23 °C Budapest

Ennyivel olcsóbb, ha magadnak foglalsz: elfelejthetjük az utazási irodákat?

Pénzcentrum
2017. július 13. 05:34

A nemrég furcsa körülmények között csődöt jelentő Green Travel befuccsolása újra elővette a régi témát: tényleg szükség van az utazási irodákra? Ez persze egy régi vita az irodák szerelmesei és ellenzői között, amit nem is olyan egyszerű eldönteni, mint azt elsőre gondolnánk. Megnéztük, hogy a most aktuális ajánlatok között kinek van igaza.

A Green Travel csődje sokakat megdöbbentett, és ismét feltették a régi kérdést: vajon tényleg van szükség az utazási irodákra, vagy csak a sápot veszik le? Ugyan a különbségeket nehéz lemérni a szezon kellős közepén, mivel sok nyaralóhelyen már a legjobb szállásokat elvitték, azonban megpróbálkoztunk egy összehasonlítással.

Saját út vagy utazási iroda?

Alapvetően úgy gondoljuk, hogy Európán kívüli utaknál érdemes lehet inkább utazási irodával nyaralni, mivel ezekben az országokban jelentős a kulturális különbség, amire jobb, ha fokozottan figyelmeztetnek minket. Emellett a különleges nyelveket (nyelvjárásokat) sem valószínű, hogy sok magyar megérti és beszéli.

Kattints! Rémálommá vált az utazás: az elmút 20 év legnagyobb botrányai

Az európai utakat viszont akár magunknak is megszervezhetjük, különösen, ha a saját autónkkal utazunk. Ugyan az utazási iroda itt is nyújt extra szolgáltatást (kirándulások, idegenvezetés stb.), azonban aki tényleg csak a hasát süttetné egy hétig, annak ez kevésbé lényeges.

Három úti célt hasonlítottunk össze, mindhárom helyre megnéztük egy utazási iroda ajánlatát, a Trivagón található szállás ajánlatot és egy Airbnb-s szállást. Minden esetben két felnőttel és két gyerekkel számoltunk.

Ennyibe kerül Horvátország

Elsőként Rab szigetét néztük meg, ide az Ibusz ajánlatát vettük alapul, ami busszal 250 ezer forintra jön ki, míg egyénileg 138 ezer forint. Már eleve kérdés, hogy kijön-e az autó ára a 112 ezer forintos különbözetből (persze a buszozás valamivel kényelmesebb, igaz, hosszabb). Számításaink szerint Rab szigetére nagyjából 54 ezer forintba kerül autóval eljutni, ebben benne van az üzemanyag, az autópályadíj és komp is, az amortizációval viszont ezúttal nem kalkuláltunk. Ez viszont azt jelent, hogy nagyjából fele annyiban kerül az autózás, mint a buszozás a családnak.

Persze érdemes megnézni a szállások költségét is, utazási irodával egyénileg 138 ezer forintért szállhatunk meg, míg Airbnb-n 168 ezer forintért találunk egy teljes házat, ami pár utcára van a parttól. A Trivago ajánlatai viszont már nagyrészt kimerültek, csak igen drágán, 410 ezer forintért találtunk szállást.

Az jól látszik, hogy az utazási iroda busza igen drága, azonban az egyéni utazási ajánlat olcsóbb a másik két lehetőséghez képest. Itt érvényesül az, hogy az iroda valószínűleg az általa korábban lefoglalt, még megmaradt helyeket értékesíti, ennek köszönhetően pedig a későn ébredőknek rajtuk keresztül éri meg foglalni.

Az olasz Riviéra

Sokan választják az olasz partokat is, ezek ugyanis már homokosak, szemben a horvát partok szikláival. Ide a Télen-Nyáron utazási irodánál 214 ezer forinttól találunk ajánlatokat, Airbnb-n 208 ezer forintért találtunk apartmant, míg Trivagón már 194 ezer forintos szállás is van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindhárom ajánlatnál kalkulálni kell az utazási költségekkel is, ide ugyan kompot nem kell fizetni, azonban az olasz autópályán is szednek díjat és valamivel több lesz az üzemanyag költsége is, így nagyjából hasonló utazási költséggel kalkulálhatunk, ha az autót választjuk.

Itt egyébként a foglalás módjától függetlenül hasonló áron juthatunk a szálláshoz, így bármelyiket nyugodtan választhatjuk. Ha nem beszéljük a nyelvet, akkor persze nagy segítség lehet az utazási iroda, azonban ezen spórolhatunk is.

Görögország most az olcsó

A távolságból adódóan Görögországba a buszos, a repülős és az autós utak is népszerűek, mi a Chakidiki-félszigetet néztük meg, ami az ország északi részén található. Ide már 61 ezer forintból is találunk szállást egyéni utazással, az Airbnb 93 ezer forintért kínál szállást egy eldugott kisvárosban, a Trivagón viszont csak borsos áron, 551 ezer forintért találunk ajánlatot.

Alapvetően elmondható, hogy nagyon kevés üres szálláshely maradt az egész félszigeten, ezért kész csoda, ha olcsó ajánlatot találunk, az utazási irodánál persze még lehetnek eladatlan helyek. Itt is az utazási iroda még megmaradt ajánlatainak köszönhetően találhatunk olcsó ajánlatokat. Érdemes megfontolni az utazási iroda buszos ajánlatát is, amely ugyan plusz 72 ezer forint, azonban ennél olcsóbban az autóval se jövünk ki nagy valószínűséggel.

Akkor tényleg jobbak az utazási irodák?

Ahogy a fenti példák mutatják, a háromból két esetben az utazási iroda ajánlatával járhatunk jól. Ez viszont annak köszönhető, hogy az irodák már előre lefoglalnak szállásokat (ezekre sokszor kedvezményt is kapnak a sok foglalás miatt). Ezeket a kedvezmény miatt eleve olcsóbban tudják adni, de ha tényleg az utolsó pillanatra hagytuk a foglalást, akkor a last minute ajánlatok között még ennél is olcsóbb utakat foglalhatunk magunknak.

Érdemes lesz viszont megnézni ezt az összehasonlítást jövő tavasszal is, amiből kiderül, hogy akkor is ennyivel kedvezőbb az utazási iroda, ha még bőven vannak szabad szállások.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM