Hal ízű vattacukrot is lehet kapni Budapest belvárosában

MTI
2013. február 13. 18:16

A hal ízű vattacukortól a tüdős afrikaiharcsa-szalámin át az orosz vodkás hallevesig és az egyéni receptek alapján elkészített magyaros halászlevekig a magyar és az ázsiai halgasztronómia szinte minden szegmensét bemutatja az első Budapesti Halfesztivál február 15. és 17. között a fővárosi Erzsébet téren.

Kizárólag a halról szól a fesztivál, amely az országban fellelhető egyéb hasonló gasztronómiai eseményekkel szemben nem egyetlen fajra koncentrál, hanem igyekszik a teljes magyarországi halpalettát bemutatni. Emellett az ingyenesen látogatható fesztivál vendégei megismerkedhetnek a vietnami, thaiföldi és japán halkultúra remekeivel, a tenger gyümölcseinek elkészítési technikáival is - mondta el Necz István főszervező sajtótájékoztatón szerdán.

Németh József a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviseletében hangsúlyozta, hogy a hal az egyik legegészségesebb étel, számos ismert pozitív élettani hatása van. Fogyasztása mégis népszerűsítésre szorul, átlagosan ugyanis fejenként mintegy 4,5 kilogrammot fogyasztanak belőle évente a magyarok - ezzel Európában Magyarország a legkevesebbet fogyasztók közé tartozik.

A szervezők céljai közé tartozik az is, hogy felhívják a figyelmet a hazai élővizek, elsősorban a Duna magyarországi vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. És bár az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, további erőfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivállal szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire - halállomány, árterek, természetes ökológia - és a magyarországi vizek tisztasága védelmének fontosságára.

A rendkívül változatos ételek kóstolása mellett a látogatók borokat és pálinkákat is kóstolhatnak, sőt akár maguk is elkészíthetik ételeiket például a felállított szalonnasütőn. A kicsiket minividámpark is várja, de szüleikkel együtt a színpadon zajló műsorok is szórakoztatják őket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem