16 °C Budapest

Autópályadíjak: továbbra is marad a szigor

MTI
2014. április 24. 09:30

A nemzeti fejlesztési miniszter nem tartja indokoltnak az úthasználati jogosultságok érvényességi idejének további kitolását - derül ki a csütörtöki Világgazdaságból.

Németh Lászlónét Szilágyi György jobbikos képviselő kérdezte arról írásban, hogy nem látja-e indokoltnak az autópálya díjak esetében az úthasználati jogosultság lejáratát követő, joghátrányoktól mentes türelmi időszak bevezetését. A képviselő példaként a parkolást hozta fel. Szerinte közlekedésbiztonsági szempontból, az esetleges gyorshajtás elkerülése miatt is érdemes lenne megfontolni, hogy a sztrádahasználatnál is egy türelmi időszak után kelljen csak pótdíjat fizetni.

A miniszter közölte: a havi "matrica" - a februárt kivéve - legalább 1-2 nappal hosszabb időre biztosít jogosultságot. A tárcavezető szerint a díjstruktúra jelenleg is módot ad a jogosultság maximális kihasználtságára. Úgy vélte, hogy egy évesnek nevezett, 13 hónapig használható jogosultság esetén egy 15, vagy 30 perces türelmi idő nem oldaná meg az esetleges gyorshajtás problémáját. Hozzátette, a közvetlenül éjfél utáni pótdíjazások száma igen elenyésző.

Válaszában a miniszter ismertette továbbá, hogy a legnagyobb számban a heti, 10 napra érvényes jogosultságot értékesítik, ebből tavaly 8,1 milliót adtak el személygépkocsik és motorkerékpárok számára. Az éves, 13 hónapig érvényes jogosultságot 90 százalékban a hazai úthasználók vásárolják meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?