezők által kiállított utalvány névre szóló. A jogszabály (A veszélyhelyzet megszűnése után átmeneti szabályokról szóló 2020. évi LVIII. törvény) nem rendelkezik arról, hogy hogyan lehet a tulajdonost módosítani. Ennek fényében erre a kérdésre Az utazási csomagokkal, szolgáltatásokkal, szerződésekkel foglalkozó 472/2017. (XII. 28.) kormányrendelet ad válasz. E szabályozás szerint az utazó átruházhatja az utazási csomagra vonatkozó szerződésből fakadó jogait és kötelezettségeit az utazásszervező által meghatározott költség mellett

- hívta fel a figyelmet az elnök, majd hozzátette: az erre vonatkozó díj összegét a felek közötti szerződés, illetve az Általános Szerződési Feltételek tartalmazzák. Így mindig kérjük az eladótól, hogy az átruházást az utalványt kiállító vállalkozással egyeztesse.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek végeredményeként a voucher a vevő nevére kell majd hogy szóljon, módosuljon.

Ne csússz ki az időből

Dr. Inzelt Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy a fent ismertetett jogszabályi rendelkezések értelmében az utazó legalább 7 nappal az utazás megkezdése előtt köteles értesíteni az utazásszervezőt a felhasználó személyében történt változásról.

Ezzel kapcsolatosan a javaslatom, hogy mindig mindenki ellenőrizze a közte és az utazásszervező között létrejött szerződés tartalmát. A jogosult módosításának mindig van egy díja, vagy kezelési költsége, legyen szó repülőjegyről vagy szállásról.

Az átverések, jogsérelemek elkerülése végett az egyik legfontosabb a Budapesti Békéltető Testület elnöke szerint, hogy a fogyasztók mindig írásban (például e-mail) kommunikáljanak a vállalkozással. Ha pedig a vállalkozás elutasítja a fogyasztó kérését, akkor forduljanak a testülethez.

A Budapesti Békéltető Testület alternatív vitarendezési fórum, segít a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak fogyasztói jogvitájuk bíróságon kívüli rendezésében. A testület fő célja, hogy a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezséget hozzon létre a felek között. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az ügyben döntést hoz, amely ajánlás vagy kötelezés, ha a fogyasztói kérelem megalapozott, és elutasítás, ha a fogyasztói kérelem megalapozatlannak bizonyult

- ismertette dr. Inzelt Éva. Hozzátette, a békéltető testületi eljárás ingyenes - sem eljárási díjat, sem illetéket nem kell fizetni, továbbá jogi képviselet sem kötelező -, gyors (legfeljebb 120 napos az ügyintézési határidő) és egyszerű az igénybevétele, hiszen egy kérelem kitöltésével és annak mellékleteivel az eljárás megindítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?