21 °C Budapest

Újraírhatják a KRESZ-t: olcsóbban vehetünk autót?

2016. november 17. 20:02

Újraírhatják a KRESZ-t mivel a most érvényben lévő szabályokat 40 éve alkották meg. Emellett az szja csökkenésről, a reptéri vasútról és a családi- és panelmegújulási programról is beszélt Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

Jön az új KRESZ?

Tárgyalássorozatot kezdeményez a kormány az autózásról, az autók üzembe helyezéséről. Lázár szerint a kormány következő nagy feladata egy új KRESZ megalkotása lehet, de ez akár 2-3 éves előkészítési folyamatot is igényelhet. A miniszter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi KRESZ-t negyven éve alkották meg, itt az ideje egy átfogó reformnak.

Konkrétumokat nem árult el az elképzelésekről Lázár, csak azt emelte ki, hogy például az autók üzembe helyezése kimondottan drága Magyarországon régiós összehasonlításban.

Az szja nem csökken egyelőre

A gazdasági miniszter nagyon fair ajánlatot tett, nem csak azt várjuk el, hogy a cégek bért emeljenek, hanem cserébe jelentős adócsökkentést javasoltunk - mondja Lázár. Hozzáteszi: jelenleg a személyi jövedelemadó kulcsának változtatása nincs napirenden, ezzel kapcsolatban nem várhatunk idén már bejelentést.

100 milliárd a ferihegyi gyorsvasútra

A kormány döntött arról is, hogy vasúti kapcsolatnak kell épülnie a Liszt Ferenc nemzetközi Repülőtér és Budapest belvárosa között.
120 milliárdos panelprogram lesz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Indul az új panelprogram?

December elsejétől egy visszatérítendő támogatási formát nyit meg a kormány 120 milliárd forintos kerettel a panelházak felújítására 10 százalékos önerő mellett. Lázár szerint ez sem oldja majd meg a kétmillió "Kádár-kocka" sorsát. A visszatérítendő támogatás mellett lesz egy hiteltermék is. A beruházás összértéke 100 milliárd forint, ezzel elérhető, hogy 20 percenként vasút járjon 20 perces menetidővel.
A kormány most azt az elképzelést támogatja, hogy egy teljesen új 29 kilométeres vasúti pálya épüljön, ami a repülőtér mellett a kelet-magyarországi vasúti közlekedésbe is beilleszthető.

Családi házak felújítására is adhatnak pénzt

A kormány célja, hogy visszatérítendő támogatást nyújtson magánkézben lévő ingatlanok energetikai felújítására, de a 120 milliárdos keretet meg lehet emelni. Vagyis vissza nem térítendő programra nem lehet számítani. Minden természetes személy pályázhat, nem csak a lakóközösségek, ez érdemi változás lesz a korábbiakhoz képest. Az első programban több tízezer lakás felújítására lehet elegendő a keret - mondja Lázár a bejelentett programmal kapcsolatban újságírói kérdésre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem