10 °C Budapest

Ezzel megszűnhet az AirBnB-zés a fővárosban: bekeményít a szállodalobbi?

2020. július 6. 09:01

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán szerint a rövid távú lakáskiadást "szabályozni kell" Budapesten, és ezen már dolgoznak is, az viszont nem egyértelmű, hogy milyen elgondolások állnak az Airbnb-vel fémjelzett rövid távú lakáskiadás újraszabályozása mögött. Guller mindössze egy percben beszélt az újraszabályozás szükségességéről, más nyilvános fórumon nem jelent meg a tervekről semmi. De akkor mégis mi lesz AirBnB-vel és Budapest turizmusával?

Három fő faktor van, amely Budapesten a rövidtávú lakáskiadás az újraszabályozáshoz vezethet - ennek pedig jelentős hatása lehet Budapest belvárosára. Az egyik a budapesti turizmus elmúlt évekbeli átalakulása, a másik a tavalyi önkormányzati választás által előidézett változások és végül, de nem utolsó sorban a koronavírus-járvány. Guller Zoltán azzal vezette fel az újraszabályozás szükségességét, hogy a vidéki szálláshelyekkel szemben Budapesten sokkal lassabban indul újra a turizmus. Az idegenforgalom feltámasztása érdekében ezért "néhány intézkedést fontolgatnak", amelyek közül egyet nevezett meg, amely "talán a legfontosabb": a rövid távú lakáskiadás újraszabályozását - írja a G7.

A vezérigazgató szerint a közel félezer szállodát képviselő Szállodaszövetség kereste meg a kormányt az újraszabályozás ötletével, arra hivatkozva, hogy több nyugat-európai várossal szemben a budapesti rövid távú lakáskiadásnál "nincsen semmilyen szabályozás". Guller szerint emiatt a "felkérés" miatt kezdte meg a kormány és a turisztikai ügynökség az újraszabályozás vizsgálatát. A Szállodaszövetség április legelején több javaslatot megfogalmazott, többek között a rövid távú lakáskiadás újraszabályozását is:

évi 120-ra korlátoznák a kiadható napok számát.

A Szállodaszövetség lobbizása azonban egyáltalán nem új keletű. A szervezet az elmúlt négy-öt évben már több alkalommal javasolta a rövid távú lakáskiadás korlátozását. A turisztikai ügynökség azonban korábban nem mutatott nyitottságot ezekre a kezdeményezésekre. A szállodák folyamatos próbálkozása mögött egy évek óta mélyülő konfliktus áll, amely a koronavírus miatt lényegében a túlélésről szóló harccá vált. Ugyanis a rövid távú lakáskiadás egyre dominánsabbá vált a szálláspiacon, miközben a hagyományos szállodák versenyhátrányban vannak velük szemben az eltérő szabályozás miatt.

Míg 2014-ben még háromszor annyi szállodai férőhely volt, mint amennyi az Airbnb-n, három évvel később lényegében utolérte a szállodai kapacitást a rövid távon kiadott lakásoké. Ez alatt az idő alatt az Airbnb-lakásokban négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma, míg a szállodáknál ez nagyjából 20 százalékkal nőtt. Az Airbnb-vel azonosított rövid távú lakáskiadás így egyre nagyobb szeletet hasít ki a turizmusból Budapesten, a 2018-as becslésünk szerint éves szinten 35 milliárd forintos szektorrá nőtte ki magát. Akkoriban mintegy 10 ezer aktívan hirdetett lakás működött, ez a szám a járvány előtt 13-15 ezerre növekedett.

Ha ugyanúgy működik, mint egy szálloda, akkor hasonló jogszabályi környezetet kellene kialakítani hozzá

- mondta Szállodaszövetség vezetője, Flesch Tamás. A konfliktus elmélyülésében jelentős szerepe van a koronavírusnak, bár nem feltétlenül a szabályozási különbségek miatt. A rövid távra kiadott lakások jóval rugalmasabban tudtak reagálni a kialakult helyzetre. Egy hotel újranyitása jelentős összeg, teltháznál ugyanolyan készültség kell, mintha öt százalékos lenne a kihasználtság.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rövid távú lakáskiadás rugalmassága jelentősen felértékelődik a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben.

Elég azt a lakást előkészíteni, amelyikbe foglalás jön, a munkaerő-mennyiséggel könnyebben lehet alkalmazkodni a kihasználtsághoz, ráadásul az árazásban is nagyobb a mozgástér. A modell rugalmasságának jelentős szerepe van abban, hogy a rövid távú lakáskiadás rendkívül sikeressé vált az elmúlt években az egész világon. A műfajból adódóan mind elhelyezkedésben, mind kialakításban szélesebb a kínálat.

Viszont ha a Szállodaszövetség által javasolt 120 napos korlátozás életbe lépne, már értelmetlen lenne rövid távon kiadni lakásokat: hosszú távra nehéz lenne nagy számban olyan bérlőket találni, akik pont a fennmaradó időszakra vennének ki lakásokat. Így több apartmanos szerint a korlátozás a hosszú távú kiadás, illetve még inkább a szürke zóna felé lökné az ágazatot, ahogy Berlinben történt. A német fővárosban 2016-ban lényegében betiltották az Airbnb-t, majd másfél év után a korlátozások jelentős részét feloldották a szabályozás kudarca miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem