31 °C Budapest
Ennyivel olcsóbb, ha magadnak foglalsz: elfelejthetjük az utazási irodákat?

Ennyivel olcsóbb, ha magadnak foglalsz: elfelejthetjük az utazási irodákat?

Pénzcentrum
2017. július 13. 05:34

A nemrég furcsa körülmények között csődöt jelentő Green Travel befuccsolása újra elővette a régi témát: tényleg szükség van az utazási irodákra? Ez persze egy régi vita az irodák szerelmesei és ellenzői között, amit nem is olyan egyszerű eldönteni, mint azt elsőre gondolnánk. Megnéztük, hogy a most aktuális ajánlatok között kinek van igaza.

A Green Travel csődje sokakat megdöbbentett, és ismét feltették a régi kérdést: vajon tényleg van szükség az utazási irodákra, vagy csak a sápot veszik le? Ugyan a különbségeket nehéz lemérni a szezon kellős közepén, mivel sok nyaralóhelyen már a legjobb szállásokat elvitték, azonban megpróbálkoztunk egy összehasonlítással.

Saját út vagy utazási iroda?

Alapvetően úgy gondoljuk, hogy Európán kívüli utaknál érdemes lehet inkább utazási irodával nyaralni, mivel ezekben az országokban jelentős a kulturális különbség, amire jobb, ha fokozottan figyelmeztetnek minket. Emellett a különleges nyelveket (nyelvjárásokat) sem valószínű, hogy sok magyar megérti és beszéli.

Kattints! Rémálommá vált az utazás: az elmút 20 év legnagyobb botrányai

Az európai utakat viszont akár magunknak is megszervezhetjük, különösen, ha a saját autónkkal utazunk. Ugyan az utazási iroda itt is nyújt extra szolgáltatást (kirándulások, idegenvezetés stb.), azonban aki tényleg csak a hasát süttetné egy hétig, annak ez kevésbé lényeges.

Három úti célt hasonlítottunk össze, mindhárom helyre megnéztük egy utazási iroda ajánlatát, a Trivagón található szállás ajánlatot és egy Airbnb-s szállást. Minden esetben két felnőttel és két gyerekkel számoltunk.

Ennyibe kerül Horvátország

Elsőként Rab szigetét néztük meg, ide az Ibusz ajánlatát vettük alapul, ami busszal 250 ezer forintra jön ki, míg egyénileg 138 ezer forint. Már eleve kérdés, hogy kijön-e az autó ára a 112 ezer forintos különbözetből (persze a buszozás valamivel kényelmesebb, igaz, hosszabb). Számításaink szerint Rab szigetére nagyjából 54 ezer forintba kerül autóval eljutni, ebben benne van az üzemanyag, az autópályadíj és komp is, az amortizációval viszont ezúttal nem kalkuláltunk. Ez viszont azt jelent, hogy nagyjából fele annyiban kerül az autózás, mint a buszozás a családnak.

Persze érdemes megnézni a szállások költségét is, utazási irodával egyénileg 138 ezer forintért szállhatunk meg, míg Airbnb-n 168 ezer forintért találunk egy teljes házat, ami pár utcára van a parttól. A Trivago ajánlatai viszont már nagyrészt kimerültek, csak igen drágán, 410 ezer forintért találtunk szállást.

Az jól látszik, hogy az utazási iroda busza igen drága, azonban az egyéni utazási ajánlat olcsóbb a másik két lehetőséghez képest. Itt érvényesül az, hogy az iroda valószínűleg az általa korábban lefoglalt, még megmaradt helyeket értékesíti, ennek köszönhetően pedig a későn ébredőknek rajtuk keresztül éri meg foglalni.

Az olasz Riviéra

Sokan választják az olasz partokat is, ezek ugyanis már homokosak, szemben a horvát partok szikláival. Ide a Télen-Nyáron utazási irodánál 214 ezer forinttól találunk ajánlatokat, Airbnb-n 208 ezer forintért találtunk apartmant, míg Trivagón már 194 ezer forintos szállás is van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindhárom ajánlatnál kalkulálni kell az utazási költségekkel is, ide ugyan kompot nem kell fizetni, azonban az olasz autópályán is szednek díjat és valamivel több lesz az üzemanyag költsége is, így nagyjából hasonló utazási költséggel kalkulálhatunk, ha az autót választjuk.

Itt egyébként a foglalás módjától függetlenül hasonló áron juthatunk a szálláshoz, így bármelyiket nyugodtan választhatjuk. Ha nem beszéljük a nyelvet, akkor persze nagy segítség lehet az utazási iroda, azonban ezen spórolhatunk is.

Görögország most az olcsó

A távolságból adódóan Görögországba a buszos, a repülős és az autós utak is népszerűek, mi a Chakidiki-félszigetet néztük meg, ami az ország északi részén található. Ide már 61 ezer forintból is találunk szállást egyéni utazással, az Airbnb 93 ezer forintért kínál szállást egy eldugott kisvárosban, a Trivagón viszont csak borsos áron, 551 ezer forintért találunk ajánlatot.

Alapvetően elmondható, hogy nagyon kevés üres szálláshely maradt az egész félszigeten, ezért kész csoda, ha olcsó ajánlatot találunk, az utazási irodánál persze még lehetnek eladatlan helyek. Itt is az utazási iroda még megmaradt ajánlatainak köszönhetően találhatunk olcsó ajánlatokat. Érdemes megfontolni az utazási iroda buszos ajánlatát is, amely ugyan plusz 72 ezer forint, azonban ennél olcsóbban az autóval se jövünk ki nagy valószínűséggel.

Akkor tényleg jobbak az utazási irodák?

Ahogy a fenti példák mutatják, a háromból két esetben az utazási iroda ajánlatával járhatunk jól. Ez viszont annak köszönhető, hogy az irodák már előre lefoglalnak szállásokat (ezekre sokszor kedvezményt is kapnak a sok foglalás miatt). Ezeket a kedvezmény miatt eleve olcsóbban tudják adni, de ha tényleg az utolsó pillanatra hagytuk a foglalást, akkor a last minute ajánlatok között még ennél is olcsóbb utakat foglalhatunk magunknak.

Érdemes lesz viszont megnézni ezt az összehasonlítást jövő tavasszal is, amiből kiderül, hogy akkor is ennyivel kedvezőbb az utazási iroda, ha még bőven vannak szabad szállások.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06