Ezekben az éttermekben húznak le Budapesten

2016. július 5. 14:41

Külföldi utazásaink előtt érdemes felkeresni a célországban működő magyar vagy egy Európai Uniós ország nagykövetségének honlapját. Onnan lehet ugyanis tájékozódni, mire kell fokozottan odafigyelnünk azért, hogy utazásunk problémamentes legyen. De mit írnak Magyarországról a Budapesten működő diplomáciai missziók? Annak jártunk utána, mire érdemes mostantól neked is odafigyelni!

Az egyes országok diplomáciai képviseleteinek alapvetően kettős feladatuk van. Az egyik, hogy fejlesztik saját nemzetük és a fogadó ország kapcsolatait, a másik pedig, hogy segítséget nyújtanak saját állampolgáraiknak, amikor az adott országban tartózkodnak.

Szinte minden ország külügyminisztériuma készít kisokosokat azokról az országokról, ahová állampolgáraik tömegesen utaznak. A magyar kormány konzuli szolgálatának utazási tanácsai például ide kattintva érhetőek el.

A Magyarországon működő nagykövetségek is ellátják információval a hazánkba látogató állampolgáraikat. Vannak olyan képviseletek, akik a legrangosabb könnyűzenei fesztiválra külön is készülnek.

Amerikai Követség

Az egyetlen szuperhatalom nagykövetsége 2014-ben frissítette utoljára turistáknak szóló figyelmeztetését. Eszerint három fő veszélyforrás leselkedik a turistákra Budapesten:

  • éttermi és szórakozóhelyi lehúzások,
  • pénzváltással kapcsolatos visszaélések és
  • közlekedési csalások.

Az Amerikai Követség szerint a magyarországi éttermek és klubok nagy része becsületesen működik. Amely mégsem, ott leginkább a túlszámlázástól illetve attól kell tartani, hogy amennyiben egy turista reklamál a számla összegével kapcsolatban, akkor fizikailag kényszerítik a fogyasztás irreálisan magas árának kiegyenlítésére.

Négy konkrét klubot is megemlítenek, ezekkel nem árt magyarként is vigyázni, ezért ide is másoljuk őket:

  • Az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán található éjszakai klub,
  • a Bécsi út és a Fehér Hajó utca sarkán található étterem,
  • a Kiss József utca és a Rákóczi út kereszteződésében található nyolcadik kerületi klub, valamint
  • a Váci utca és a Régi Posta utca sarkán található, csak lifttel megközelíthető szórakozóhely.

Meglepő javaslat

Egy pénzváltással kapcsolatos lehúzásra is figyelmeztet a követség. A leírás szerint két, általában kigyúrt személy rendőrnek adva ki magát, átvizsgálja a turista pénztárcáját, úgy téve, mintha például kábítószert keresnének. A gyanútlan turista csak később veszi észre, hogy a nagyobb címletek eltűntek a tárcájából. Gyakran egyébként van egy harmadik szereplője is a csalásnak, ő pénzt próbál váltani a turistáknak az átverés előtt.

Az amerikaiak felhívják a figyelmet arra, hogy pénzváltás ellenőrzésével nem nagyon foglalkozik a magyar rendőrség, ráadásul a legtöbb magyar rendőr egyenruhában van. Így ha azt gyanítják, hogy épp megpróbálják lehúzni őket,

akkor forduljanak vissza és kezdjenek el haladni a másik irányba.

A közlekedéssel kapcsolatban egy olyan trükkre hívják fel a figyelmet, mely a magyarokat is veszélyezteti. A sztrádán haladva valaki elkezd ránk villogni és arra figyelmeztet, hogy valami baj van az autónkkal. Amikor félreállunk, hogy megvizsgáljuk, mi is lehet a probléma, akkor a magát segítségnek kiadó autós kilopja értékeinket az autónkból és elhajt. A Pénzcentrum szerkesztőségének nevében hozzátennénk, hogy

ilyen esetekben nem ajánlott üldözőbe venni a tettest, bármilyen vonzónak is tűnik az autópályán mérgesen, de céltudatosan száguldozni.

Franciaország óva int

A franciák jól ismernek minket, hisz hazánk jelenlegi formája is francia termék. A Francia Nagykövetség sok olyan általánosságra figyelmeztet, amit Párizsban sem érdemes megtenni (az összes értékünket és iratunkat ugyanabban a zsebben tartani, éjszakai szórakozóhelyet egy taxis tanácsára meglátogatni, pénzt váltani a reptéren, stb).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes, már-már szülői óvatosságnak tűnik, hogy kiemelik:

ne fogadjanak el italt idegenektől, továbbá soha ne hagyják italaikat őrizetlenül.

Ami viszont különleges a Francia Nagykövetség esetében, hogy külön szekciót szentelnek a Sziget Fesztiválnak. Az itt feltüntetett tanácsokat általánosságban is megfogadhatjuk külföldi tartózkodás esetén:

  • az iratainknak csak a fénymásolata legyen nálunk,
  • az email fiókunkban tartsunk egy másolatot iratainkról, így ha el is veszítjük őket, a követség egyszerűbben állít ki egy újat, valamint, hogy
  • regisztrálják tartózkodásukat a francia külügyminisztérium honlapján.

További bizonyíték arra, hogy a francia külügy mindent elkövet állampolgárai kényelme érdekében, hogy a belga, a brit, a holland és a német nagykövetséggel együtt, személyesen is jelen vannak a Szigeten. Itt akár új okmányt is kiállítanak saját állampolgáraik részére, ha azok már az összes utazásra jogosító iratot elvesztették.

Németország

Magyarországot és a világ piacait köldökzsinórként összekötő Németország nagykövetsége igen részletes ismertetővel rukkol elő a német turisták számára Magyarországról. Mivel is kezdhetnék, mint azzal, hogy a menekültválság óta megnövekedett migrációs nyomás miatt bevezetett osztrák intézkedések néha jelentős torlódásokat eredményeznek a Németországot Magyarországgal összekötő autópályákon.

A németek kiemelik, hogy Magyarország nem számít különösen kockázatos országnak bűnözési szempontból, valamint, hogy sokat javult a helyzet autólopási fronton a rendszerváltás óta. Az Amerikai Követségtől ismerős autópályás trükkös lopáshoz kísértetiesen hasonlító helyzetre a németek is figyelmeztetnek, úgyhogy tényleg érdemes inkább benzinkútnál megnézni, hogy van-e valami baja az autónknak, ha erre a forgalomban hívják fel figyelmünket.

Bár az autólopások száma csökkent, a németek felhívják saját állampolgáraik figyelmét arra, hogy a közlekedési bírság mértéke akár a 300 ezer forintot is meghaladhatja, ráadásul a bírság kifizetéséig az autót is lefoglalhatja a rendőrség.

KATTINTS! Ezeket az autókat lopják leginkább Magyarországon 2016-ban

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm