1 °C Budapest

Újraírhatják a KRESZ-t: olcsóbban vehetünk autót?

2016. november 17. 20:02

Újraírhatják a KRESZ-t mivel a most érvényben lévő szabályokat 40 éve alkották meg. Emellett az szja csökkenésről, a reptéri vasútról és a családi- és panelmegújulási programról is beszélt Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

Jön az új KRESZ?

Tárgyalássorozatot kezdeményez a kormány az autózásról, az autók üzembe helyezéséről. Lázár szerint a kormány következő nagy feladata egy új KRESZ megalkotása lehet, de ez akár 2-3 éves előkészítési folyamatot is igényelhet. A miniszter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi KRESZ-t negyven éve alkották meg, itt az ideje egy átfogó reformnak.

Konkrétumokat nem árult el az elképzelésekről Lázár, csak azt emelte ki, hogy például az autók üzembe helyezése kimondottan drága Magyarországon régiós összehasonlításban.

Az szja nem csökken egyelőre

A gazdasági miniszter nagyon fair ajánlatot tett, nem csak azt várjuk el, hogy a cégek bért emeljenek, hanem cserébe jelentős adócsökkentést javasoltunk - mondja Lázár. Hozzáteszi: jelenleg a személyi jövedelemadó kulcsának változtatása nincs napirenden, ezzel kapcsolatban nem várhatunk idén már bejelentést.

100 milliárd a ferihegyi gyorsvasútra

A kormány döntött arról is, hogy vasúti kapcsolatnak kell épülnie a Liszt Ferenc nemzetközi Repülőtér és Budapest belvárosa között.
120 milliárdos panelprogram lesz

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Indul az új panelprogram?

December elsejétől egy visszatérítendő támogatási formát nyit meg a kormány 120 milliárd forintos kerettel a panelházak felújítására 10 százalékos önerő mellett. Lázár szerint ez sem oldja majd meg a kétmillió "Kádár-kocka" sorsát. A visszatérítendő támogatás mellett lesz egy hiteltermék is. A beruházás összértéke 100 milliárd forint, ezzel elérhető, hogy 20 percenként vasút járjon 20 perces menetidővel.
A kormány most azt az elképzelést támogatja, hogy egy teljesen új 29 kilométeres vasúti pálya épüljön, ami a repülőtér mellett a kelet-magyarországi vasúti közlekedésbe is beilleszthető.

Családi házak felújítására is adhatnak pénzt

A kormány célja, hogy visszatérítendő támogatást nyújtson magánkézben lévő ingatlanok energetikai felújítására, de a 120 milliárdos keretet meg lehet emelni. Vagyis vissza nem térítendő programra nem lehet számítani. Minden természetes személy pályázhat, nem csak a lakóközösségek, ez érdemi változás lesz a korábbiakhoz képest. Az első programban több tízezer lakás felújítására lehet elegendő a keret - mondja Lázár a bejelentett programmal kapcsolatban újságírói kérdésre.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem