25 °C Budapest
Hamarosan nagy újdonság várja a budapesti utasokat

Hamarosan nagy újdonság várja a budapesti utasokat

MTI
2015. november 6. 13:02

Várhatóan jövő tavasztól közlekednek majd Budapesten az 1-es villamos vonalán az 56 méteres CAF-szerelvények, amelyeknek a vezetését szimulátoron gyakorolják a villamosvezetők.


Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a pénteki bemutatón elmondta, hogy az új, spanyol gyártmányú villamos a világon a leghosszabb, 86 ülőhelyes, és egyszerre 345 ember utazhat rajta.  Eddig 34,7 milliárd forint értékben hívtak le új villamosokat, a jövő év végéig 47 érkezik Budapestre - közölte. Szeneczey Balázs szólt arról, hogy a főváros villamos- és trolibusz-közlekedése a forgalmát tekintve egyedülálló, hiszen évente több mint 400 millió utast szállít. Az elmúlt években sokat tettek azért, hogy modern, alacsonypadlós, légkondicionált tömegközlekedési járművekkel utazhassanak az emberek - tette hozzá.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, egy szimulátor szolgálja azt, hogy a villamosvezetők felkészüljenek az 56 méteres járművek biztonságos vezetésére. Valós környezetet szimulálva, kockázatmentesen tudják bejárni a villamosvonalat a vezetők a szimulátor segítségével. Ez lehetővé teszi azt is, hogy baleseti és vészhelyzeteket tudjanak modellezni.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója szólt arról, hogy az első villamos 128 évvel ezelőtt, 1887. november 28-án kezdett közlekedni Budapesten. Az a jármű öt és fél méteres volt, a most bemutatott CAF-villamos hossza ennek tízszerese. Annak idején a villamos egy kilométeres hosszon közlekedett, az 56 méteres CAF-villamosok 16 kilométeren futhatnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?