23 °C Budapest

Felgyorsítják a 4-es metró engedélyezését

Pénzcentrum
2013. szeptember 17. 10:00

Egyszerűsíteni kell az engedélyezési eljárást, hogy a 4-es metró építése időben befejeződhessen, áll abban az előterjesztésben, ami most jelent meg a kormány hivatalos honlapján - írja az Index.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése szerint biztosítani kell, hogy a vasúti pályák és a felszín alatti vasúti objektumok engedélyezésének elsőfokú hatósági határozatai a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóak legyenek. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az összes engedélyezés egy állami hatósághoz kerül, aminek döntése szent és sérthetetlen.

Így a projekt időben befejeződhet és "az állampolgárok, Budapest lakói használhatják a 4-es metrót a hétköznapok során", áll a törvénymódosítás indoklásában. Ugyanis "a budapesti 4-es metróvonal megépítése és az építés határidőre történő befejezése fontos társadalmi érdek", teszik hozzá.

A befejezés azonban nemcsak a lakosok, hanem a főváros és a kormány érdeke is. Hiszen, ha ez nem történik meg a jelenlegi uniós ciklus végéig (2015. december 31-ig), akkor elképzelhető, hogy vissza kell fizetni a 181 milliárd forintos uniós támogatást. A főpolgármester legutóbbi bejelentése szerint viszont a 4-es metró 2014. március 31-ig járni fog.

A 4-es metró történetét nézve a döntésnek lehet létjogosultsága, hiszen az építkezést hosszú évekre megakasztották különböző civil és környezetvédő szervezetek fellebbezései, és a különböző kerületi önkormányzatok többletkövetelései. Ez előbbiek a bíróságokon, az utóbbiak az engedélyezési eljárás alsóbb szintjén tudtak keresztbe tenni a beruházásnak.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM