25 °C Budapest
Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz

Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz

2015. március 5. 06:03

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai is jól mutatják, hogy ugrásszerűen nőtt a külföldön munkát vállalók száma. Azonban egy fontos dologról sokan elfelejtkeznek: nem szüneteltetik magyarországi társadalombiztosításukat. Ez a "feledékenység" akár százezres bírsággal is járhat.

A Magyarországról elvándorlók leggyakrabban az Európai Unió tagállamait választják, ezen belül pedig Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé - mutatja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-ben készített felmérése.

Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban a 30-39 éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb arányban, de nem sokkal maradnak le a tőlük fiatalabbak. Németországban már a 15-19 éves korosztály is megjelenik, az Egyesült Királyságban pedig szinte majdnem ugyanannyian vannak a huszonévesek, mint a harminc felettiek. Viszonylag kis számmal jelennek meg a hatvan évnél idősebb magyarok külföldön, ők a legtöbben Ausztriában laknak.

A kint élők 84 százaléka vállal munkát az adott országban, a többiek pedig inkább a tanulás miatt mennek ki.

Sokaknak azonban fogalmuk sincs arról milyen fontos elintézni a TB-t amikor külföldre költöznek.


Egészségbiztosítás külföldön

Az Európai Uniós szabályok alapján egy ember egyszerre csak egy tagállamban lehet biztosított, ezért mindig az adott országban ahol munkát vállalunk ott vagyunk kötelesek járulékfizetésre és teljes körű egészségügyi ellátást is csak ott kaphatunk.

Tehát aki valamely Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, illetve Svájcban, vagy Magyarországgal nemzetközi egyezményt kötött tagállamban, biztosított illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében jött létre biztosítása vagy szűnt meg, azt

15 napon belül jelentenie kell.

A bejelentést mindig a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél (OEP ügyfélszolgálatokon) tehetjük meg. Ekkor Magyarországon a társadalombiztosításunkat szüneteltetjük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ábrán láthatjuk, hogy bár 2009-hez képest 2010-ben csökkent a kijelentkezések száma, de 2010-től indulva folyamatos növekedést figyelhetünk meg, 2014-ig csaknem az ötszörösére nőtt az itthoni biztosítást szüneteltetők száma. Attól függően mi a választott országunk, a biztosítási kötelezettségeink eltérhetnek, ezért mindig járjunk utána milyen feladataink vannak.

Hazalátogattam és pont megbetegedtem:

Amennyiben más tagállamban vagyunk biztosítottak, akkor a TAJ kártyánk ideiglenesen érvénytelenítésre kerül. Ekkor ellátást Magyarországon az uniós szabályok alapján (pl. a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján) vagyunk jogosultak igénybe venni; ennek hiányában azonban csak térítés ellenében részesülhetünk ellátásban.

Kint dolgozom és még nem jelentettem ki magam:

Értelemszerűen más tagállamban munkát végző és biztosítottként Magyarországon nem kell havi 6930 forintot fizetnünk a TB-re. Azonban, ha a külföldi biztosításunk létrejöttét nem jelentjük, akkor a magyarországi jogviszonyuk rendezetlennek minősül és ezt a személyi kört az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogszabályi kötelezettségének eleget téve átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), aki az elmaradt járulékfizetés miatt eljárást folytathat le.

Mekkora lehet a bírság?

A bírságolás az adott kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervek hatásköre. A bírság mértéke jogszabályban meghatározott (10 000 - 100 000 forint) összegű lehet és az elkövetéssel arányosan az eset valamennyi körülményét figyelembe állapítják meg a végösszegét.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?