5 °C Budapest

Maradt egy kis euród nyaralásból? Mutatjuk, mihez kezdj vele

Pénzcentrum
2015. szeptember 1. 14:33

A külföldi nyaralásból sokszor megmaradnak érmék és bankjegyek, ezek visszaváltása viszont az árfolyam-különbözet miatt nem mindig éri meg. Mihez kezdjünk az utazásunkból megmaradt valutával?

Akik külföldre mentek nyaralni, leggyakrabban eurót, vagy esetleg más valutát váltottak maguknak, hogy legyen náluk készpénz az utazás alatt. Ilyenkor gyakran megesik, hogy több-kevesebb valutával a zsebünkben érünk haza. Az aprópénzt esetleg eltehetjük emlékbe (vagy a következő nyaralásra), de a bankókkal már érdemes valamit kezdeni.

Devizaszámla

Nyithatunk a bankunknál (vagy másik banknál) devizaszámlát. A saját számlavezetőnknél sokszor csupán az alszámla díját kell kifizetni, így olcsóbban juthatunk számlához, mintha más bankhoz mennénk. Ennek nagy előnye, hogy ezután a számlán tartva a pénzt akár betétként le is köthetjük azt, így nemcsak devizában marad a pénzünk, hanem kamatozni is fog.

Széfszolgáltatás

Kérhetünk a bankunktól széfszolgáltatást, vagy akár saját otthoni széfünkben is elhelyezhetjük a pénzt. Lényeges, hogy elvileg a banki széfekben nem lehet készpénzt tárolni, így ezt lehetőleg kerüljük. További hátránya a széfben tárolásnak, hogy így biztosan bukjuk a kamatokat, sőt, mivel a legtöbb pénznem inflálódik, így a mi pénzünk is folyamatosan veszíteni fog az értékéből.

Váltsuk vissza

Az utóbbi két hétben a forint árfolyama egészen megugrott, így nem rossz ötlet most visszaváltani a megmaradt eurónkat, hiszen jó eséllyel egységnyi valutáért most akár többet is visszakaphatunk, mint amennyit a váltáskor fizettünk érte. Májusban ugyanis még 300 forint körüli árfolyamon vehettünk meg egy eurót, míg most 314 forint környékén található az árfolyam.

Bécsi kiruccanás

Elég népszerű úticél (különösen adventi időszakban) Bécs városa, így ha a megmaradt pénz euró, akkor érdemes lehet az adventi hétvégén elkölteni azt, hiszen a karácsony előtti időszak nagyjából három hónap múlva elkezdődik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha közel lakunk az országhatárhoz, akkor érdemes lehet elgondolkodni, hogy egyszer (kétszer) a határ túloldalán vásárolunk be. Így akár olyan termékekhez is hozzájuthatunk, amire itthon egyébként nem lenne lehetőségünk, de így akár vasárnap is be tudunk vásárolni (pl: Szlovákiában) ha erre lenne szükségünk.

Vásárold le webshopban

Ahhoz, hogy webshopban tudjuk levásárolni a pénzt először devizaszámlát kell nyitnunk, de ennek havidíjaival nem kell tartósan számolnunk, hiszen a vásárlási tranzakció teljesülése után meg is szüntethetjük a számlánkat. Ilyenkor olyan webshopból érdemes vásárolnunk, ahol a megmaradt devizánk pénznemében lehet fizetni, de forintban nem, így ugyanis megússzuk az átváltási árfolyam különbözetet, amit a forintszámlás fizetéskor nekünk kellene állnunk.

A MasterCard kutatása szerint a nyaralók kétharmadával előfordult már utazása során, hogy nagyobb mennyiségű aprópénz maradt nála nyaralás végén. Egynegyedük több mint 100 euró (31 ezer forint) elköltetlen valutával, míg a válaszadók fele ennél kevesebbel jött haza legutóbbi útjáról. Csupán negyedük vallott úgy, hogy minden készpénzét elköltötte.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?