Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz

2015. március 5. 06:03

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai is jól mutatják, hogy ugrásszerűen nőtt a külföldön munkát vállalók száma. Azonban egy fontos dologról sokan elfelejtkeznek: nem szüneteltetik magyarországi társadalombiztosításukat. Ez a "feledékenység" akár százezres bírsággal is járhat.

A Magyarországról elvándorlók leggyakrabban az Európai Unió tagállamait választják, ezen belül pedig Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé - mutatja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-ben készített felmérése.

Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban a 30-39 éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb arányban, de nem sokkal maradnak le a tőlük fiatalabbak. Németországban már a 15-19 éves korosztály is megjelenik, az Egyesült Királyságban pedig szinte majdnem ugyanannyian vannak a huszonévesek, mint a harminc felettiek. Viszonylag kis számmal jelennek meg a hatvan évnél idősebb magyarok külföldön, ők a legtöbben Ausztriában laknak.

A kint élők 84 százaléka vállal munkát az adott országban, a többiek pedig inkább a tanulás miatt mennek ki.

Sokaknak azonban fogalmuk sincs arról milyen fontos elintézni a TB-t amikor külföldre költöznek.


Egészségbiztosítás külföldön

Az Európai Uniós szabályok alapján egy ember egyszerre csak egy tagállamban lehet biztosított, ezért mindig az adott országban ahol munkát vállalunk ott vagyunk kötelesek járulékfizetésre és teljes körű egészségügyi ellátást is csak ott kaphatunk.

Tehát aki valamely Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, illetve Svájcban, vagy Magyarországgal nemzetközi egyezményt kötött tagállamban, biztosított illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében jött létre biztosítása vagy szűnt meg, azt

15 napon belül jelentenie kell.

A bejelentést mindig a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél (OEP ügyfélszolgálatokon) tehetjük meg. Ekkor Magyarországon a társadalombiztosításunkat szüneteltetjük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ábrán láthatjuk, hogy bár 2009-hez képest 2010-ben csökkent a kijelentkezések száma, de 2010-től indulva folyamatos növekedést figyelhetünk meg, 2014-ig csaknem az ötszörösére nőtt az itthoni biztosítást szüneteltetők száma. Attól függően mi a választott országunk, a biztosítási kötelezettségeink eltérhetnek, ezért mindig járjunk utána milyen feladataink vannak.

Hazalátogattam és pont megbetegedtem:

Amennyiben más tagállamban vagyunk biztosítottak, akkor a TAJ kártyánk ideiglenesen érvénytelenítésre kerül. Ekkor ellátást Magyarországon az uniós szabályok alapján (pl. a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján) vagyunk jogosultak igénybe venni; ennek hiányában azonban csak térítés ellenében részesülhetünk ellátásban.

Kint dolgozom és még nem jelentettem ki magam:

Értelemszerűen más tagállamban munkát végző és biztosítottként Magyarországon nem kell havi 6930 forintot fizetnünk a TB-re. Azonban, ha a külföldi biztosításunk létrejöttét nem jelentjük, akkor a magyarországi jogviszonyuk rendezetlennek minősül és ezt a személyi kört az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogszabályi kötelezettségének eleget téve átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), aki az elmaradt járulékfizetés miatt eljárást folytathat le.

Mekkora lehet a bírság?

A bírságolás az adott kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervek hatásköre. A bírság mértéke jogszabályban meghatározott (10 000 - 100 000 forint) összegű lehet és az elkövetéssel arányosan az eset valamennyi körülményét figyelembe állapítják meg a végösszegét.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm