Már akkor is büntet a BKK, ha jegyet akarsz venni?

Már akkor is büntet a BKK, ha jegyet akarsz venni?

2017. augusztus 22. 15:00

Nem éppen olcsó egy BKK-jegy, pláne, ha a buszon szeretnél venni egyet. De vajon miért drágább ugyanaz a jegy a járműveken, mint a pénztárakban?

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik esetleg otthon felejtik a bérletüket, vagy csak a busz ajtajában jut eszükbe, hogy elfelejtettek jegyet vásárolni. Ugyanis bármelyik BKK-automatánál, vagy jegypénztárnál 350 forintért lehet jegyet venni, a buszokon viszont ennek 450 forint az ára. Utánajártunk, miért kell egy százassal többet fizetni ugyanazért a jegyért.

A válaszért a BKK-hoz fordultunk, az alábbi tájékoztatást kaptuk.

"A közösségi közlekedés szabályozott árakkal működik, a viteldíjak és azok alkalmazási feltételeinek megállapítása Budapesten a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 4. § (4) d) pontja és 31. § (2) bekezdése alapján Budapest Főváros Önkormányzatának a hatásköre. A BKK javaslatokkal él a tarifarendszert érintő kérdésekben, az egyes jegyek és bérletek típusait, valamint árát illetően döntést a Közgyűlés hoz.

A budapesti közösségi közlekedésben elővételi rendszer működik, ahogyan helyi közlekedés tekintetében a világ számos más országában is.

A 450 forintos vonaljegy használata nem kötelező, csupán egy lehetőség arra, hogy akinek nincs előreváltott jegye vagy bérlete, annak ne kelljen felkeresnie valamely értékesítési pontot, hanem azonnal megkezdhesse az utazást.

A helyszínen váltott vonaljegy, amely valamennyi autóbuszon kapható, a jegyváltási lehetőségek számának növelését szolgálja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járművezetőnél váltott jegy ára éppen a helyszínen történő jegyváltás lehetősége miatt magasabb, ez más országokban is így működik a helyi közlekedésben.

A helyszínen váltott vonaljegy ára többek között azért magasabb az elővételben váltott vonaljegyénél, mert a jegyárusítás, ellenőrzés a járművezető figyelmét elvonja az elsődleges feladatairól és menetidő-növekedést okoz. Az árkülönbözet a pénztári kiszolgálásnál kevésbé hatékony értékesítési csatorna fajlagos többletköltségeit fedezi, valamint az utasokat az elővételre ösztönzi."

- válaszolta a Pénzcentrumnak a BKK.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?