13 °C Budapest

Felgyorsítják a 4-es metró engedélyezését

Pénzcentrum
2013. szeptember 17. 10:00

Egyszerűsíteni kell az engedélyezési eljárást, hogy a 4-es metró építése időben befejeződhessen, áll abban az előterjesztésben, ami most jelent meg a kormány hivatalos honlapján - írja az Index.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése szerint biztosítani kell, hogy a vasúti pályák és a felszín alatti vasúti objektumok engedélyezésének elsőfokú hatósági határozatai a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóak legyenek. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az összes engedélyezés egy állami hatósághoz kerül, aminek döntése szent és sérthetetlen.

Így a projekt időben befejeződhet és "az állampolgárok, Budapest lakói használhatják a 4-es metrót a hétköznapok során", áll a törvénymódosítás indoklásában. Ugyanis "a budapesti 4-es metróvonal megépítése és az építés határidőre történő befejezése fontos társadalmi érdek", teszik hozzá.

A befejezés azonban nemcsak a lakosok, hanem a főváros és a kormány érdeke is. Hiszen, ha ez nem történik meg a jelenlegi uniós ciklus végéig (2015. december 31-ig), akkor elképzelhető, hogy vissza kell fizetni a 181 milliárd forintos uniós támogatást. A főpolgármester legutóbbi bejelentése szerint viszont a 4-es metró 2014. március 31-ig járni fog.

A 4-es metró történetét nézve a döntésnek lehet létjogosultsága, hiszen az építkezést hosszú évekre megakasztották különböző civil és környezetvédő szervezetek fellebbezései, és a különböző kerületi önkormányzatok többletkövetelései. Ez előbbiek a bíróságokon, az utóbbiak az engedélyezési eljárás alsóbb szintjén tudtak keresztbe tenni a beruházásnak.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?