Százezrek üthetik a markodat: csak egy nyomtatványt kell kitöltened

Százezrek üthetik a markodat: csak egy nyomtatványt kell kitöltened

2016. augusztus 24. 11:00

Jártál már úgy, hogy elindultál nyaralni, de Ferihegyről már óriási késéssel szállt fel a géped? Volt már olyan, hogy amúgy is elkenődve repültél volna haza a tenger mellől, és még rátett, hogy a tervezett esti időpont helyett csak hajnalban szálltál le Budapesten? Mindkét esetben jogosult lehettél kártérítésre, és jó hír, hogy évekre visszamenőleg is be lehet nyújtani a kárigényt. Azt is mutatjuk, hogyan.


Vannak dolgok, amiket nehéz megszokni és felfogni a repüléssel kapcsolatban. Első ilyen furcsaság, hogy az a batár nagy fémtömeg, miért marad a levegőben? Persze, hogy van rá logikus fizikai magyarázat, de akkor is gyanús az egész, ha az elméleti háttere egyébként érthető.

Minden le- és felszálláson, turbulencián és furcsa repülős élményen túl jobban megkeserítheti az életedet, ha sokat késik vagy törlik a géped. Ez teljesen keresztülhúzza a számításaidat.

Ha nem is nyújt erre teljes megoldást, de legalább gyógyír a sebre, hogy az Európai Unión belül induló vagy oda érkező járatok mindegyike esetén jogosult vagy kártérítésre, ha jelentős késéssel érkezel meg a menetrendhez képest.

Milyen esetek ellen vagy védve?

Vissza kell adják a jegyed árát, vagy alternatív útvonalat kell, hogy felajánljanak, ráadásul ingyen,

  • ha azért nem tudsz felszállni a gépre, mert több jegyet adtak el, mint ahány ülőhely van,
  • ha törölték a járatodat, esetleg
  • egyéb, önhibádon kívül eső okból nem szállhatsz fel a gépre.

Ha egyébként túlfoglalás (overbooking) miatt nem szállhatsz fel a gépre, akkor rögtön 600 eurót (186 ezer forintot) kerestél, és ennek egy részét, a panaszok elkerülése végett, akkor is ki szokták fizetni, ha egy későbbi géppel, vagy egy másik útvonalon eljuthattál a célállomásodra.

Az ennél gyakoribb kártérítési ok, a három órát meghaladó késés. Itt a vonatkozó jogszabályok megkülönböztetik, hogy 1 500 kilométernél közelebbre vagy messzebbre utaztál.

  • 1500 kilométer alatt 250 euró (77 500 forint) jár neked
  • 1500 kilométer felett pedig 400 euró (124 ezer forint)
  • továbbá, ha 3 500 kilométernél messzebb, az EU-un kívülről, vagy azon kívülre utazol, akkor 600 euró kártérítésre vagy jogosult.

Ennél több mindenre is jogosult vagy, arról, hogy mikor kell ellássanak étellel illetve információval késés esetén, ide kattintva tudsz magyarul tájékozódni.

Ki kell perelnem?

Számos cég szakosodott már arra, hogy ezeket a kártérítési összegeket, közvetítői díj ellenében, megszerezzék neked a légitársaságoktól, ám érdemes közvetítő nélkül próbálkozni először, hisz akkor a kártérítés teljes összegét megtarthatjuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ehhez elég egy nyomtatványt benyújtanunk a légitársaságnak,

amit pedig ide kattintva tudsz magyar nyelven letölteni.

Ha úgy gondolod, hogy kártérítésre vagy jogosult, érdemes ezt minél hamarabb jelezni a légitársaságnak, az ugyanakkor országonként változhat, hogy a helyi szabályozás szerint mennyi időn belül kell igényedet legkésőbb benyújtani. Vannak azonban olyan bírósági végzések, melyek alapján ez még évekkel a késés vagy géptörlés után is megtehető.

Mindig jár?

Van néhány körülmény, melyekért nem felelnek a légitársaságok, és ha ezekből adódóan késünk vagy törlik a járatunkat, akkor semmilyen kártérítésre nem vagyunk jogosultak.

Ezen körülmények közé tartozik

  • a rossz időjárás,
  • ha két héttel a menetrend szerinti indulás előtt törölték a gépedet, vagy
  • ha felajánlottak egy járatot hasonló menetrenddel, ugyanazon az útvonalon.

Ezen körülményeken kívül pedig mindig érdemes próbálkozni, hátha egy kisebb késés esetén is visszafizet neked valamennyi pénzt a légitársaság.

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?