0 °C Budapest

Félted a bankkártyád? 7 tipp, amivel teljes biztonságban lesz

2015. augusztus 16. 13:04

Gyakran hallunk a hírekben bankkártyás visszaélésekről: klónozás, PIN-kód megszerzése, illetéktelen fizetés a neten... a módszerek és a trükkök folyton változnak, de van néhány aranyszabály, amivel megelőzhetjük, hogy lenyúlják a pénzünket.

Mit tegyünk, ha csalásra gyanakszunk?

Azonnal hívjuk fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyánkat kibocsátotta! Bankunk valószínűleg a kártya letiltását javasolja, és küld egy új kártyát. Ellenőrizzük, hogy a bank helyesen tudja-e levelezési címünket - javasolja a MasterCard.

Ha nem vesztettük el kártyánkat, azonban olyan vásárlásokat észlelünk (bankszámlakivonaton vagy SMS visszajelzés alapján), amelyet nem mi kezdeményeztünk, haladéktalanul jelentsük telefonon a banknak a csalást, és kérjünk új kártyát!

Előfordulhat az is, hogy bank keres meg minket egy adott, vagy több bankkártyás tranzakció részleteinek egyeztetésére. Ilyen esetben mindig győződjünk meg arról, hogy valóban bankunkkal beszélünk-e, és csak ezt követően válaszoljunk a kérdésekre.

Védjük adatainkat!

Az adathalászat gyakori csalási forma, mely gyanútlan áldozatoktól gyűjt hitel-, vagy betéti kártyákkal kapcsolatos személyes információt, adatokat. A csalók személyes vagy pénzügyi információ megszerzésére törekedhetnek rossz szándékú emailek, szöveges üzenetek, telefonhívások vagy közösségi oldalakon történő megkeresések küldésével. Az ilyen csalárd küldemények gyakran hivatalosnak tűnnek, hiszen azoknak a valós vállalatoknak az arculati elemeit, logóit használják, melyekkel a kártyabirtokos kapcsolatban van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fontos, hogy a kártyatársaság soha - sem emailben vagy más módon - nem kéri a kártyabirtokosok személyes, vagy kártyára vonatkozó adatait pl.: név, keresztnév, kártyaszám, lejárati dátum vagy számlaszám. Ha ilyen levelet kapunk, semmiképpen ne válaszoljunk, ne adjuk meg személyes adatainkat, ne nyissuk meg az üzenetekben talált linkeket vagy csatolt fájlokat.

A kártyával történő visszaélések elkerülése érdekében az alábbi óvintézkedéseket tehetjük:

  • Amint kézhez kapjuk, írjuk alá új kártyánkat
  • A kártyához tartozó PIN kódot tartsuk elkülönítve a kártyától, mások által nem ismert helyen
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy megvan-e a kártyánk
  • Tartsuk fejben a PIN kódot
  • Kártyás, on-line vásárlás előtt tájékozódjunk a kereskedőről
  • Soha ne adjunk ki olyan, bankkártyájával kapcsolatos információt, amelyről tudjuk, hogy azt bizalmasan kell kezelni
  • Soha, senkinek ne adjuk meg az on-line számlánkhoz vagy az internetes szolgáltatóhoz használt jelszót

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem