31 °C Budapest
Elképesztő, mi mindent hagytunk el idén a buszokon, villamosokon

Elképesztő, mi mindent hagytunk el idén a buszokon, villamosokon

Pénzcentrum
2016. december 23. 05:34

Bár minden évszaknak meg van a maga slágere, szinte mindent képesek vagyunk ott felejteni a buszokon, villamosokon. Idén eddig közel 15 ezer holmit adtunk le a talált tárgyak osztályán, ennek pedig csak a 29 százaléka került vissza az eredeti tulajdonosához.


Idén is nagy volt a forgalma a BKV Zrt. által az Akácfa utcában működtetett "Talált tárgyak Kezelőségének" - azaz a közösségi közlekedést használók értékeiért felelős társaságnak. Az idei évben december 20-ig közel 15 ezer tárgy került leadásra, ennek pedig csupán a 29 százaléka jutott vissza az eredeti tulajdonosához. Sokan még a járműveken észreveszik, hogy elhagytak valamit (14 százalék), ennél viszont valamivel többen kapják vissza az elveszett értékeiket az Akácfa utcában (15 százalék).

Sokan érdeklődnek elvesztett értékeik után a VII. kerület, Akácfa utca 18. szám alatt található Talált Tárgy Kezelőségen (idén mintegy 23 ezer megkeresés érkezett), de ezek közül csak a megkeresések 15 százaléka végződött eredményesen

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a BKV Zrt. sajtóosztálya.

Kerékpár, babakocsi, hangszer...

A megtalált tárgyak köre rendkívül széles skálán mozog. Mindennapos esemény a ruhaneműk, hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de már az is előfordult, hogy valaki kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt vagy étkészletet, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sporteszközöket, valamint különféle hangszereket is "elvesztett". De elhagytunk már:

 • sílécet,
 • gördeszkát,
 • rollert,
 • teniszütőt,
 • squashütőt,
 • szaxofont,
 • hegedűt,
 • gitár,
 • fuvolát,
 • közepes méretű hangszórót,
 • mikrofont,
 • powerbankot,
 • komplett szerszámtáskát és még
 • kenyérpirítót is.

A talált tárgyak változatosságában azonban nagy szerepe van annak, hogy éppen az év milyen időszakában járunk. Az iskolakezdéskor például megnövekszik a gyerekek által elhagyott ruhaneműk, tornazsákok, diákigazolványok, iskolaszerek aránya. Nyáron pedig, a turisztikai szezonban gyakori az útlevél vagy a valuta elveszése, míg a fesztiválszezonban sok sátrat és egyéb utazó kellékeket hagyunk a buszon vagy a villamoson.

Az idei évben egyébként 15 százalékkal növekedett a megtalált és leadott csomagok száma.

Mi a legértékesebb talált tárgy?

A talált tárgyként leadott csomagok, értékcikkek részletes leírás alapján kerülnek a társaság nyilvántartási rendszerbe, azonban ezeknek a holmiknak az értékét nem jegyzik fel. Leginkább azért, mert az elhagyott tárgyaknak az érékét sokszor csak a tulajdonosa által határozható meg, mert mindenkinek más számít értékesebbnek.

Az elhagyott tárgyak közül így leginkább értékesnek a személyes iratok számítanak. A legdrágább elveszett holmik közé pedig a kerékpár, a síléc és a hangszer (citera, akusztikus gitár) sorolható.

Hol keressük az elhagyott tárgyakat?

A talált tárgyakat sok helyen: a forgalmasabb csomópontokban, a végállomásokon, valamint a forgalomirányító helyszíneken is leadhatjuk. Az elhagyott értékeket pedig az elvesztés napján a helyszínhez legközelebbi csomóponton díjmentesen átvehetjük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben pedig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor az elhagyott holmi az Akácfa utcába kerül, a kiadáshoz pedig (a fent említett esetben is) személyi igazolványra és lakcímkártyára bemutatása is szükséges. A központi Talált tárgy Kezelőségre szállított tárgyak átvételéhez még társul egy egyszeri kezelési költség, amely egy előreváltott vonaljegy mindenkori ára.

Mi lesz az elhagyott holmikkal?

A BKV Zrt. Talált tárgyak Kezelősége a budapesti járművein, valamint a társaságok területein elvesztett iratokért, vagyontárgyakért, holmikért egy személyben felel. Feltéve, ha valaki megtalálja és leadja azokat.

Ha a jogosult a dologért három hónap alatt nem jelentkezik, Társaságunk azt értékesíti.

- tette hozzá a BKV.

A talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után törvény lehetőséget biztosít azok értékesítésére. Ha valaki pedig az után jelentkezik, hogy a BKV már túladott az elveszett tárgyán, akkor az értékesítésből befolyt összeget kaphatja vissza a találástól számított 1 évig. Ha senki nem jelentkezik, akkor a talált holmik értékesítéséből befolyt vételár a magyar államot illeti meg.

A BKV Zrt. az 1 éves időtartam lejártát követően az értéktelen és nem értékesíthető dolgokat leselejtezi. Azokért a hivatalos iratokért pedig, amiért nem jelentkeznek a kiállító hatóságnak küldik el.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?