Most mi lesz az utazási kedvezményekkel?

Pénzcentrum
2012. november 21. 15:03

Sok még a kérdőjel az utazási kedvezmények körül. Az biztos, hogy lesznek változások, azt azonban egyelőre nem tudni, kiktől veszik el, kiknek csökkentik a kedvezményét. Magyarországon 38-féle kedvezménnyel utazhatunk buszon, villamoson, városi közösségi közlekedési eszközökön.

Jelentősen megváltozna a közösségi közlekedés kedvezményrendszere - jelezte Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában kedden. Mint az infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, 38 féle kedvezmény van az országban, ebből 4 alapvetőt tartanának meg jogszabályi szinten, a többi üzleti alapon a társaságokhoz kerülne ki. Az biztos, hogy a kormány szándéka szerint jelentősen megváltoztatnák a közösségi közlekedés kedvezményrendszerét.

Völner Pál hangsúlyozta: ez egy sokkal rugalmasabb és piacérzékenyebb rendszer lenne, amely figyelembe venné a teherviselést is, ráadásul kevesebbe is kerülne - becslések szerint mintegy 20 milliárd forinttal.

Méltányosabb rendszert próbálunk kialakítani - jegyezte meg az államtitkár, aki azonban megjegyezte: lesznek olyan csoportok, amelyek kikerülnek az automatikus kedvezményrendszerből.

Az információk ma már rendelkezésre állnak, tudjuk, hogy mennyien váltanak teljes árú jegyet, mennyien milyen bérletet váltanak. Volt egy időszak, amikor a regisztrációs jegyek rendszere működött, melyből kiderült, hogy 33 millió nyugdíjas utazás történik éves szinten a MÁV vonalain, a Volán-társaságokra is ugyanígy rendelkezésre állnak ezek az adatok. A döntés már korábban megvolt arról, hogy a diákkedvezmények, a nyugdíjasok kedvezményei, a rokkantak kedvezményei változatlanul megmaradnak - mondta Völner, aki azt is elárulta, hogy a regisztrációs jegyek előállítása a MÁV-nál darabonként 10 forintba került. Vagyis a regisztrációs jegy eltörlésével 330 millió forintos spórolt a MÁV esetében a kormányzat.

Néhán yhónapja arról beszélt a Heti Válasznak adott interjújában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, hogy megmarad a 65 év felettiek utazási kedvezménye. "A kedvezményrendszer felülvizsgálata jelenleg is zajlik, de azt már tudjuk, hogy a 65 év felettiek, a hat éven aluliak, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők kedvezményei megmaradnak" - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, az is lehet, hogy egyáltalán nem szűkül a kedvezményben részesülők köre, azzal a kikötéssel, hogy a kedvezmény például csúcsidőben reggel 7 és 9 óra vagy délután 4 és 7 óra között nem vehető igénybe. A még alanyi jogon járó kedvezmények az elmúlt évtizedek alatt beépültek a szociális jövedelmi viszonyokba, az átalakításuk, felszámolásuk nem lehetséges egyik pillanatról a másikra.

Az utazási juttatások átalakításával akár 20-25 milliárd forintot is megspórolhat az állam - mondta akkor az államtitkár.

MÁV-START: egyelőre még nincs döntés

Az utazási kedvezmények átalakításáról még nem született döntés, folyamatos az egyeztetés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a vasúttársaság szakemberei között - mondta Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője újságíróknak szerdán, Budapesten.

Kifejtette: a MÁV-START járatain évente átlagban mintegy 144 millióan utaznak, közülük megközelítően 60 millióan vesznek igénybe kedvezményt. A 60 millió kedvezménnyel utazóból 55,5 millióan szociálpolitikai kedvezményt vesznek igénybe, a többiek üzletpolitikai engedmény alapján vásárolják meg a vasúti menetjegyet. Ezen felül 30 millióan díjmentesen utaznak a vasúton évente.

Szabó Anett jelezte, hogy a szociálpolitikai kedvezményeket a minisztérium határozza meg, az üzletpolitikai engedményt a vasúttársaság adja a minisztériummal történt egyeztetést követően. A szociálpolitikai kedvezmény után szociálpolitikai menetdíj-támogatást kap a MÁV-START, illetve a bevétellel nem fedezett indokolt költségeket az állam költségtérítéssel rendezi a vasúttársasággal.

A vasúttársaság a jövőben az üzletpolitikai kedvezményről azt követően dönt majd, ha már látható lesz a szociálpolitikai kedvezmények átalakítása - tette hozzá a szóvivő.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19