27 °C Budapest

Hőség: vizet osztanak a nagyvárosokban és a vasútállomásokon

MTI
2013. augusztus 2. 16:31

A rendkívüli meleg miatt életbe lépett a hőségriasztás. Budapesten és Miskolcon vizet osztanak a városban közlekedőknek, miként a nagyobb pályaudvarokon is. A fővárosi strandok a szokásosnál tovább tartanak nyitva.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében pénteken nulla órakor életbe lépett a hétfő éjfélig tartó hőségriasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet eléri, illetve meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Pénteken a maximum-hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. A hétvégén és a jövő hét elején tovább erősödik a hőség, többfelé 37-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A kánikula várhatóan a jövő hét vége felé érkező markáns hidegfrontig folytatódik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket. Várhatóan az UV-sugárzás maximuma is eléri a nagyon erős szintet.

A hőségriasztás miatt a Fővárosi Vízművek szombat reggeltől vizet oszt, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. két műszakban locsolja a közutakat, a Főkert pedig folyamatosan ellenőrzi az ivókutakat.

Tarlós István főpolgármester arra kérte a BVK Holding tagvállalatait, segítsenek a fővárosiaknak abban, hogy könnyebben elviseljék a hőséget. A Fővárosi Vízművek szombat reggeltől a hőségriasztás időtartama alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt.

A közterület-fenntartó locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat hűtik. A BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között a meghatározott vonalakon locsolják a villamossíneket, hogy megakadályozzák a vágányok felpúposodását.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával tovább tartanak nyitva, a strandokon folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra.

A Főkert Nonprofit Zrt. által használt öntözővíz ivóvíz minőségű, és ha a hőség miatt szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. A parki, köztéri szökőkutakban továbbra is tilos a fürdés.

Miskolcon párakapuk felállításával, az utak locsolásával, ivóvíz osztással próbálja enyhíteni a hőséget a városi önkormányzat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Koczák Szilvia a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy péntek délutántól Kriza Ákos polgármester Miskolc három forgalmas pontján - a Búza téren, a Villanyrendőrnél és az Újgyőri főtéren - párakapuk felállítását kezdeményezte.

A város számos pontján 16 és 20 óra között locsolják az aszfaltot, és ha szükséges, vízzel hűtik a villamos sínjét - tette hozzá a szóvivő.

A miskolctapolcai barlangfürdő este hét óráig, a selyemréti strandfürdő este nyolc óráig tart nyitva, a városi közlekedési társaság pedig elsősorban klimatizált autóbuszait közlekedteti.

A hőségben folyamatosan mérik a vasúti sínek hőmérsékletét, szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, az utasoknak pedig péntektől ismét ásványvizet osztanak a főbb budapesti pályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson - tudatta közleményben a MÁV-Start pénteken az MTI-vel.

A hőség miatt a hétvégi kecskeméti repülőnapra is rendkívüli intézkedésekkel készülnek a szervezők: árnyékolókat és párakapukat állítanak fel, és vizet is osztanak a látogatóknak - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

A HM azt kéri, hogy aki a magas hőmérséklet vagy a napsütés miatt rosszul lesz (például fejfájás, szédülés, gyengeség, ájulás, láz), forduljon a szektorokban található, vöröskereszttel jelölt egészségügyi ellátó központokhoz. A szektoron belül a honvédség egészségügyi szakállománya fog járóőrözni, míg a gurulóutak mentén az Országos Mentőszolgálat dolgozói nyújtanak segítséget szükség esetén.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem