18 °C Budapest
Operatív törzs: így lehet játszótérre menni, ezt kell fertőtleníteni

Operatív törzs: így lehet játszótérre menni, ezt kell fertőtleníteni

2020. május 20. 11:35

Ma 11 órakor kerül sor az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatójára. Itt Müller Cecília többe között elmondta, hogyan mennyenek a magyar családok játszótérre, de szó esett arról is, mikor nyithat ki a magyar határ.

Nyílt közösségekben is terjed a vírus

Müller Cecília elmondta:

a 42 új fertőzött 6 megyéből származik, 5 beteg a kamaraerdei szociális otthonból, 4 a Zala megyei külső kórházi otthonból, a többi nem zárt közösségből. A különféle intézmények újranyitása az új adatoktól függ, nem tud pontos dátumot mondani például az uszodák újranyitására. 

Így kell vásárba járni

Müller Cecília elmondta:

 • a vásárok nem számítanak rendezvénynek, itt nincs létszámlimit,
 • azt gondolja viszont, hogy ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, melyeket egyébként is folyamatosan mondanak. A vásároknak higiéniailag felkészülten kell várniuk az érkezőket: ilyen a kézmosási lehetőség, a szemétgyűjtés és a tisztaság.

Még mindig rengeteg fertőzött az idősotthonokban

Müller Cecília elmondta:

33 idősotthonban ütötte fel a fejét az új koronavírus, 876 pozitív gondozottat tartanak nyilván, a pozitív dolgozóknak a száma 139. 110-en hunytak el olyan személyek az intézményekben, akiknek pozitív volt a koronavírus-eredménye. 298 fő viszont meggyógyult. A betegfelvételi zárlat hamarosan felodható lesz a kórházak többségében.

Így lehet játszótérre járni

Müller Cecília elmondta:

 • Az NNK készített ajánlásokat a most működő parkok, játszóterek számára: ezek szerint alapvető a kézhigiéniai szabályok betartása, az üzemeltetőknek biztosítania kell ehhez a feltételeket. 
 • Ha az üzemeltetők ezt nem tudják betartani, mert nincs csatlakozó épület, a szülő vigyen magával fertőtlenítőt.
 • Csak akkor vigyék le a gyereket játszani, ha a szülő és a gyerek is egészséges, hiszen játszótéren szinte lehetetlen betartani a távolságtartási szabályokat.
 • A játszótereket, homokozókat rendszeresen takarítani kell. A homokozó homokjának teljes cseréje szükséges nyitáskor, majd naponta át kell forgatni a homokot.
 • A homokozót nem kell fertőtleníteni, de a műanyag, illetve fajátékokat fertőtleníteni kell.
 • A nagyobb gyerekeket tájékoztatni kell a járvány veszélyeiről.
 • A hulladéktárolókat rendszeresen üríteni kell, legalább naponta vagy naponta kétszer, ha megtelnek, akkor rögtön. 
 • A gyermekeknél nincs értelme a maszk használatának, a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés sokkal fontosabb.
 • Ha lehet, vigyünk otthonról elkészített ételt, italt. "Ahány gyerek, annyi kulacs" - mondta a szakember.

Folyik az adattisztítás

Müller Cecília országos tisztifőorvos a fertőzési adatok ismertetése után elmondta:

Magyarországon a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma 36,8, ezzel meglehetősen jó helyen vagyunk a körülöttünk lévő országokhoz képest. 

A fertőzöttek harmada van kórházban, ők 539-en vannak a mai napon, 29-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az adattisztítás folyamatos, ezért 1-1 földrajzi területen történhetnek változások az adatokat tekintve.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezek a hatósági számok

Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta: 

1062-re emelkedett a hatásági házikarantén ellenőrzésére regisztrálók száma. Az aktív felhasználók száma 784. Több mint 500 házikarantént rendeltek el tagnap.

Hétfőtől az egész országban kivezették a kijárási korlátozási rendelkezéseket, de a védőtávolságok betartása továbbra is kötelező. A magatartási szabályokat a rendőrség továbbra is ellenőrzi, hat esetben intézkedtek is a rendőrök. 890 esetben intézkedtek a rendőrök eddig összesen.  381-re emelkedett a koronavírussal összefüggésben indított eljárások száma. 

A teherforgalomban Tompánál 3 órás, Röszkénél 3 órás, Ártánd határátkelőnél 2 órás várakozásra kell számítani. Személyforgalomnál is láthatók 3-4 órás várakozások. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01