Jön a Torkos Csütörtök: fontos változás az idei évben

Pénzcentrum
2013. január 11. 05:32

Könnyen lehet, hogy a korábbi évekhez képest idén nem lesz átütő siker a Torkos Csütörtök. Aggodalomra adhat okot, hogy a szokásos februári dátum helyett idén január végén ebédelhetünk, vacsorázhatunk féláron, ráadásul még mindig nem ismert a részt vevő éttermek listája. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Már januárban

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a Torkos Csütörtök.

A szervezők az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazó szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnék ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

2013-ban ismét lesz Torkos Csütörtök. A szervező Magyar Turizmus (MT) Zrt. tájékoztatása szerint azonban a magyar gasztronómiát népszerűsítő akcióra idén - a néphagyománytól eltérően -nem a hamvazószerdát követő csütörtökön kerül sor, mivel az épp - az étterembe járás szempontjából szintén népszerű - Valentin (Bálint) napra esik. Az MT Zrt. ezért - a gasztronómiai szövetségekkel egyeztetve - 2013. január 31-én szervezi meg az akciót Farsangi Torkos Csütörtök néven. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak.

A csatlakozási feltételek nem változtak a korábbi évekhez képest
Az akcióhoz mindazon éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakozhatnak, amelyek vállalják, hogy 2013. január 31-én egész nap - teljes nyitvatartási idejük alatt - 'a la carte' kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a számla végösszegéből a helyben fogyasztásra, készpénzes vagy bankkártyás (amennyiben lehetőség van rá az év többi időszakában is) fizetési mód választása esetén. A csatlakozás feltétele tehát a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt 'a la carte' étlap és itallap választékának és árainak teljes körű megtartása és az ÉTEL- ÉS ITALFOGYASZTÁSRA együttesen, azaz a számla teljes végösszegéből adott 50 százalékos kedvezmény! Külön erre az alkalomra készített úgynevezett "Torkos Csütörtök", azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. Azon éttermek jelentkezését, amelyek ellen korábban jogos panasz merült fel, 2013-ra sem tudja fogadni a Magyar Turizmus Zrt. Az akcióban részt venni kívánó éttermek, illetve vendéglátóhelyek egészen 2013. január 28-án 16 óráig jelentkezhetnek.

A kezdeményezéshez mindazon szálláshelyek is csatlakozhatnak, amelyek vállalják, hogy a Torkos Csütörtököt követő "hosszú hétvégére" speciális, kedvezményes ajánlatokat dolgoznak ki. Az akcióban részt vevő szálláshelyek a kedvezményes csomagot a szabad kapacitás függvényében biztosítják.

Idén több a kérdőjel

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szervezők a korábbi évek (az eseményt 2006-ban rendezték meg először, tavaly mintegy 160 ezer vendég torkoskodott ezernél is több hazai étteremben) tapasztalata alapján azt javasolják, érdemes a kiszemelt éttermekben előre interneten vagy telefonon asztalt foglalni.

Ehhez nyújt segítséget az esemény honlapján (január 14-től) működő éttermi kereső, ahol városra bontva böngészhetünk (majd) az akcióban részt vevő éttermek között. Kérdés ugyanakkor, hogy nem jelent-e gondot, hogy 20 nappal az idei Torkos Csütörtök előtt még nem elérhető az étteremkereső, így csak jövő héttől böngészhetjük még a részt vevő vendéglátóhelyek listáját.


A szervezőktől azt is szerettük volna megtudni, hogy nem tartanak-e attól, hogy idén kisebb lesz az érdeklődés, például azért, mert a szokásos február helyett januárban (általában az év első hónapja sok család számára a költekezés visszafogását jelenti) lesz az esemény, vagy azért, mert hónap végén rendezik meg a Torkos Csütörtököt, tehát pont fizetésnap előtt?

A Magyar Turizmus Zrt. csütörtökön kérdéseinkre azt válaszolta, hogy hogy a Torkos Csütörtök akcióhoz való csatlakozásra a jelentkezések még nem zárultak le, a csatlakozók és az ajánlatok regisztrálása folyamatban van. A jelentkezésekről illetve a csatlakozott éttermek és egyéb partnerek számát illetően a későbbiekben adnak tájékoztatást.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem