5 °C Budapest

A balesetek többsége nyáron történik

2015. július 18. 14:29

Júliusban és augusztusban történik a legtöbb baleset Magyarországon. Sokszor a teherautó- és személygépkocsi-vezetők okozzák a baleseteket. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság főtitkára, Kiss Csaba az InfoRádió kérdésére elmondta: a legfontosabb, hogy a közlekedők legyenek türelmesek az utakon! Sok baleset elkerülhető lenne, ha mindenki észben tartaná, hogy a nyári melegben az autóvezetés az átlagoshoz képest sokkal nagyobb koncentrációt igényel - írja az InfoRádió.

A személyi sérüléses közúti balesetek száma júliusban és augusztusban mindig megemelkedik

- mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Baleset-megelőzési Bizottság főtitkára. Kiss Csaba hozzátette:

A növekedés oka az, hogy ezekben a hónapokban a nyári szabadságok miatt a forgalom jelentősen növekszik, hiszen sok hazai és külföldi család ilyenkor kel útra.


Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága 2014-ben készített elemzést a nyáron bekövetkezett, személyi sérüléssel járó közúti gyermekbalesetekkel kapcsolatban, amelyhez a 2012-13-ban történt gyermekbaleseteket vették alapul. Kiderült:

a gyermekek részvételével bekövetkezett személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek egyharmada a nyári hónapokban történik.


A gyermekkorúak körén belül a 10-14 évesek korosztályának kockázata kimagasló: 2011 és 2013 között nyáron több 10-14 éves sérült meg vagy vesztette életét közúti balesetben, mint a 6-9, és a 0-5 évesek együttesen. Figyelemre méltó, hogy 2013-ban nyolc gyermek halt meg az utakon, közülük öten a nyári hónapokban vesztették életüket. A 10-14 éves korosztály érintettsége a gyermekkorúak által okozott közúti baleseteken belül is kiemelkedő. Közel kétszer annyi balesetet okoztak, mint a fiatalabbak.

A gyermekek közúti baleseti sérüléseiket a nyári hónapokban leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik. Az elemzés arra mutatott rá, hogy a balesetben meghalt 14 év alattiak 58,7 százaléka mindenféle védelem nélkül utazott a gépkocsiban, amikor a tragédia történt. A legkisebbek, a 0-5 évesek védettségi aránya volt a legalacsonyabb a megsérült gyermekkorúakon belül. Csak minden hetedik kisgyermek volt biztosítva a gépjárműben a személyi sérüléses baleset bekövetkezésekor!

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság főtitkára az InfoRádiónak ugyanakkor hangsúlyozta:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a nyáron tapasztalható kiugró balesetszám nem jelenti azt, hogy halálos kimenetelű baleset több lenn júliusban és augusztusban. Kevesebb kerékpáros vesztette életét Magyarországon. Tavaly ilyenkor 40 halálos kerékpáros-baleset szerepelt a statisztikában, idén ez a szám 29. Szomorú tény ugyanakkor, hogy ebben az időszakban tavaly 2 segédmotoros hunyt el balesetben, 2015-ben pedig a számuk 10.


A főtitkár a megelőzésről az alábbiakat mondta: a legfontosabb az, hogy a közlekedők legyenek türelmesek az utakon! Induljanak el hamarabb, szánjanak az utazásra a megszokottnál több időt. Gondoskodjanak arról, hogy a járművezetők megfelelő folyadék-utánpótlása megoldott legyen. Fontos, hogy az autóvezetők néha álljanak meg, pihenjenek, táplálkozzanak útközben. A járművezetőknek tudniuk kell, hogy a nyári melegben az autóvezetés az átlagoshoz képest sokkal nagyobb koncentrációt igényel. Jobban oda kell figyelni a gyalogosokra, kerékpárosokra is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?