A horvát, görög, olasz tengerparton nyaralnál? Ezeket a szabályokat kell betartanod

A horvát, görög, olasz tengerparton nyaralnál? Ezeket a szabályokat kell betartanod

2020. május 21. 16:51

Ahogy közeledik a szezon, Európa országai lassan ismét megnyitják határaikat a külföldi turisták előtt, hogy mentsék, ami menthető. És habár az előzetes felmérések szerint sok magyar idén elővigyázatosságból belföldön tölti el a szabadságát, egy külföldi nyaralás sem tűnik lehetetlennek.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt javasolja, hogy a lakosság várjon ki a külföldi utazásokkal. Szerinte a környező országokban már jó a járványügyi helyzet, ettől függetlenül még körültekintésre kéri a lakosságot.

Nem csak itthon, de az egész világon megszenvedte a turizmus a válságot, a turisztikai világszervezet becslése szerint idén 350-400 milliárd dollárral csökkennek a szektor bevételei. Nem kell csodálkozni tehát, amiért a kormányzat idén elsősorban a belföldi utazást propagálja, hiszen szeretnék, ha a magyarok idén itthon költenék el a pénzüket és a magyar gazdaságot pörgetnék. Ettől függetlenül lehet utazni külföldre, jelenleg az alábbi feltételekkel.

A Konzuli Szolgálat hivatalos tájékoztatója így szól: a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is.

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék. A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében.

Szlovákia, Horvátország

Május 21-től Szlovákiába is lehet utazni 24 óránál rövidebb időre házi karantén nélkül. Horvátországba pedig már nem csak ingatlantulajdonosként, hanem méltányolható személyes okkal is be lehet lépni, ide tartozik a lefoglalt szállás igazolása is - mondta Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi tájékoztatón.

És friss hír, hogy Május 29-én Horvátország megnyitja határait a cseh, magyar, osztrák és szlovák állampolgárok számára - jelentette be a horvát turizmusért felelős miniszter szerdán a Croatia Week beszámolója szerint - írja a G7. Gari Capelli azt követően számolt be a határnyitásról, hogy videokonferencián beszélt az uniós országok szakminisztereivel.

Horvátország kétoldalú együttműködések alapján nyitja meg határait, hogy megmentse a gazdaság nagyjából 25 százalékát kitevő idegenforgalmat. Elsőként olyan országok állampolgárait engedi be, amelyeknél Horvátországhoz hasonlóan enyhe volt a járvány lefolyása.

A Horvát Közegészségügyi Intézet figyelmeztetése szerint fontos betartani az egymás közötti szükséges távolságot, ami azt jelenti, hogy a strandokon minden 100 négyzetméteres területen legfeljebb 15 ember tartózkodhat, egymás között legalább 1,5 métert kell hagyni. Ez a távolság a nyugágyak elhelyezésére is vonatkozik, továbbá azt is előírják, hogy naponta többször fertőtlenítve legyenek a fekhelyek. Enélkül a vendégek közötti nyugágy csere sem megengedett - írja a Travelo. Szintén az óvintézkedések része, hogy a medencék és strandok vizeit idén gyakrabban ellenőrzik laboratóriumi vizsgálatokkal, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzésveszélyt

Görögország

Görögország viszonylag sikeresen kezeli a koronavírus kitörését. Februárban rögzítették az első esetet, és azóta kevesebb mint 200 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetről lehet tudni, összesen 3000 fertőzöttről tudni.

A beutazáshoz nem kell negatív koronavírusteszt, és 14 napos karanténra sem köteleznek senkit - közölte Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a Reuters szerint. Július 1-től nyitják meg újra az országot a turisták előtt. 

Athénba már ennél is korábban, június 15-től lehet repülni, a szállodák nagy része is ekkortól lesz újra nyitva. Azt is bejelentették, hogy gazdaság- és turizmusélénkítő csomagjuk részeként csökkentik a menetjegyek, a kávé és az alkoholt nem tartalmazó italok adóját 24-ről 13 százalékra. Vagyis várhatóan ezek a termékek olcsóbbak lesznek - írja az Index.

Olaszország

Az európai gócpontnak számító Olaszország június 2-től ismét fogadja a külföldi turistákat anélkül, hogy azoknak karanténba kelljen vonulniuk 2 hétre. A szállodák június folyamán fokozatosan nyitnak, ám ha ismét elkezd növekedni a fertőzöttek száma, akkor ismét drasztikus lépéseket kénytelenek tenni a járvány terjedésének megfékezése érdekében. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A határok újbóli megnyitásával a koronavírus-járvány terjedését elsőként visszaszorító északkelet-olaszországi Veneto tartomány teljes biztonságban várja a turisták visszatértét - hangoztatta Luca Zaia tartományi kormányzó, a Liga párt egyik legnépszerűbb politikusa.

"Velence városa, tengerpartjaink, Bibione, Jesolo, Caorle, a Garda-tó szebb, mint valaha, és várja a turisták visszatértét, ahogy Olaszország megnyitja határait június 3-tól" - hangoztatta Luca Zaia.

Spanyolország

José Luis Ábalos közlekedési miniszter egy interjúban azt mondta, "nem engedélyezhetjük a külföldiek szabad mozgását, amíg a spanyol lakosságé korlátozott". Hozzátette, hogy a turisták fogadása akkortól lesz lehetséges, ha már a spanyolok is elhagyhatják a lakhelyük szerinti megyét.

A tárcavezető hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az országot egészségügyi szempontból is "vonzóvá" tegyék. A turizmusnak biztonságra, bizalomra van szüksége - jegyezte meg.

Spanyolországba csak a spanyol állampolgárok, az ott élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok, valamint a határon át naponta átjáró munkavállalók léphetnek be, eltekintve egyes rendkívüli indokolt esetektől.

A spanyol kormány a nemzetközi turizmus június végi újraindításában bízik.

Franciaország

Franciaország egyelőre még óvatos, ám legalább a belföldi turizmus mielőbbi újraindítása érdekében a kormányfő múlt héten jelezte, hogy a franciák júliusban és augusztusban belföldön elutazhatnak nyaralni, de nem zárta ki, hogy helyi szinteken nyáron is lesznek korlátozások a járványhelyzet függvényében.

A vendéglátóhelyek megnyitásáról május utolsó hetében dönt a kormány. A miniszterelnök elmondta, hogy a vírus által kevésbé veszélyeztetett övezetbe tartozó megyékben feltehetően június 2-án megnyithatnak az éttermek, kávézók és bárok, amennyiben a járványhelyzet nem romlik.

A tájékoztatón Edouard Philippe nem szólt a külföldi turistákról.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18