Ezekben az éttermekben húznak le Budapesten

Ezekben az éttermekben húznak le Budapesten

2016. július 5. 14:41

Külföldi utazásaink előtt érdemes felkeresni a célországban működő magyar vagy egy Európai Uniós ország nagykövetségének honlapját. Onnan lehet ugyanis tájékozódni, mire kell fokozottan odafigyelnünk azért, hogy utazásunk problémamentes legyen. De mit írnak Magyarországról a Budapesten működő diplomáciai missziók? Annak jártunk utána, mire érdemes mostantól neked is odafigyelni!

Az egyes országok diplomáciai képviseleteinek alapvetően kettős feladatuk van. Az egyik, hogy fejlesztik saját nemzetük és a fogadó ország kapcsolatait, a másik pedig, hogy segítséget nyújtanak saját állampolgáraiknak, amikor az adott országban tartózkodnak.

Szinte minden ország külügyminisztériuma készít kisokosokat azokról az országokról, ahová állampolgáraik tömegesen utaznak. A magyar kormány konzuli szolgálatának utazási tanácsai például ide kattintva érhetőek el.

A Magyarországon működő nagykövetségek is ellátják információval a hazánkba látogató állampolgáraikat. Vannak olyan képviseletek, akik a legrangosabb könnyűzenei fesztiválra külön is készülnek.

Amerikai Követség

Az egyetlen szuperhatalom nagykövetsége 2014-ben frissítette utoljára turistáknak szóló figyelmeztetését. Eszerint három fő veszélyforrás leselkedik a turistákra Budapesten:

  • éttermi és szórakozóhelyi lehúzások,
  • pénzváltással kapcsolatos visszaélések és
  • közlekedési csalások.

Az Amerikai Követség szerint a magyarországi éttermek és klubok nagy része becsületesen működik. Amely mégsem, ott leginkább a túlszámlázástól illetve attól kell tartani, hogy amennyiben egy turista reklamál a számla összegével kapcsolatban, akkor fizikailag kényszerítik a fogyasztás irreálisan magas árának kiegyenlítésére.

Négy konkrét klubot is megemlítenek, ezekkel nem árt magyarként is vigyázni, ezért ide is másoljuk őket:

  • Az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán található éjszakai klub,
  • a Bécsi út és a Fehér Hajó utca sarkán található étterem,
  • a Kiss József utca és a Rákóczi út kereszteződésében található nyolcadik kerületi klub, valamint
  • a Váci utca és a Régi Posta utca sarkán található, csak lifttel megközelíthető szórakozóhely.

Meglepő javaslat

Egy pénzváltással kapcsolatos lehúzásra is figyelmeztet a követség. A leírás szerint két, általában kigyúrt személy rendőrnek adva ki magát, átvizsgálja a turista pénztárcáját, úgy téve, mintha például kábítószert keresnének. A gyanútlan turista csak később veszi észre, hogy a nagyobb címletek eltűntek a tárcájából. Gyakran egyébként van egy harmadik szereplője is a csalásnak, ő pénzt próbál váltani a turistáknak az átverés előtt.

Az amerikaiak felhívják a figyelmet arra, hogy pénzváltás ellenőrzésével nem nagyon foglalkozik a magyar rendőrség, ráadásul a legtöbb magyar rendőr egyenruhában van. Így ha azt gyanítják, hogy épp megpróbálják lehúzni őket,

akkor forduljanak vissza és kezdjenek el haladni a másik irányba.

A közlekedéssel kapcsolatban egy olyan trükkre hívják fel a figyelmet, mely a magyarokat is veszélyezteti. A sztrádán haladva valaki elkezd ránk villogni és arra figyelmeztet, hogy valami baj van az autónkkal. Amikor félreállunk, hogy megvizsgáljuk, mi is lehet a probléma, akkor a magát segítségnek kiadó autós kilopja értékeinket az autónkból és elhajt. A Pénzcentrum szerkesztőségének nevében hozzátennénk, hogy

ilyen esetekben nem ajánlott üldözőbe venni a tettest, bármilyen vonzónak is tűnik az autópályán mérgesen, de céltudatosan száguldozni.

Franciaország óva int

A franciák jól ismernek minket, hisz hazánk jelenlegi formája is francia termék. A Francia Nagykövetség sok olyan általánosságra figyelmeztet, amit Párizsban sem érdemes megtenni (az összes értékünket és iratunkat ugyanabban a zsebben tartani, éjszakai szórakozóhelyet egy taxis tanácsára meglátogatni, pénzt váltani a reptéren, stb).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdekes, már-már szülői óvatosságnak tűnik, hogy kiemelik:

ne fogadjanak el italt idegenektől, továbbá soha ne hagyják italaikat őrizetlenül.

Ami viszont különleges a Francia Nagykövetség esetében, hogy külön szekciót szentelnek a Sziget Fesztiválnak. Az itt feltüntetett tanácsokat általánosságban is megfogadhatjuk külföldi tartózkodás esetén:

  • az iratainknak csak a fénymásolata legyen nálunk,
  • az email fiókunkban tartsunk egy másolatot iratainkról, így ha el is veszítjük őket, a követség egyszerűbben állít ki egy újat, valamint, hogy
  • regisztrálják tartózkodásukat a francia külügyminisztérium honlapján.

További bizonyíték arra, hogy a francia külügy mindent elkövet állampolgárai kényelme érdekében, hogy a belga, a brit, a holland és a német nagykövetséggel együtt, személyesen is jelen vannak a Szigeten. Itt akár új okmányt is kiállítanak saját állampolgáraik részére, ha azok már az összes utazásra jogosító iratot elvesztették.

Németország

Magyarországot és a világ piacait köldökzsinórként összekötő Németország nagykövetsége igen részletes ismertetővel rukkol elő a német turisták számára Magyarországról. Mivel is kezdhetnék, mint azzal, hogy a menekültválság óta megnövekedett migrációs nyomás miatt bevezetett osztrák intézkedések néha jelentős torlódásokat eredményeznek a Németországot Magyarországgal összekötő autópályákon.

A németek kiemelik, hogy Magyarország nem számít különösen kockázatos országnak bűnözési szempontból, valamint, hogy sokat javult a helyzet autólopási fronton a rendszerváltás óta. Az Amerikai Követségtől ismerős autópályás trükkös lopáshoz kísértetiesen hasonlító helyzetre a németek is figyelmeztetnek, úgyhogy tényleg érdemes inkább benzinkútnál megnézni, hogy van-e valami baja az autónknak, ha erre a forgalomban hívják fel figyelmünket.

Bár az autólopások száma csökkent, a németek felhívják saját állampolgáraik figyelmét arra, hogy a közlekedési bírság mértéke akár a 300 ezer forintot is meghaladhatja, ráadásul a bírság kifizetéséig az autót is lefoglalhatja a rendőrség.

KATTINTS! Ezeket az autókat lopják leginkább Magyarországon 2016-ban

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?