8 °C Budapest

Operatív törzs: rengeteg rizikófaktora van a koronavírusnak

2020. május 17. 11:35

Az áprilisi gazdasági adatok sokkolóak lesznek - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Lakatos Tibor emellett ismertette a holnaptól Budapesten érvényes szabályokat, Szlávik János pedig a betegség rizikófaktorairól ejtett pár szót.

A védekezés mésodik szakaszába léptünk, fokozatosan újraindulhat az élet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy visszatérhetünk a régi kerékvágáshoz. Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek - mondta Schanda Tamás az ITM miniszterhelyettese. Hozzátette, Magyarország eddig jobban vette az akadályt, mint más országok, a kabinet feladata, hogy továbbra is támogassa a munkahelyek megőrzését. Az informatikai tanfolyamra egy hét alatt 37 ezren regisztráltak, május 22-ig lehet még jelentkezni. A 8 hetes oktatás ingyenes, ez az előfeltétele az augusztusban induló struktúraváltó felnőttképzéseknek is: ezekre lehet felvenni majd az új diákhitelt. Csütörtökön lezajlottak a szakmai érettségik, 50 tárgyból érettségiztek a fiatalok.

A bértámogatás keretében megvalósuló egyéni fejlesztési időkeret pedig a munkavállalók továbbképzését segíti. A felsőoktatásban elérhetővé tették a diákhitel pluszt, amely 500 ezer forintos kamatmentes kölcsön,  ezt már 8700-an igénybe vették. Sikeresen lezajlottak a szakmai érettségi vizsgák is.

A nyelvvizsgával nem rendelkező, de sikeres záróvizsgát tettek számára már 21 ezer diplomát kiállítottak, és a felsőoktatási intézmények gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél többeknél megtörténjen ez.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy a határokon akadálytalanul halad a forgalom. Tegnap 990 hatósági házikarantént rendeltek el, így összesen 10470 van érvényben. Több mint 450 ezerszer ellenőrizték a karanténban lévőket a rendőrök. A felügyelő app-ot 546-an használják jelenleg. Az alkalmazás nem csak ellenőrzésre jó, hanem egy kérdőívet is be tudnak küldeni a felhasználók, így monitorozzák az állapotukat.

4543 távellenőrzést hajtott végre a rendszer és csak 81 rendőri ellenőrzésre volt szükség

Elismételte a budapesti intézkedéseket, amelyek hétfőn éjféltől lépnek életbe:

  • A kijárási korlátozások hétfőn éjfélkor megszűnnek Budapesten.
  • A közös háztartásban élők kivételével azonban utána is tartani kell a 1,5 méteres távolságot.
  • Az üzletekben és a tömegközlekedésben továbbra is kötelező a maszk viselése.
  • A közterületek, parkok és szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók.
  • A 65 év felettiek az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárokat, drogériákat csak 9 és 12 között látogathatják majd, a többiek ezen az idősávon kívül.
  • A piacokról az önkormányzatok rendelkeznek.
  • Valamennyi üzlet hétfőtől nyitvatarthat, a vendéglátóhelyeken a kerthelyiségben és a teraszon lehet tartózkodni Budapesten, ahogy ezt 2 hete vidéken is bevezették.
  • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és állatkertek nyitva lehetnek.
  • A védőtávolság megtartásáról az üzemeltetők gondolkodnak.
  • A vendéglátóknak szeptember 1-jéig nem kell közterülethasználati díjat fizetniük.
  • Istentiszteletek és misék megtarthatók, polgári és egyházi házasságkötés és temetés szintén.
  • Vidéken június 1-jétől, Budapesten június 15-étől lehet majd 200 fő alatti családi rendezvényeket esküvő vagy temetés után tartani.
  • A felsőoktatásban hétfőtől a vidéken már megismert szabályok lesznek érvényben: az egyetemek nyitva lehetnek, de a rektor dönt egyedileg erről, a kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy holnap 0 órától mindenhol megszűnik a kijársi korlátozás, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. Szigorúan és következetesen minden intézkedést be kell tartani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szlávik János infektológus a rizikótényezőkről beszélt. Az első ilyen az életkor, a 65 év felettiek fokozott veszélynek van kitéve. A koronavírusban elhunyt nők átlegéletkora Magyarországon 81, a férfiaké 77 év, de volt már 102 éves gyógyult is - mondta. Az orvos cáfolta azt az elterjedt hírt, hogy egy gyakran szedett vérnyomáscsökkentő növelheti a kockázatot. Mindenkit arra kért, hogy szedje tovább nyugodtan a vérnyomáscsökkentőjét. Rizikófaktor a tüdőbetegség, a daganatos betegség, a vesebetegség és a cukorbetegség (főleg azok esetében, akik inzulin injekciót kapnak). A betegek között Szlávik gyakran találkozik olyanokkal is, akik immunszupresszív kezelést kapnak.

Az orvos beszélt arról a rejtélyes betegségről is, ami több gyermek halálát okozta New York-ban és Olaszországban is. Még ma is vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a koronavírus és a Kawasaki-szindróma között, de ez még nem bizonyított. Szlávik emlékeztetett arra, hogy ma van az AIDS világnapja, és megemlékezett a betegségben elhunytakról.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, az enyhítések után változik az operatív törzs munkája is, a helyzetet folyamatosan figyelik, a területi szintű adatokat is elemzik majd. Hiszen az utóbbi időben már specifikus szabályokat hoztak az ország több területére is. Felkészültek a járványügyi helyzet romlására is, hogy újra életbe léphessenek a korábbi, szigorúbb intézkedések.

Ausztria teljeskörűen még nem tette lehetővé a magyar állampolgárok beutazását, valószínű, hogy negatív koronavírus-teszthet kötik majd a belépést - jelentette ki egy másik kérdésre Lakatos Tibor. A többi szomszédos országgal is folyamatos az egyeztetés a határok megnyitásának kérdésében..

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem