7 °C Budapest
Operatív Törzs: hétfőtől újraindulhatnak a műtétek és a szokásos szűrővizsgálatok

Operatív Törzs: hétfőtől újraindulhatnak a műtétek és a szokásos szűrővizsgálatok

2020. május 15. 11:16

Pénteken is megtartotta szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte, hogy a kormány számos intézkedést tett a járvány lassítása és a gazdasági helyzet javítása érdekében.

A kormány csökkenti az adóadminisztrációt, így gyorsítják az áfakiutalást automatikusan azoknak a cégeknek, akik erre jogosultak. Az eddigi 75 nap helyett 30 nap alatt kaphatják vissza az áfát a kkv-k, a megbízható adósok pedig 20 nap alatt.

Összesen 36700 vállalkozás jelezte, hogy áfát szeretne visszaigényelni, kétharmaduk gyorsabban kapja vissza, mint korábban.

Izer jelezte, 4 hónappal kitolták az adóbevallások határidejét több mint 600 ezer cég és szervezet számára. Szeptember 30-ig lehet elkészíteni az éves beszámolókat és az adót megfizetni. A vállalkozásoknál 200 milliárd forint marad tovább.

Müller Cecília tisztifőorvos közölte, a járvány kezdete óta 3417 igazolt fertőzött van, elhunyt egy nap alatt 6 beteg. Összesen 442 fő hunyt el eddig. Ugyanakkor fokozatosan emelkedik a gyógyultak száma, 1287 gyógyultat tartunk nyilván. Az aktív fertőzöttek száma és a kórházban ápoltak száma is csökken, utóbbiak 614-en vannak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Május 18-tól elindulnak az alkalmi szűrővizsgálatok - jelentette be Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető műtétek is elvégezhetőek lesznek.

Az ágyak egyharmada felszabadítható, amit korábban koronavírusos betegeknek tartottunk fent, mondja Müller. Az intenzív ágyak fenntartására azonban továbbra is szükség van, mert a vírus itt van az országban, adódnak újabb fertőződések, így a járványügyi készültséget fent kell tartanunk, hogy egyfajta "rugalmas ágyszervezés révén" megfelelő ellátást kapjanak a koronavírusos betegek is.

Indíthatóak hétfőtől a kúraszerű ellátások is, fogalmazott Müller.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?