24 °C Budapest
Top 10: ezek most a világ legélhetőbb városai

Top 10: ezek most a világ legélhetőbb városai

2017. augusztus 16. 12:00

Ismét elkészült a lista a világ 10 legélhetőbb városáról, a rangsorolásban résztvevő összesen 140 város maximálisan 100 pontot szerezhetett a különböző kategóriákban nyújtott teljesítménye alapján. Többféle rangsor is készül évente, amelyek hasonló eredményeket mutatnak, Melbourne, Bécs és Vancouver mindig az élen szerepel, de más ausztrál és kanadai települések is az elsők között szoktak szerepelni. Most sincs nagy meglepetés, a CNN travel cikkében megjelent a 2017-es legélhetőbb városok rangsora.

Az értékelések során vizsgálták a városok stabilitását, az egészségügyet, a kultúrát, a környezetet, az oktatást és infrastruktúrát, ezek alapján az első helyen ismét Melbourne végzett. Az ausztrál város az Economist Intelligence Unit értékelése alapján már hetedik alkalommal nyerte el a világ legélhetőbb városának a címét, 100-ból 97,5 ponttal. A tavalyi pozíciójukat megtartva, Bécs a második helyen végzett 97,4 ponttal, míg a kanadai Vancouver ismét a harmadik helyen szerepelt 97,3 pontot elérve.

A lista elején szereplők között egy év alatt nagy változások nem történtek, viszont hátrébb haladva jelentősen megváltozott a sorrend. Reykjavik 13 helyet ugrott előre, így 89,9 pontos eredménnyel már 37. helyen szerepelt. A nagy előreugrás leginkább a turizmus fellendülésének és a fejlesztéseknek köszönhető, míg például Amszterdam a csökkenő bűnözési ráta miatt került a tavalyinál kedvezőbb, 18. helyre.

Voltak olyan városok is, amelyek a magasabb arányú terrorista támadások miatt kerültek hátrébb a listán, Manchester 43-ról az 51. helyre csúszott vissza, míg Stockholm idén már csak a 26. legélhetőbb városként szerepelt a rangsorban.

A legutolsók között nem meglepő módon olyan városok szerepelnek, ahol háború pusztít, illetve szegénység vagy politikai bizonytalanság jellemzi az adott régiót. Szíria fővárosa, Damaszkusz 30,2 ponttal a rangsor legvégén szerepel, egy kicsivel előzi meg a nigériai Lagos és a líbiai Tripoli, 36 és 36,6 ponttal a 100-ból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az összesített eredmény azonban így is kedvező, 12 város kapott jobb pontszámokat és csupán 6 olyan volt az egész listában, amelyet kevésbé élhetőnek minősítettek.

Az első 10 helyezett:

  • 1. Melbourne, Ausztrália
  • 2. Bécs, Ausztria
  • 3. Vancouver, Kanada
  • 4. Toronto, Kanada
  • = 5. Calgary, Kanada
  • = 5. Adelaide, Ausztrália
  • 7. Perth, Ausztrália
  • 8. Auckland, Új-Zéland
  • 9. Helsinki, Finnország
  • 10. Hamburg, Németország

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?