19 °C Budapest
Miért ilyen magas a telefonszámlám? Nem erről volt szó

Miért ilyen magas a telefonszámlám? Nem erről volt szó

2015. február 20. 06:00

Hatalmas árzuhanás ment végbe az elmúlt időszakban az Európai Unióban a roaming díjakat illetően. Ám ha nem vigyázunk, még mindig kellemetlen meglepetés lehet a telefonszámlánk hazatérve.

Ma már nem is kérdés, hogy használjuk-e a telefonunkat külföldön, sokan interneteznek is a mobiljukról. Ha nem vigyázunk, még mindig hatalmas összeg várhat a telefonszámlánkon. Ahhoz, hogy ezt egy külföldi utazás alkalmával elkerüljük, érdemes előre tájékozódunk.

Roaming hívásnak nevezzük azokat a hívásokat, amikor - magyar telefonszámmal - külföldön hívást kezdeményezünk vagy fogadunk. Fontos különbség, hogy a fogadásnak is van költsége. Az okostelefonok elterjedésével pedig figyelembe kell vennünk, hogy az internetes adatforgalomnak is adódnak többlet költségei.

Telefonálás az Európai Unión belül

Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően 2007-től folyamatosan csökkenek a roaming díjak az EU területén. Jelenleg egységes árplafon van érvényben, a hívásfogadás költsége 19,58 Ft/perc, a híváskezdeményezés pedig 74,40 Ft/perc.


Előfordulhatnak kedvezmények, de ennél nem lehet drágább a szolgáltatás. A különbséget érdemes figyelembe vennünk, ezért ha van rá módunk, akkor inkább kérjünk visszahívást, mert az itthon lévő félnek a saját tarfájával számlázódik a telefonálás költsége tekintve, hogy ő nem tudhatja, hogy éppen hol tartózkodunk.

SMS-t 23,5 Ft-ért tudunk küldeni, míg a kapott SMS díjtalan.

Jelenleg számos csomag is elérhető a hazai szolgáltatóknál a külföldi telefonáláshoz (néhány szolgáltatás már az EU-n kívül is rendelhető). T-Mobile páldául napi 790 forintért 40 forintos percdíjat kínál az indított hívások esetében, amellett, hogy 30 MB adatforgalmat is bíztosít. A Telenor-nál pedig 10 percet telefonálhatunk 304 forintért ha a TravelSure szakaszjegyet választjuk.

Telefonálás az Európai Unión kívül

Amennyiben az Európai Unión kívülre utazunk, akkor saját szolgáltatónk honlapján tájékozódhatunk, hogy az általunk választott célország nálunk milyen díjszabás alá esik.

Svájcból például már 527 forintos percdíjjal telefonálhatunk Magyarországra a T-Mobile hálózatán keresztül. Ugyanez a Telenor és Vodafone hálózatból 325 és 369 forintért elérhető az előfizetéssel rendelkező ügyfelek számára. Ha egészen az Amerikai Egyesült Államokig utazunk, akkor onnan már 695 forintos perdíjjal is hazatelefonálhatunk. Egyiptomból ez a hívás 768 forint míg Haitiről 1136 forint percenként a T-Mobile hálózatán.

Mobilinternet használat külföldön

Jó hír, hogy az elmúlt időszakban az EU több mint 50 százalékkal csökkentette a mobil adatroamig díját, 2016-ra pedig valamennyi költség megszüntetését tervezi, olvasható az Európai Bizottság híreiben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csökkenő áraknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming használata

- derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Nagy könnyebbséget jelentett a már 2010 óta érvényben lévő mobilinternet-roaming határ bevezetése, amellyel elkerülhetővé vált hazaérkezéskor nagy összegű "meglepetés" számla. Jelenleg a limit értéke nettó 50 euró, amelyet minden ügyfélnél alkalmazni kell - írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)

Azonban a legegyszerűbb választás, ha telefonkészülékünkön a mobilinternetes adatforgalmat kikapcsoljuk, így egyáltalán nem történik számlázás. Ilyenkor felkapcsolódhatunk ingyenesen használható Wi-Fi hálózatokra és ott akár többféle alkalmazáson keresztül is kommunikálhatunk.

Amennyiben mégis szükségünk lenne adatforgalomra ma már több túlforgalmazás nélküli vagy automatikusan leálló csomagot is találunk. Ehhez minden esetben saját szolgáltatónkkal kell felvennünk a kapcsolatot, és ott igényelni a választott konstrukciót. Ezen ajánlatok legtöbb esetben csak az EU-n belül kérhetőek.

  • A T-Mobile hálózatában egy napra túlforgalmazás nélkül 50MB-ot igényelhetünk 1490 forintért, vagy választhatjuk a nagyobb heti csomagot, amely 250 MB  adatforgalmat bíztosít 4990 forintért kérhetjük.
  • A Telenornál a napijegy jelenleg 70 MB ami 990 forintba kerül a hetijegy 100 MB és 1990 forint.
  • A Vodafone hálózatában pedig már 3000 forintnál leálló limit értéket is beállíthatunk, a mobilinternetes adatforgalomra vonatkozóan.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33