Már akkor is büntet a BKK, ha jegyet akarsz venni?

Már akkor is büntet a BKK, ha jegyet akarsz venni?

2017. augusztus 22. 15:00

Nem éppen olcsó egy BKK-jegy, pláne, ha a buszon szeretnél venni egyet. De vajon miért drágább ugyanaz a jegy a járműveken, mint a pénztárakban?

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik esetleg otthon felejtik a bérletüket, vagy csak a busz ajtajában jut eszükbe, hogy elfelejtettek jegyet vásárolni. Ugyanis bármelyik BKK-automatánál, vagy jegypénztárnál 350 forintért lehet jegyet venni, a buszokon viszont ennek 450 forint az ára. Utánajártunk, miért kell egy százassal többet fizetni ugyanazért a jegyért.

A válaszért a BKK-hoz fordultunk, az alábbi tájékoztatást kaptuk.

"A közösségi közlekedés szabályozott árakkal működik, a viteldíjak és azok alkalmazási feltételeinek megállapítása Budapesten a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 4. § (4) d) pontja és 31. § (2) bekezdése alapján Budapest Főváros Önkormányzatának a hatásköre. A BKK javaslatokkal él a tarifarendszert érintő kérdésekben, az egyes jegyek és bérletek típusait, valamint árát illetően döntést a Közgyűlés hoz.

A budapesti közösségi közlekedésben elővételi rendszer működik, ahogyan helyi közlekedés tekintetében a világ számos más országában is.

A 450 forintos vonaljegy használata nem kötelező, csupán egy lehetőség arra, hogy akinek nincs előreváltott jegye vagy bérlete, annak ne kelljen felkeresnie valamely értékesítési pontot, hanem azonnal megkezdhesse az utazást.

A helyszínen váltott vonaljegy, amely valamennyi autóbuszon kapható, a jegyváltási lehetőségek számának növelését szolgálja.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járművezetőnél váltott jegy ára éppen a helyszínen történő jegyváltás lehetősége miatt magasabb, ez más országokban is így működik a helyi közlekedésben.

A helyszínen váltott vonaljegy ára többek között azért magasabb az elővételben váltott vonaljegyénél, mert a jegyárusítás, ellenőrzés a járművezető figyelmét elvonja az elsődleges feladatairól és menetidő-növekedést okoz. Az árkülönbözet a pénztári kiszolgálásnál kevésbé hatékony értékesítési csatorna fajlagos többletköltségeit fedezi, valamint az utasokat az elővételre ösztönzi."

- válaszolta a Pénzcentrumnak a BKK.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20