15 °C Budapest
Utazási irodával utazol? Ezt fogadjunk, hogy nem tudtad

Utazási irodával utazol? Ezt fogadjunk, hogy nem tudtad

2015. december 1. 08:32

Hatvan nappal az utazási irodánál megrendelt utak megkezdése előtt még bánatpénz felszámítása nélkül el lehet állni a szolgáltatás igénybevételétől - írja az Európai Fogyasztói Központra (EFK) hivatkozva a Magyar Nemzet.

Mint arra az EKF felhívja a figyelmet, fontos különbséget tenni az utasok között abban a tekintetben, hogy utazásukra magyar utazási iroda által összeállított utazási csomag keretében vagy pedig az utas saját maga által szervezett, külön-külön lefoglalt egyes utazási szolgáltatások igénybevétele útján kerülne sor.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az utazás időpontjától függetlenül az utazási csomag díjmentes lemondására akkor van lehetőség, ha az úti célt az utazásra nem javasolt országok közé sorolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, egyéb esetekben utazási csomagokat díjmentesen lemondani csak az utazás megkezdését megelőző 60 napnál korábban lehet. Ezt követően az utazás megkezdését megelőző 35 napnál korábbi elállás esetén legfeljebb a részvételi díj 10 százalékának megfizetését követelheti az utazásszervező bánatpénzként az utastól.

Közeli indulási időpont esetén javasolt az utazásközvetítővel vagy utazásszervezővel felvenni a kapcsolatot - ismerteti az EFK tanácsát a napilap.

Az utas által külön-külön elvégzett foglalásokkal megszervezett utazások esetén a jogszabály általános jelleggel nem biztosítja a szerződésektől való díjmentes visszalépés lehetőségét. Mindazonáltal az egyes szolgáltatók - például az autóbérlő cégek, a szállásközvetítő vállalkozások vagy szálláshelyek - szerződési feltételeikben biztosíthatják a szolgáltatás ingyenes vagy egy bizonyos díj megfizetése ellenében történő lemondását.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?