21 °C Budapest

Hazahozzák a magyar turistákat Egyiptomból

MTI
2013. augusztus 18. 10:38

A Külügyminisztérium szombaton újra szigorította ajánlásait: már Egyiptom üdülőhelyeire sem javasolja az utazást a magyar állampolgároknak. Jelenleg öt magyarországi utazási iroda több száz utasa tartózkodik Egyiptomban, ahonnan várhatóan mielőbb hazahozzák őket. Akik már befizették útjukat visszakapják a pénzt, vagy választhatnak más úti célt.

A Külügyminisztérium szombati szigorításával egész Egyiptom felkerült a tárca által utazásra nem javasolt területek listájára.

A tárca közleményében kifejti: az augusztus 16-án, Egyiptom több tartományában folytatódó tömegtüntetésekre és erőszakos cselekményekre, valamint az országban uralkodó biztonsági környezet és a belpolitikai helyzet kiszámíthatatlanságára tekintettel döntöttek arról, hogy egész Egyiptomot az utazásra nem javasolt országok közé sorolják, figyelemmel az európai uniós partnerek álláspontjára is.

A minisztériumi tájékoztatás szerint a Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumokban viszonylagos nyugalom van, de az egyiptomi rendőrség azt tanácsolja a turistáknak mind Hurghadában, mind Sharm-El-Sheik-ben, hogy maradjanak az üdülőközpontok területén; a Külügyminisztérium is erre kéri a magyar turistákat.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője az MTI-nek elmondta: a Neckermannak, az Anubis Travelnek, a Kartago Toursnak, Best Reisennek, valamint a Sun&Fun utazási irodának is vannak Egyiptomban magyar turistái, összesen néhány száz utas. Jelezte: a kinn lévő turistákat az irodák hazahozzák; vélhetően már vasárnap, illetve az azt követő egy-két napban. Ilyen esetekben az irodák maradéktalanul figyelembe veszik a külügyminisztériumi ajánlást és azonnal felveszik a kapcsolatot a légitársaságokkal, hogy minden utas minél előbb visszaérkezzen Magyarországra.

Molnár Judit arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik már befizették egyiptomi útjukat, kifejtette: az utasok kérésére más utat keresnek az irodák az ügyfeleknek, aki pedig nem akar elutazni, azzal az irodák elszámolnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Nem az utazási iroda a szűk keresztmetszet", hanem a szolgáltató partnerek - vagyis a légitársaságok és a szállodák -, akiknek az utazási irodák kifizették a szolgáltatások ellenértékét - vélekedett Molnár Judit, kifejtve, hogy ilyen esetekben az utazási irodák tárgyalnak a szolgáltatókkal, hogy adják vissza a pénzt. A tapasztalatok alapján a szolgáltatók jellemzően együttműködők szoktak lenni.

A hatályos jogszabály szerint ha az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely - az utazási szerződés megkötését követően - a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett központi államigazgatási szerv honlapján az "utazásra nem javasolt" utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba kerül, az utazásszervező köteles azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatást nyújtani az ügyfélnek.

Amennyiben a helyettesítő szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni. Ha az utas eláll a szerződéstől, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díjat azonnal visszafizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem