11 °C Budapest

Fontos bejelentést tett a BKK: így működik majd a tömegközlekedés a járvány alatt

2020. március 16. 19:16

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként március 16-tól, hétfőtől ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók. A döntéshez kapcsolódóan - tekintettel a számos fővárosi cégnél elrendelt home office munkavégzés miatti forgalomcsökkenésre is - március 19-től, csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, így a reggeli és a délutáni csúcsidőben 10 százalékkal csökken a járművek száma. A budapesti utasforgalom csak a diákok távolmaradása miatt közel 35 százalékkal apadhat.

Ahogy a BKK szombati közleményében is jelezte, kiemelt figyelemmel kíséri a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát. A március 16-a, hétfő reggeli tapasztalatok szerint a járatok kihasználtsága jelentősen csökkent, a járművek 20-40 százalékos telítettséggel közlekedtek. A forgalomcsökkenés a járványveszélyhez kapcsolódóan elrendelt kormányzati intézkedések tükrében várható volt. A budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt home office munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez.

"Az iskolák működésének szüneteltetése szülőként a több ezer fővárosi járművezető egy részét is érinti, akik számára felelős munkaadójuk biztosítani kívánja, hogy az átmeneti időszakban szükség esetén el tudják látni gyermekük otthoni felügyeletét. Ehhez kapcsolódóan beosztásuk jelentős átszervezést igényel, ezért a tanszüneti menetrend csütörtökig fokozatosan lép életbe" - mondta el az intézkedéshez kapcsolódóan Dr. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója. 

A tanítási szünetben érvényes menetrend március 19-ig, csütörtökig fokozatosan életbe lép, a járatokat üzemeltető BKV Zrt. és VT-Arriva Kft. addig elvégzi a járművezetői beosztások átszervezését. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakban megszokottnál mintegy 10 százalékkal kevesebb járatindulást tartalmaz, és körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tud tehermentesíteni az átmeneti időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem