Holnap leáll a főváros közlekedése: káosztérképen a részletek

Pénzcentrum
2017. augusztus 19. 15:30

Már tegnap óta érezhető, hogy számos helyen megváltozott a budapesti tömegközlekedés, de a tűzijáték alatt fog végleg megborulni a szokásos rend. Jöjjenek a részletek.

Csinos infografikát küldött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az augusztus 20-ai tűzijáték alatt életbe lépő forgalmi változásokról. Ezt:

forrás: BKKHa ezt elég ideig tanulmányoztuk, akkor jöjjenek a részletek is:Az Államalapítás Ünnepén, 2017. augusztus 20-án (vasárnap) és az ahhoz kapcsolódó rendezvények (többek között a tűzijáték, a Szent Jobb körmenet, a Várkert Bazárnál zajló családi programok, a tisztavatás) miatt már 18-án (pénteken) és 19-én (szombaton) is számos, a budai és a pesti fő közlekedési útvonalat, Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe Budapesten. Ezért már pénteken és szombaton is, de különösen 20-án a belvárost közösségi közlekedéssel érdemes megközelíteni. Az ünnepi tűzijáték fő helyszíne idén a Duna Országház előtti szakasza a Margit híd és a Lánchíd között, valamint a Lánchíd; a látvány leginkább a budai és pesti rakpartok ezen szakaszán élvezhető majd. A BKK a tűzijáték előtt és után a metró-, a HÉV-, a villamos-, a busz- és a trolibuszvonalak sűrítésével segíti majd a minél gördülékenyebb forgalmat. A BKK kéri, hogy a tűzijáték után a nézők a sűrűn közlekedő metrókkal induljanak majd haza, azonban arra figyeljenek, hogy biztonsági okokból várhatóan több belvárosi metróállomást is lezárnak. A Lánchidat augusztus 18-a reggeltől, a Margit hidat 20-a 18 órától zárják le a forgalom elől. Az ünnepi hétvégén az útlezárások miatt számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon jár. A BKK a fent leírtak miatt kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK Info oldalán vagy a mobilalkalmazásban, ahol folyamatosan friss, aktuális közlekedési információk olvashatók. A tervezett változások a www.bkk.hu/augusztus20 oldalon ismerhetők meg.

Programok, rendezvények, lezárások

2017. augusztus 20-án (szombaton) és az azt megelőző napokon is számos rendezvényt tartanak Budapesten az Államalapítás Ünnepe alkalmából. A hivatalos programokról az augusztus20.kormany.hu oldal nyújt részletes tájékoztatást. A Kossuth Lajos téren vasárnap délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor. Délután és koraeste a budai Várban ökumenikus kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika-Széchenyi István tér-Szent István Bazilika útvonalon halad. Ezt követően 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét. A rendezvényekhez kapcsolódó lezárások miatt a hétvégén több járat módosított útvonalon közlekedik, ezért a BKK kéri az utasokat, hogy elindulás előtt feltétlenül tájékozódjanak az eljutási lehetőségekről.

 

Ünnepi tűzijáték a Duna-parton

Az ünnepi tűzijáték - amelyet idén a Duna Országház előtti szakaszáról, valamint a Lánchídról lőnek fel - este 21:00-kor kezdődik és körülbelül 21:30-ig tart. A látvány legjobban a dunai rakpartok Lánchíd és Margit híd közötti szakaszáról élvezhető.

A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalon a járműveket, továbbá a nagykörúti villamost és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot, valamint gyakrabban közlekednek a H5-ös és a H7-es HÉV szerelvényei. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A tűzijáték helyszínét elsősorban a sűrűbben közlekedő metrókkal, a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt megközelíteni.

Hazafelé úton szintén érdemes a sűrű metróvonalak egyikét igénybe venni; biztonsági okokból azonban lezárhatják az M1-es metró Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, az M2-es metró Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér és Batthyány tér, az M3-as metró Deák Ferenc tér, valamint a H5-ös HÉV Batthyány tér állomását, ilyen esetben célszerű egy másik, közeli állomást választani. 21:30 és 23 óra között - a kényelmesebb hazautazás érdekében - a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást.

 

Magyar Ízek utcája, családi programok a Várkert Bazárban és környékén, koncertek a Clark Ádám téren

A Magyar Ízek Utcája gasztronómiai esemény, valamint a Várkert Bazárbeli és -környéki családi programok miatt augusztus 18-án hajnaltól 21-én hajnalig lezárják a Lánchíd utcát és a környező útszakaszokat. A korlátozások miatt augusztus 18-án, 19-én és 20-án a 19-es és a 41-es villamos útvonala is módosul, ezért a Várkert Bazár leggyorsabban a Döbrentei térről vagy a Batthyány tér felől gyalogosan közelíthető meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Katonai tiszteletadás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren

A Kossuth Lajos téren augusztus 20-án 8:30 és 10:00 között tartják az állami ünnepséget, valamint a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményét, a tisztavatást. Augusztus 19-én és 20-án a 2-es villamos egész nap csak a Közvágóhíd H és a Március 15. tér között közlekedik, a Kossuth Lajos teret nem érinti, ezért az leggyorsabban az M2-es metróval érhető el.

 

Ünnepi szentmise a Szilágyi Dezső téri templomban, Szent Jobb Körmenet a Bazilikában és környékén

Augusztus 20-án délután 18 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a Szilágyi Dezső téri református templomban, amely a leggyorsabban a Batthyány téri metró- és HÉV-állomásról gyalogosan közelíthető meg.

A 17 órakor kezdődő hagyományos Szent Jobb Körmenetet a Szent István tér-Zrínyi utca-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi tér-Zrínyi utca-Szent István tér útvonalon tartják. Az egyházi esemény idejére a felvonulás útvonalát lezárják. A Bazilika és a körmenet helyszíne a legegyszerűbben metróval közelíthető meg egyaránt 3-5 perces sétával az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út, illetve az M3-as metró Arany János utca, illetve a Deák Ferenc tér metróállomásáról.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem