Elképesztő, mi mindent hagytunk el idén a buszokon, villamosokon

Elképesztő, mi mindent hagytunk el idén a buszokon, villamosokon

Pénzcentrum
2016. december 23. 05:34

Bár minden évszaknak meg van a maga slágere, szinte mindent képesek vagyunk ott felejteni a buszokon, villamosokon. Idén eddig közel 15 ezer holmit adtunk le a talált tárgyak osztályán, ennek pedig csak a 29 százaléka került vissza az eredeti tulajdonosához.


Idén is nagy volt a forgalma a BKV Zrt. által az Akácfa utcában működtetett "Talált tárgyak Kezelőségének" - azaz a közösségi közlekedést használók értékeiért felelős társaságnak. Az idei évben december 20-ig közel 15 ezer tárgy került leadásra, ennek pedig csupán a 29 százaléka jutott vissza az eredeti tulajdonosához. Sokan még a járműveken észreveszik, hogy elhagytak valamit (14 százalék), ennél viszont valamivel többen kapják vissza az elveszett értékeiket az Akácfa utcában (15 százalék).

Sokan érdeklődnek elvesztett értékeik után a VII. kerület, Akácfa utca 18. szám alatt található Talált Tárgy Kezelőségen (idén mintegy 23 ezer megkeresés érkezett), de ezek közül csak a megkeresések 15 százaléka végződött eredményesen

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a BKV Zrt. sajtóosztálya.

Kerékpár, babakocsi, hangszer...

A megtalált tárgyak köre rendkívül széles skálán mozog. Mindennapos esemény a ruhaneműk, hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de már az is előfordult, hogy valaki kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt vagy étkészletet, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sporteszközöket, valamint különféle hangszereket is "elvesztett". De elhagytunk már:

 • sílécet,
 • gördeszkát,
 • rollert,
 • teniszütőt,
 • squashütőt,
 • szaxofont,
 • hegedűt,
 • gitár,
 • fuvolát,
 • közepes méretű hangszórót,
 • mikrofont,
 • powerbankot,
 • komplett szerszámtáskát és még
 • kenyérpirítót is.

A talált tárgyak változatosságában azonban nagy szerepe van annak, hogy éppen az év milyen időszakában járunk. Az iskolakezdéskor például megnövekszik a gyerekek által elhagyott ruhaneműk, tornazsákok, diákigazolványok, iskolaszerek aránya. Nyáron pedig, a turisztikai szezonban gyakori az útlevél vagy a valuta elveszése, míg a fesztiválszezonban sok sátrat és egyéb utazó kellékeket hagyunk a buszon vagy a villamoson.

Az idei évben egyébként 15 százalékkal növekedett a megtalált és leadott csomagok száma.

Mi a legértékesebb talált tárgy?

A talált tárgyként leadott csomagok, értékcikkek részletes leírás alapján kerülnek a társaság nyilvántartási rendszerbe, azonban ezeknek a holmiknak az értékét nem jegyzik fel. Leginkább azért, mert az elhagyott tárgyaknak az érékét sokszor csak a tulajdonosa által határozható meg, mert mindenkinek más számít értékesebbnek.

Az elhagyott tárgyak közül így leginkább értékesnek a személyes iratok számítanak. A legdrágább elveszett holmik közé pedig a kerékpár, a síléc és a hangszer (citera, akusztikus gitár) sorolható.

Hol keressük az elhagyott tárgyakat?

A talált tárgyakat sok helyen: a forgalmasabb csomópontokban, a végállomásokon, valamint a forgalomirányító helyszíneken is leadhatjuk. Az elhagyott értékeket pedig az elvesztés napján a helyszínhez legközelebbi csomóponton díjmentesen átvehetjük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben pedig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor az elhagyott holmi az Akácfa utcába kerül, a kiadáshoz pedig (a fent említett esetben is) személyi igazolványra és lakcímkártyára bemutatása is szükséges. A központi Talált tárgy Kezelőségre szállított tárgyak átvételéhez még társul egy egyszeri kezelési költség, amely egy előreváltott vonaljegy mindenkori ára.

Mi lesz az elhagyott holmikkal?

A BKV Zrt. Talált tárgyak Kezelősége a budapesti járművein, valamint a társaságok területein elvesztett iratokért, vagyontárgyakért, holmikért egy személyben felel. Feltéve, ha valaki megtalálja és leadja azokat.

Ha a jogosult a dologért három hónap alatt nem jelentkezik, Társaságunk azt értékesíti.

- tette hozzá a BKV.

A talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után törvény lehetőséget biztosít azok értékesítésére. Ha valaki pedig az után jelentkezik, hogy a BKV már túladott az elveszett tárgyán, akkor az értékesítésből befolyt összeget kaphatja vissza a találástól számított 1 évig. Ha senki nem jelentkezik, akkor a talált holmik értékesítéséből befolyt vételár a magyar államot illeti meg.

A BKV Zrt. az 1 éves időtartam lejártát követően az értéktelen és nem értékesíthető dolgokat leselejtezi. Azokért a hivatalos iratokért pedig, amiért nem jelentkeznek a kiállító hatóságnak küldik el.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16