2 °C Budapest

Valósággal ellepték a magyarok a szálláshelyeket: ezért mentek fel az árak?

2019. október 11. 13:01

2019. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 1,8 százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 0,1 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 8,7 százalékkal emelkedett.

2019. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest így alakult a szálláshelyek forgalma:

  • A külföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 2,3 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 754 ezer vendég közel 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a szállástípusok és a régiók többségében emelkedett. A vendégéjszakák felét Budapesten, 19 százalékát a Balatonnál töltötték a külföldi vendégek.
  • A belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakáké 1,0 százalékkal volt több. A vendégszám 915 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben is nőtt. Az előző hónaphoz hasonlóan, a belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió, ahol háromszor annyi éjszakát töltöttek el, mint a második legkedveltebb területen, Észak-Magyarországon.
  • A szállodák szobakihasználtsága 76,5 százalékos volt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 8,7 százalékkal (69 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,7 százalékkal (45 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 5,5 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, amely 65 százalékos növekedést jelent.

2019. augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • 115-tel kevesebb, 3419 kereskedelmi szálláshely 99 ezer szobával és 355 ezer férőhellyel működött.

2019. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal csökkent, és összesen 22,1 millió volt. A külföldi és a belföldi vendégek egyaránt 0,1 százalékkal kevesebb (10,7 millió, illetve 11,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága nem változott, 61,8 százalék volt.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,1 százalékkal több, 368 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem