27 °C Budapest
Kátyúba hajtottál? Irány az útkezelő, simán fizethetik a károd

Kátyúba hajtottál? Irány az útkezelő, simán fizethetik a károd

2018. január 30. 09:30

Magyarországon továbbra is rengeteg úton okoznak gondot a kátyúk. Kevesen tudják azonban, hogy a kátyú okozta károkat adott esetben megtéríti az útkezelő. 2017-ben például a Budapesti Közút 15 millió forint kártérítést fizetett az autósoknak kárigények okán - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Hazánkban továbbra is komoly problémát jelentenek az országszerte jelenlévő kátyúk. Egy-egy véletlen huppanás azonban nem csak a gumit vagy a felnit vághatja haza, hanem bizony futóműhibákat, tengelytörést is okozhat. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ilyen esetekben, ha kár keletkezett az autón, a tulajdonosok kártérítési igényt nyújthatnak be a közútkezelőhöz.

Ennek apropóján az RTL Klub kikérte a Magyar Közúttól és a Budapesti Közúttól is a 2017-es kátyúk okozta kárigények és megtérítésének arányát. A Magyar Közút szerint 2017-ben 666 kárigény érkezett be hozzájuk, melyből 247 esetben fizettek. A Budapest Közúthoz 266 kárigény érkezett, melyet kb. 50 százalékban követett kifizetés,

2017-ben összesen 15 millió forintértékben.

Mindkét útkezelő szerint egyébként évről évre kevesebb kárbejelentés történik. A csatorna által megszólaltatott szakjogász ugyanakkor azt tanácsolja a pórul járt sofőröknek, hogy ha kátyú miatt sérül az autójuk, készítsenek fotókat, de rendőrt is hívhatnak. A lényeg, hogy jól dokumentálható legyen az eset, ugyanis a szakértő véleménye szerint a bírósági tárgyalásokon sokszor hangzik el érvként, egy adott eset kapcsán, hogy nem bizonyítható, "ott" és "az a kátyú" okozta a kárt. Először egyébként érdemes az útkezelőhöz bejelenteni a kérelmet, ha azonban az elutasításra kerül, meg lehet fontolni az ügy bíróságra vitelét.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?