2 °C Budapest

Autósok, figyelem! Ez is változik jövőre

Pénzcentrum
2012. november 13. 15:35

Jövőre már kizárólag a számviteli törvény előírásainak megfelelő javítási számla ellenében térítheti meg a biztosító a gépjárműben keletkezett kárt - derül ki a parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítási javaslatból. Az indítvány bevezette a gazdasági totálkár fogalmát.

A jelenleg hatályos szabályok is előírják, hogy a gépjárműben keletkezett kár helyreállításához szükséges költségek általános forgalmi adóval növelt összegét csak akkor térítheti meg a károsultnak a biztosító, ha a bemutatott számla tartalmazza a gépjármű helyreállításához szükséges munkálatok megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, és megfelel a számvitelről szóló törvény előírásainak. A mostani szabályozás azonban megengedi azt is, hogy a károsult ne nyújtson be számlát a javításról. Ebben az esetben a biztosító a gépjárműben keletkezett kár nettó összegét fizeti meg az autótulajdonosoknak.

Az elfogadott módosító javaslat bevezeti a gazdasági totálkár fogalmát. Erről abban az esetben beszélhetünk, ha a káresemény következtében sérült jármű megjavíttatása gazdaságilag nem racionális, mert a számlával igazolható javítási költségek elérnék vagy meghaladnák a kárkori érték (a jármű balesetkori forgalmi értéke) 80 százalékát. Amennyiben a gépjárműben keletkezett kár olyan mértékű, hogy lehetetlen megjavítani (műszaki totálkár) vagy gazdasági totálkár esetén a biztosító a kárkori érték legalább 80 százalékát köteles megtéríteni a károsultnak.

Az Országgyűlés költségvetési és számvevőszéki bizottsága szerint a módosítás elsődleges célja az, hogy a szakmai szervezetek tapasztalatait is beépítve az állam hatékonyabban léphessen fel az illegális javítóműhelyekkel szemben. A bizottság meglátása szerint visszaszorítja a számla nélkül, olcsóbban, ám többnyire illegálisan és megkérdőjelezhető szakmai minőséggel dolgozó javítóműhelyeket az, hogy jövőre ténylegesen csak számla ellenében téríthetik meg a biztosítók a javítási költségeket. A szigorítás emellett azt is biztosítaná, hogy csak olyan járművek kerüljenek vissza a forgalomba, amelyeket igazolt szakmai kompetenciákkal rendelkező, legálisan működő, adófizető, bejelentett munkáltatókat foglalkoztató műhelyekben javítottak meg.

Becslések szerint megközelítően 40 ezerre tehető jelenleg Magyarországon a feketén dolgozó autójavító műhelyek száma. A sufniszervizek jelentős hasznot húznak abból, hogy a biztosítók számla nélkül is megfizetik a kárt, még akkor is, ha ebben az esetben csak az áfa nélküli összeget térítik meg.

Az igazán nagy bevételt a szervizekben történő kisebb-nagyobb csalások, trükkök, illetve a színlelt káresemények hozzák a feketeműhelyek konyhájára. A számla alapján történő kárkifizetéssel sem lehet teljesen kiküszöbölni annak a lehetőségét például, hogy a szerviz eredeti alkatrészek beépítését tüntesse fel a bizonylaton, miközben utángyártott vagy bontott alkatrészt használ fel a javításkor. Biztosító társaságok tapasztalatai szerint nem ritka az olyan csalás sem, amikor sérült alkatrészeket szerelnek fel sértetlen járművekre, majd a kárkifizetés után egyszerűen visszaszerelik a járműre sértetlen elemeket.Leáldozik

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?