17 °C Budapest
Félted a bankkártyád? 7 tipp, amivel teljes biztonságban lesz

Félted a bankkártyád? 7 tipp, amivel teljes biztonságban lesz

2015. augusztus 16. 13:04

Gyakran hallunk a hírekben bankkártyás visszaélésekről: klónozás, PIN-kód megszerzése, illetéktelen fizetés a neten... a módszerek és a trükkök folyton változnak, de van néhány aranyszabály, amivel megelőzhetjük, hogy lenyúlják a pénzünket.

Mit tegyünk, ha csalásra gyanakszunk?

Azonnal hívjuk fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyánkat kibocsátotta! Bankunk valószínűleg a kártya letiltását javasolja, és küld egy új kártyát. Ellenőrizzük, hogy a bank helyesen tudja-e levelezési címünket - javasolja a MasterCard.

Ha nem vesztettük el kártyánkat, azonban olyan vásárlásokat észlelünk (bankszámlakivonaton vagy SMS visszajelzés alapján), amelyet nem mi kezdeményeztünk, haladéktalanul jelentsük telefonon a banknak a csalást, és kérjünk új kártyát!

Előfordulhat az is, hogy bank keres meg minket egy adott, vagy több bankkártyás tranzakció részleteinek egyeztetésére. Ilyen esetben mindig győződjünk meg arról, hogy valóban bankunkkal beszélünk-e, és csak ezt követően válaszoljunk a kérdésekre.

Védjük adatainkat!

Az adathalászat gyakori csalási forma, mely gyanútlan áldozatoktól gyűjt hitel-, vagy betéti kártyákkal kapcsolatos személyes információt, adatokat. A csalók személyes vagy pénzügyi információ megszerzésére törekedhetnek rossz szándékú emailek, szöveges üzenetek, telefonhívások vagy közösségi oldalakon történő megkeresések küldésével. Az ilyen csalárd küldemények gyakran hivatalosnak tűnnek, hiszen azoknak a valós vállalatoknak az arculati elemeit, logóit használják, melyekkel a kártyabirtokos kapcsolatban van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy a kártyatársaság soha - sem emailben vagy más módon - nem kéri a kártyabirtokosok személyes, vagy kártyára vonatkozó adatait pl.: név, keresztnév, kártyaszám, lejárati dátum vagy számlaszám. Ha ilyen levelet kapunk, semmiképpen ne válaszoljunk, ne adjuk meg személyes adatainkat, ne nyissuk meg az üzenetekben talált linkeket vagy csatolt fájlokat.

A kártyával történő visszaélések elkerülése érdekében az alábbi óvintézkedéseket tehetjük:

  • Amint kézhez kapjuk, írjuk alá új kártyánkat
  • A kártyához tartozó PIN kódot tartsuk elkülönítve a kártyától, mások által nem ismert helyen
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy megvan-e a kártyánk
  • Tartsuk fejben a PIN kódot
  • Kártyás, on-line vásárlás előtt tájékozódjunk a kereskedőről
  • Soha ne adjunk ki olyan, bankkártyájával kapcsolatos információt, amelyről tudjuk, hogy azt bizalmasan kell kezelni
  • Soha, senkinek ne adjuk meg az on-line számlánkhoz vagy az internetes szolgáltatóhoz használt jelszót

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?