18 °C Budapest

Felgyorsítják a 4-es metró engedélyezését

Pénzcentrum
2013. szeptember 17. 10:00

Egyszerűsíteni kell az engedélyezési eljárást, hogy a 4-es metró építése időben befejeződhessen, áll abban az előterjesztésben, ami most jelent meg a kormány hivatalos honlapján - írja az Index.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése szerint biztosítani kell, hogy a vasúti pályák és a felszín alatti vasúti objektumok engedélyezésének elsőfokú hatósági határozatai a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóak legyenek. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az összes engedélyezés egy állami hatósághoz kerül, aminek döntése szent és sérthetetlen.

Így a projekt időben befejeződhet és "az állampolgárok, Budapest lakói használhatják a 4-es metrót a hétköznapok során", áll a törvénymódosítás indoklásában. Ugyanis "a budapesti 4-es metróvonal megépítése és az építés határidőre történő befejezése fontos társadalmi érdek", teszik hozzá.

A befejezés azonban nemcsak a lakosok, hanem a főváros és a kormány érdeke is. Hiszen, ha ez nem történik meg a jelenlegi uniós ciklus végéig (2015. december 31-ig), akkor elképzelhető, hogy vissza kell fizetni a 181 milliárd forintos uniós támogatást. A főpolgármester legutóbbi bejelentése szerint viszont a 4-es metró 2014. március 31-ig járni fog.

A 4-es metró történetét nézve a döntésnek lehet létjogosultsága, hiszen az építkezést hosszú évekre megakasztották különböző civil és környezetvédő szervezetek fellebbezései, és a különböző kerületi önkormányzatok többletkövetelései. Ez előbbiek a bíróságokon, az utóbbiak az engedélyezési eljárás alsóbb szintjén tudtak keresztbe tenni a beruházásnak.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18