0 °C Budapest

Így nyúlhatják le a pénzed, ha külföldön használod a bankkártyádat

2015. július 23. 14:05

Ma már alig találunk olyan kedvelt nyaralási célországot, ahol gondot jelent a kártyával történő vásárlás vagy készpénzfelvétel. Így nem véletlen, hogy egyre többen veszik elő a plasztikot a nyaralás alatt. De milyen veszélyeket rejt magában a külföldi kártyahasználat? A határon túl is fizethetünk érintés nélkül?

Nemcsak belföldön, hanem külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bankkártya-használat a magyar lakosság körében. Jellemzően a nyári szezonban többen veszik elő a kártyájukat az idegen országokban, ugyanis a nemzetközi kártyatársaságok termékei világszerte elterjedtek és külföldön is nagyszámú elfogadóhelyen használhatóak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint magyar kibocsátású kártyákkal 2010-hez képest 2014-ben kétszer annyi vásárlási tranzakciót bonyolítottak le külföldön a forgalom közel 80 százalékos növekedése mellett, míg a készpénzfelvételek száma nem változott.


Érintés nélkül is fizethetünk

Az érintésmentes technológia térhódításának köszönhetően külföldön is folyamatosan bővül azon elfogadóhelyek száma, ahol használni tudjuk az erre a funkcióra alkalmas bankkártyánkat. Nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is növekszik azon terminálok száma, ahol a PayPass/PayWave funkciót, és a hasonló szabvány szerint működő mobiltárcát is használni tudjuk.

Mennyire biztonságos?

Amikor külföldön használjunk bankkártyánkat, akkor ugyanazokon a szigorú biztonsági ellenőrzéseken megy keresztül, mint a belföldi használat esetén. Így a külföldi kártyahasználat ugyanolyan biztonságos, mint a Magyarországon végzett vásárlás vagy készpénzfelvétel

 - tudta meg Pénzcentrum a OTP Banktól.

Bankunknál általában bejelenthetjük, hogy hová utazunk, abból a célból, hogy erősebb monitorozást használjanak a kártyánkra. Továbbá a pénzintézetek nyilvántartanak kockázatosabb országokat, ezek szezonálisan változhatnak. A bankok ismerik ezeket a szezonálisan fellépő kockázatokat, és megfelelő monitorozással ezeket nyomon is követik.

A biztonságos kártyahasználat szabályai

  • Vásárlásnál ne engedjük, hogy a bankkártyánk kikerüljön látókörünkből.
  • Az adott tranzakció összegét mindig ellenőrizzük le, mielőtt azt jóváhagynánk PIN kódunkkal, illetve ellenőrizzük le a bizonylaton szereplő összeget az aláírás előtt.
  • Fizetésnél figyeljünk arra, hogy ne felejtsük ott kártyánkat a kereskedőnél.
  • Senkinek ne adjuk meg a PIN kódunkat.
  • Soha ne tartsuk egy helyen PIN kódunkat a kártyánkkal.

  • Indulás előtt ellenőrizzük a bankkártyához tartozó napi darabszám és összeglimiteket.
A bankkártya használata minden esetben biztonságosabb, mint a készpénz használata. A készpénzzel szemben a kártya kényelmesebb, könnyebben elrejthető, PIN kód védi és egy telefonhívással letiltható

- válaszolta a megkereséséünkre az FHB Bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezekre különösen figyelj

A leggyakoribb átverések közé tartozik, amikor az étteremben fizetésnél a pincér elviszi a bankkártyánkat, vagy a boltban fizetésnél egy kisebb kamera megjegyzi bankkártya adatainkat. Nem érdemes nyilvános internetkávézóban sem használni az internetet, hiszen akkor könnyedén hozzáférhetnek az adatainkhoz, de akár az is előfordulhat, hogy egy ATM-nél másolják le bankkártyánkat.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni bankkártyánkkal. Az ehhez szükséges értesítendő telefonszámot ezért mindenképpen vigyünk magunkkal. Fontos tudnunk, előfordulhat, hogy a bank ügyfélszolgálata külföldről más telefonszámról érhető el, mint belföldről.

További fontos tudnivalókat a külföldi kártyahasználatról ITT olvashatsz.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?