10 °C Budapest
Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz

Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz

2015. március 5. 06:03

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai is jól mutatják, hogy ugrásszerűen nőtt a külföldön munkát vállalók száma. Azonban egy fontos dologról sokan elfelejtkeznek: nem szüneteltetik magyarországi társadalombiztosításukat. Ez a "feledékenység" akár százezres bírsággal is járhat.

A Magyarországról elvándorlók leggyakrabban az Európai Unió tagállamait választják, ezen belül pedig Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé - mutatja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-ben készített felmérése.

Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban a 30-39 éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb arányban, de nem sokkal maradnak le a tőlük fiatalabbak. Németországban már a 15-19 éves korosztály is megjelenik, az Egyesült Királyságban pedig szinte majdnem ugyanannyian vannak a huszonévesek, mint a harminc felettiek. Viszonylag kis számmal jelennek meg a hatvan évnél idősebb magyarok külföldön, ők a legtöbben Ausztriában laknak.

A kint élők 84 százaléka vállal munkát az adott országban, a többiek pedig inkább a tanulás miatt mennek ki.

Sokaknak azonban fogalmuk sincs arról milyen fontos elintézni a TB-t amikor külföldre költöznek.


Egészségbiztosítás külföldön

Az Európai Uniós szabályok alapján egy ember egyszerre csak egy tagállamban lehet biztosított, ezért mindig az adott országban ahol munkát vállalunk ott vagyunk kötelesek járulékfizetésre és teljes körű egészségügyi ellátást is csak ott kaphatunk.

Tehát aki valamely Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, illetve Svájcban, vagy Magyarországgal nemzetközi egyezményt kötött tagállamban, biztosított illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében jött létre biztosítása vagy szűnt meg, azt

15 napon belül jelentenie kell.

A bejelentést mindig a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél (OEP ügyfélszolgálatokon) tehetjük meg. Ekkor Magyarországon a társadalombiztosításunkat szüneteltetjük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ábrán láthatjuk, hogy bár 2009-hez képest 2010-ben csökkent a kijelentkezések száma, de 2010-től indulva folyamatos növekedést figyelhetünk meg, 2014-ig csaknem az ötszörösére nőtt az itthoni biztosítást szüneteltetők száma. Attól függően mi a választott országunk, a biztosítási kötelezettségeink eltérhetnek, ezért mindig járjunk utána milyen feladataink vannak.

Hazalátogattam és pont megbetegedtem:

Amennyiben más tagállamban vagyunk biztosítottak, akkor a TAJ kártyánk ideiglenesen érvénytelenítésre kerül. Ekkor ellátást Magyarországon az uniós szabályok alapján (pl. a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján) vagyunk jogosultak igénybe venni; ennek hiányában azonban csak térítés ellenében részesülhetünk ellátásban.

Kint dolgozom és még nem jelentettem ki magam:

Értelemszerűen más tagállamban munkát végző és biztosítottként Magyarországon nem kell havi 6930 forintot fizetnünk a TB-re. Azonban, ha a külföldi biztosításunk létrejöttét nem jelentjük, akkor a magyarországi jogviszonyuk rendezetlennek minősül és ezt a személyi kört az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogszabályi kötelezettségének eleget téve átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), aki az elmaradt járulékfizetés miatt eljárást folytathat le.

Mekkora lehet a bírság?

A bírságolás az adott kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervek hatásköre. A bírság mértéke jogszabályban meghatározott (10 000 - 100 000 forint) összegű lehet és az elkövetéssel arányosan az eset valamennyi körülményét figyelembe állapítják meg a végösszegét.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?