Hivatalos: sokáig marad még a hőség

MTI
2015. augusztus 11. 15:30

Vasárnap éjfélig meghosszabbítja a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményük szerint a következő napokban sem lesz enyhülés, folytatódik a kánikula, a napi középhőmérséklet szinte mindenütt 25 fok felett, sokfelé 27-29 fok körül alakul.

Emlékeztetnek, hogy az országos tisztifőorvos a jelenleg is érvényben lévő hőségriasztást eredetileg múlt szerdától adta ki, amelyet egy alkalommal már meghosszabbított, és egyben harmadfokú, "hőségriadó" szintre emelte.

Közölték azt is, hogy a mostani hosszabbítással már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban - vasárnappal bezáróan - már 11 napos lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján arra figyelmeztetett, hogy szerdán kis mértékben tovább erősödik a nappali felmelegedés. Azt írták: bár az ország időjárásában továbbra sem várható jelentős változás, "a felső légkör kiszáradásával" egyidejűleg egy-két fokkal melegebb levegő érkezik a térség fölé. A hőség legalább a jövő hét elejéig kitart.

Az előrejelzés szerint szerdán sok napsütésre, száraz időre lehet számítani. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 34-38 Celsius-fok között valószínű.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet a Dunántúl délnyugati részén és az Északi-középhegység völgyeiben 25, az ország nagy részén viszont 26, 27 fok körül várható, sőt a nagyvárosokban a 28, 29 fokot is elérheti. A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a tartós hőség miatt Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, az ország többi területén a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ÁNTSZ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismételten a hőség veszélyeire figyelmeztetve felhívja a lakosság és a hazánkban tartózkodók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Mint írják, ajánlatos ilyenkor több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető azoknak a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.

A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők is, a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm