4 °C Budapest

Autópályadíjak: továbbra is marad a szigor

MTI
2014. április 24. 09:30

A nemzeti fejlesztési miniszter nem tartja indokoltnak az úthasználati jogosultságok érvényességi idejének további kitolását - derül ki a csütörtöki Világgazdaságból.

Németh Lászlónét Szilágyi György jobbikos képviselő kérdezte arról írásban, hogy nem látja-e indokoltnak az autópálya díjak esetében az úthasználati jogosultság lejáratát követő, joghátrányoktól mentes türelmi időszak bevezetését. A képviselő példaként a parkolást hozta fel. Szerinte közlekedésbiztonsági szempontból, az esetleges gyorshajtás elkerülése miatt is érdemes lenne megfontolni, hogy a sztrádahasználatnál is egy türelmi időszak után kelljen csak pótdíjat fizetni.

A miniszter közölte: a havi "matrica" - a februárt kivéve - legalább 1-2 nappal hosszabb időre biztosít jogosultságot. A tárcavezető szerint a díjstruktúra jelenleg is módot ad a jogosultság maximális kihasználtságára. Úgy vélte, hogy egy évesnek nevezett, 13 hónapig használható jogosultság esetén egy 15, vagy 30 perces türelmi idő nem oldaná meg az esetleges gyorshajtás problémáját. Hozzátette, a közvetlenül éjfél utáni pótdíjazások száma igen elenyésző.

Válaszában a miniszter ismertette továbbá, hogy a legnagyobb számban a heti, 10 napra érvényes jogosultságot értékesítik, ebből tavaly 8,1 milliót adtak el személygépkocsik és motorkerékpárok számára. Az éves, 13 hónapig érvényes jogosultságot 90 százalékban a hazai úthasználók vásárolják meg.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm