9 °C Budapest

Kátyúba hajtottál? Irány az útkezelő, simán fizethetik a károd

2018. január 30. 09:30

Magyarországon továbbra is rengeteg úton okoznak gondot a kátyúk. Kevesen tudják azonban, hogy a kátyú okozta károkat adott esetben megtéríti az útkezelő. 2017-ben például a Budapesti Közút 15 millió forint kártérítést fizetett az autósoknak kárigények okán - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Hazánkban továbbra is komoly problémát jelentenek az országszerte jelenlévő kátyúk. Egy-egy véletlen huppanás azonban nem csak a gumit vagy a felnit vághatja haza, hanem bizony futóműhibákat, tengelytörést is okozhat. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ilyen esetekben, ha kár keletkezett az autón, a tulajdonosok kártérítési igényt nyújthatnak be a közútkezelőhöz.

Ennek apropóján az RTL Klub kikérte a Magyar Közúttól és a Budapesti Közúttól is a 2017-es kátyúk okozta kárigények és megtérítésének arányát. A Magyar Közút szerint 2017-ben 666 kárigény érkezett be hozzájuk, melyből 247 esetben fizettek. A Budapest Közúthoz 266 kárigény érkezett, melyet kb. 50 százalékban követett kifizetés,

2017-ben összesen 15 millió forintértékben.

Mindkét útkezelő szerint egyébként évről évre kevesebb kárbejelentés történik. A csatorna által megszólaltatott szakjogász ugyanakkor azt tanácsolja a pórul járt sofőröknek, hogy ha kátyú miatt sérül az autójuk, készítsenek fotókat, de rendőrt is hívhatnak. A lényeg, hogy jól dokumentálható legyen az eset, ugyanis a szakértő véleménye szerint a bírósági tárgyalásokon sokszor hangzik el érvként, egy adott eset kapcsán, hogy nem bizonyítható, "ott" és "az a kátyú" okozta a kárt. Először egyébként érdemes az útkezelőhöz bejelenteni a kérelmet, ha azonban az elutasításra kerül, meg lehet fontolni az ügy bíróságra vitelét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm