13 °C Budapest

Kiadták a vészjelzést: riasztó, ami a következő napokban jön

2017. augusztus 2. 16:59

A folyamatos hőség miatt mára már négy megyére (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok) adta ki a legmagasabb harmadfokú, azaz piros figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Várni kell még a felfrissülésre, a következő napokban még melegebb lesz, 40 fok feletti hőmérsékletre számíthatunk. Aki teheti, fürdőben vészeli át a forróságot.  Ha nem lesz jelentős változás az időjárást illetően, számos fürdő rekord vendégszámot és bevételt érhet el idén.

Szerdán megdőlt a hajnali fővárosi melegrekord. Mostanáig ezen a napon a minimum hőmérséklet fővárosi rekordja 24 Celsius-fok volt, amelyet 1948-ban mértek a Gellérthegyen. Szerda hajnalban azonban ennél is melegebb volt a hajnal a János-hegy völgyi részén, ahol csak 24,3 fokig hűlt le a levegő.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő napokban tovább fokozódik a kánikula, a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat.

A hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 Celsius-fokot, sőt egy-egy helyen a 41 fok sem kizárt.

A hőségriadó miatt több nagyvárosban locsolóautókkal, ivókutakkal és vízosztással igyekeznek segíteni a lakosokat.

Budapest is felveszi a versenyt a forrósággal

A főpolgármester utasítására a fővárosi cégek mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén - közölte a budapesti városvezetés.Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban?

  • Az FKF locsolóautói folyamatosan, 2 x 12 órás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot.
  • A munkagépek nappal elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat.
  • A FŐKERT Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.
  • A Budapest Gyógyfürdői kezelésében lévő strandok nyitvatartását (Palatinus, Római, Csillaghegy, Pünkösdfürdő, Paskál strandfürdő) egy órával meghosszabbították. A fürdők és strandok területén térítésmentesen használható víz automatákat helyeznek ki.
     A város több mint 60 pontján már májustól rendelkezésre állnak a tűzcsapokra szerelt ivócsapok, amelyek pontos helyéről a www.ivocsap.hu weboldalon elhelyezett térkép nyújt tájékoztatást.

A vidéki városok is készülnek a forróságra: Egerben a legforgalmasabb belvárosi utcákat naponta többször hűtik locsolóautókkal. Szerdán és csütörtökön a Polgármesteri Hivatal, pénteken a Városgondozás Eger Kft. oszt ásványvizet a járókelőknek a legmelegebb órákban, a belvárosban és a Felsővárosban. A Városháza aulájában vízautomata, a Dobó téren, a Gárdonyi téren, a Szent István kútnál, az érsekkerti sétányokon, valamint az érsekkerti és a Gólya utcai játszótéren pedig ivócsap áll rendelkezésre. A főtéren párakapukat állítottak fel.

Nyíregyházán a Közterület-felügyelet munkatársai 1400 palack hűtött vizet osztanak a belvárosban közlekedőknek, szerda 12 órától. Zalaegerszegen pedig a Zalavíz Zrt. péntekig a Dísz téren és a Kovács Károly téren oszt vizet minden nap 10 órától 16 óráig.

Rengetegszer hívják a mentőket

A szokásosnál mintegy 10-15 százalékkal több riasztást kapnak a mentők a hőség alatt - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

A szakember kiemelte: ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen fektetik le a segítségre szorulót, mivel így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. A hőség elleni védekezésben oda kell figyelni (kiemelten a gyermekek, idősek, betegek esetében) a megfelelő folyadékpótlásra, ajánlott a könnyű, szellős ruházat, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt - fejtette ki Győrfi Pál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

Rekordközelben az áramfogyasztás

A hőséget sokan klimatizált helyiségekben vészelik át. Csúcsra járnak a légkondik, de egyelőre nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint a keddi hitelesített negyedórás rendszerterhelési csúcsérték 6040 megawatt (MW) volt, míg az idei nyári legmagasabb érték 6357 megawatt, amelyet június 28-án mért a Mavir.

KATT: Van egy kis gond az itthoni klímákkal: ezt jobb, ha tudod a kánikulában

Dugig vannak a fürdők

Tömve vannak a fürdők, aki nem tud tóparton vagy a tengernél hűsölni, az a strandra menekül. Ha nem lesz jelentős időjárásváltozás a hónapban,  számos fürdő rekord vendégszámmal és bevétellel számolhat - írta a Magyar Fürdőszövetség.

Az árak egyébként az elmúlt évben sem nőttek jelentősen, idén sem lesz általános áremelés. Tavaly a szövetség tagjainak árbevétele meghaladta az 52 milliárd forintot, országosan pedig a fürdők közel 144 milliárd forint bevételt értek el. Országosan 40 millió fürdőbelépőt értékesítettek tavaly. Magyarországon 550 fürdőegység működik, ezekben 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

KATT: Így strandolhat fillérekből a család Budapesten

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem