34 °C Budapest

Hal ízű vattacukrot is lehet kapni Budapest belvárosában

MTI
2013. február 13. 18:16

A hal ízű vattacukortól a tüdős afrikaiharcsa-szalámin át az orosz vodkás hallevesig és az egyéni receptek alapján elkészített magyaros halászlevekig a magyar és az ázsiai halgasztronómia szinte minden szegmensét bemutatja az első Budapesti Halfesztivál február 15. és 17. között a fővárosi Erzsébet téren.

Kizárólag a halról szól a fesztivál, amely az országban fellelhető egyéb hasonló gasztronómiai eseményekkel szemben nem egyetlen fajra koncentrál, hanem igyekszik a teljes magyarországi halpalettát bemutatni. Emellett az ingyenesen látogatható fesztivál vendégei megismerkedhetnek a vietnami, thaiföldi és japán halkultúra remekeivel, a tenger gyümölcseinek elkészítési technikáival is - mondta el Necz István főszervező sajtótájékoztatón szerdán.

Németh József a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviseletében hangsúlyozta, hogy a hal az egyik legegészségesebb étel, számos ismert pozitív élettani hatása van. Fogyasztása mégis népszerűsítésre szorul, átlagosan ugyanis fejenként mintegy 4,5 kilogrammot fogyasztanak belőle évente a magyarok - ezzel Európában Magyarország a legkevesebbet fogyasztók közé tartozik.

A szervezők céljai közé tartozik az is, hogy felhívják a figyelmet a hazai élővizek, elsősorban a Duna magyarországi vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. És bár az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, további erőfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivállal szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire - halállomány, árterek, természetes ökológia - és a magyarországi vizek tisztasága védelmének fontosságára.

A rendkívül változatos ételek kóstolása mellett a látogatók borokat és pálinkákat is kóstolhatnak, sőt akár maguk is elkészíthetik ételeiket például a felállított szalonnasütőn. A kicsiket minividámpark is várja, de szüleikkel együtt a színpadon zajló műsorok is szórakoztatják őket.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?