7 °C Budapest

Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled

2015. június 5. 06:00

Érdemes még jóval a nyaralás előtt ellenőrizni útlevelünk lejárati dátumát, mert a gyorsított eljárásban ígényelt úti okmányokra a gatyánk is rámehet.

Évről évre magyarok tízezrei hagyják az utolsó pillanatra lejárt útlevelük cseréjét - tudta meg a Pénzcentrum a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) friss adatsorából.

A statisztikák szerint a 2013-ban kiállított 423266 darab útlevélnek 10,9 százaléka, a 2014-ben igényelt 404164 darabnak 8,9 százaléka, míg a 2015 első negyedévében elkészített 86686 darab okmánynak a 8,5 százaléka volt gyorsított eljárásban igényelt okmány (mindhárom gyorsított eljárástípust figyelembe véve).

Tehát 2013-ban 46136, 2014-ben 36107, 2015 első negyedévében pedig 7392 magyar hagyta az utolsó pillanatra az útlevéligénylést.

Közülük a legtöbben a soron kívüli, vagyis a 7 napos ügyintézési időt választották, míg jóval kevesebben voltak azok, akik már 3 napon belül a kezükben akarták tartani friss úti okmányukat. Bár a gyorsított igénylések eloszlását tekintve évek óta az utolsó helyen áll, még így is akadt 2014-ben 4540, 2015 első negyedévében pedig már 971 olyan magyar, akinek azonnal, tehát egy napon belül kellett az útlevél.

Pedig nem olcsó mulatság! A soron kívüli (7 nap) útlevél 19 ezer, a sürgősségi (3 nap) 29 ezer, míg az azonnali (1 nap) igénylés 39 ezer forintba kerül. Ezen felül számolni kell még a normál, 20 napos eljárásban alkalmazott díjtételekkel is; az illeték díja érvényességi időtől és kortól függően 2500 és 14 ezer forint között mozog.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a feledékenységre már így is a gatyánk rámehet, az viszont mindenképp jó hír, hogy a KEKKH tájékoztatása szerint

az útlevelek kiadásának díjszabása 2015-ben nem változott és jelenleg nincsen arra vonatkozó információnk, hogy a közeljövőben díjszabás-változás kerülne bevezetésre.

Végezetül jó tudni, hogy a normál eljárás keretében benyújtott kérelmeket is lehet utólag, akár 3 vagy 7 napos gyorsított eljárásra módosítani. Ezt az ország valamennyi okmányirodai ügyfélszolgálatán, illetve a megújult Kormányablakokban kérelmezhetjük. Az azonnali útlevéligényeket viszont mindenképp a KEKKH személyes ügyfélszolgálatán kell megtenni.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?