27 °C Budapest
Nem várt dolog derült ki a hazai szállodákról: ennek senki sem örül

Nem várt dolog derült ki a hazai szállodákról: ennek senki sem örül

2019. május 10. 17:59

2019. márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakának magas bázisához képest. A szezonális- és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal növekedett. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 3,2 százalékkal emelkedett.

Idén márciusban csökkenést tapasztalt a KSH a kereskedelmi szálláshelyek forgalmában - derül ki közleményükből. 2019. márciusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent. A szálláshelyekre érkezett 405 ezer vendég összesen 998 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban visszaesett, amiben szerepet játszhatott, hogy a húsvét az előző évben márciusban volt.
  • A belföldi vendégek száma 1,7, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal csökkent. A vendégek száma 451 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 965 ezer volt. A belföldi vendégforgalom alakulására hatással volt, hogy a bázisévben a március 15-ei hosszú hétvége 4 napos volt, illetve a nagypéntekkel kezdődő húsvéti ünnepek és az iskolai tavaszi szünet kezdete is márciusra esett.
  • A szállodák szobakihasználtsága 55,2 százalék volt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 3,2 százalékkal (35 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 0,5 százalékkal (19 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 13 százalékkal többet, összességében 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken. 

2019. március 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • 22 egységgel kevesebb, 2608 kereskedelmi szálláshely 78 ezer szobával működött.

2019. január-márciusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 1,2 százalékkal kevesebb, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 1, százalékkal (2,6 millió), a belföldi vendégek 1,4 százalékkal kevesebb (2,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 50 százalékra csökkent.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 6,3 százalékkal több, 92 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?