3 °C Budapest

Így tiszteleg a MÁV a mentősök előtt: új néven indítanak járatot

2020. június 20. 13:45

A MÁV-START az Országos Mentőszolgálatnak tett ígéretéhez híven Kresz Gézáról nevezte el egyik InterCity járatát. A magyarországi szervezett mentés megalapítójának nevét viselő első IC-vonat a mai napon, délután indul Lőkösházáról a Keletibe.

A vasúttársaság május közepén másfél millió forint értékben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel a minden nap hősies, emberfeletti munkát végző mentőknek, valamint bejelentette, hogy a tisztelet jeléül az Országos Mentőszolgálat elődjéről, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület alapítójáról nevezi el egyik InterCity járatát.

A Kresz Géza nevét viselő InterCity-vonat először június 20-án, 16:49-kor indul Lőkösházáról a budapesti Keleti pályaudvarra, ahova 20:20-kor érkezik meg. Az InterCity Lőkösháza és a Keleti pályaudvar között csak Kétegyháza, Békéscsaba, Murony, Mezőberény, Gyoma, Nagylapos, Mezőtúr és Szolnok állomáson áll meg.

Az InterCity névadója dr. Kresz Géza (1846-1901) 1887-ben Európában az elsők között hozta létre a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet (BÖME). Az Országos Mentőszolgálat ma a Kresz Géza InterCity járat nyolc állomása közül négy városban, Békéscsabán, Mezőberényben, Mezőtúron és Szolnokon működtet mentőállomást.

A vasútvonal korábban a történelmi Magyarország és a magyar mentéstörténet olyan nagy múltú városait is érintette, mint az 1886-ban városi mentőegyletet szervező Temesvár, 1901-ben Arad és az 1904-ben szintén mentőintézményt létesítő Nagyvárad, melyek szerepe a hazai mentőintézmények közül kiemelkedő volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járat végállomása ugyancsak emblematikus helyszíne az életmentésnek, hiszen a fővárosi Keleti pályaudvaron a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület éveken át fogadta az I. világháború idején a fővárosba érkező katona- és kórházvonatok sérültjeit.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?