Hőség: vizet osztanak a nagyvárosokban és a vasútállomásokon

MTI
2013. augusztus 2. 16:31

A rendkívüli meleg miatt életbe lépett a hőségriasztás. Budapesten és Miskolcon vizet osztanak a városban közlekedőknek, miként a nagyobb pályaudvarokon is. A fővárosi strandok a szokásosnál tovább tartanak nyitva.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében pénteken nulla órakor életbe lépett a hétfő éjfélig tartó hőségriasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet eléri, illetve meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Pénteken a maximum-hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. A hétvégén és a jövő hét elején tovább erősödik a hőség, többfelé 37-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A kánikula várhatóan a jövő hét vége felé érkező markáns hidegfrontig folytatódik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket. Várhatóan az UV-sugárzás maximuma is eléri a nagyon erős szintet.

A hőségriasztás miatt a Fővárosi Vízművek szombat reggeltől vizet oszt, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. két műszakban locsolja a közutakat, a Főkert pedig folyamatosan ellenőrzi az ivókutakat.

Tarlós István főpolgármester arra kérte a BVK Holding tagvállalatait, segítsenek a fővárosiaknak abban, hogy könnyebben elviseljék a hőséget. A Fővárosi Vízművek szombat reggeltől a hőségriasztás időtartama alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt.

A közterület-fenntartó locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat hűtik. A BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között a meghatározott vonalakon locsolják a villamossíneket, hogy megakadályozzák a vágányok felpúposodását.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával tovább tartanak nyitva, a strandokon folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra.

A Főkert Nonprofit Zrt. által használt öntözővíz ivóvíz minőségű, és ha a hőség miatt szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. A parki, köztéri szökőkutakban továbbra is tilos a fürdés.

Miskolcon párakapuk felállításával, az utak locsolásával, ivóvíz osztással próbálja enyhíteni a hőséget a városi önkormányzat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Koczák Szilvia a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy péntek délutántól Kriza Ákos polgármester Miskolc három forgalmas pontján - a Búza téren, a Villanyrendőrnél és az Újgyőri főtéren - párakapuk felállítását kezdeményezte.

A város számos pontján 16 és 20 óra között locsolják az aszfaltot, és ha szükséges, vízzel hűtik a villamos sínjét - tette hozzá a szóvivő.

A miskolctapolcai barlangfürdő este hét óráig, a selyemréti strandfürdő este nyolc óráig tart nyitva, a városi közlekedési társaság pedig elsősorban klimatizált autóbuszait közlekedteti.

A hőségben folyamatosan mérik a vasúti sínek hőmérsékletét, szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, az utasoknak pedig péntektől ismét ásványvizet osztanak a főbb budapesti pályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson - tudatta közleményben a MÁV-Start pénteken az MTI-vel.

A hőség miatt a hétvégi kecskeméti repülőnapra is rendkívüli intézkedésekkel készülnek a szervezők: árnyékolókat és párakapukat állítanak fel, és vizet is osztanak a látogatóknak - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

A HM azt kéri, hogy aki a magas hőmérséklet vagy a napsütés miatt rosszul lesz (például fejfájás, szédülés, gyengeség, ájulás, láz), forduljon a szektorokban található, vöröskereszttel jelölt egészségügyi ellátó központokhoz. A szektoron belül a honvédség egészségügyi szakállománya fog járóőrözni, míg a gurulóutak mentén az Országos Mentőszolgálat dolgozói nyújtanak segítséget szükség esetén.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem