14 °C Budapest

Hatalmas üzlet: rengeteg magyar megy ide minden nyáron

2015. szeptember 24. 15:34

A kisebb településeken is egyre inkább megéri fesztiválokat szervezni: a piac sajátossága, hogy azok a rendezvények is sikeresek tudnak lenni, amelyek "csak" néhány ezer látogatót vonzanak.

Megállíthatatlanul dübörög a fesztiválpiac Magyarországon: bár a hazai rendezvényeknek részben az egyre növekvő számú fesztiválok, részben a külföldi (jellemzően könnyűzenei) események is egyre nagyobb konkurenciát jelentenek, a fesztiválokat évről-évre egyre többen látogatják.

Mint azt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Lobenwein Norbert, a VOLT, a Balaton Sound, és a Nagyon Balaton főszervezője elmondta, erősebb szezont zártak, mint a korábbi években. A balatoni nyarat meghatározó fesztiválsorozat, a Nagyon Balaton például a tavalyi félmilliós látogatószámát jócskán túlszárnyalva idén 800 ezer látogatót vonzott a magyar tengerhez.

Lobenwein szerint sokat változott a piac az elmúlt években: tisztul a fesztiválpiac, kevesebb szervező magasabb minőséget tud nyújtani a látogatóknak. Ugyanakkor tömegesen jelentek meg olyan látogatók, akik tíz évvel ezelőtt még távol tartották magukat hasonló rendezvényektől. A fesztiválok tehát divatos szórakozási formát jelentenek, hatalmas tömegeket vonzanak, erőteljesen meghatározzák a magyar turizmust is.

A fesztiválszervezők kerekasztalának egyik résztvevője, Miklósvölgyi Péter, a debreceni Campus főszervezője elmondta: náluk is jelentős növekedés mutatkozik, a tavalyi évhez képest 40(!) százalékkal több látogatójuk volt, közülük sokan a határon túlról, illetve más régiókból érkeztek. Ez részben annak is köszönhető, hogy a régió egyik nagy szereplője, a tokaji Hegyalja az idei évben - szervezési problémák miatt - elmaradt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelentősen meghatározzák a települést

Zamárdiban már három fesztivált is rendeztek idén nyáron: a Balaton Sound mellett augusztus végén a B My Lake és a Strand is helyett kapott a balatoni település szabadstrandján. Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere beszámolt arról, hogy a 3 ezer fős "őslakosság" és a 15-20 ezres nyaralótulajdonosi közösség mellett a Balaton Sound idején százezres tömeg jelenik meg a városban. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a településen tudnak kiadni minden szobát, a parttól legmesszebb levőket is, hanem a környező városokban is minden szabad helyet megtöltenek a látogatók. Érdekes trend, hogy az évtizedek óta piacképtelen szálláshelyek is kiadhatóak a fesztiválok idején.

A polgármester szerint Zamárdi lakóinak túlnyomó többsége már pozitívan áll a fesztiválhoz, a helyi közösség részéről mostanában nem kap kritikát a hangos zene, inkább a hatalmas tömeget kritizálják. Ugyanakkor több más településről, köztük az északi partról is kapnak kritikát a hangerő miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm