12 °C Budapest

Négy biztosítót is figyelmeztet a PSZÁF: új kötelezők jöhetnek

Pénzcentrum
2012. november 12. 13:32

Négy biztosító és egy független biztosításközvetítő számára határozataiban megtiltotta a jogsértő, károkozás esetén is "bónuszvédelmet" ígérő biztosítási tevékenység végzését a PSZÁF. Egy biztosítót tavalyi díjhirdetési hibájának megismétléséért, egy másikat honlapján meg nem jelentetett tarifájáért is megbírságolta a hatóság.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 13 darab, ma közzétett határozatában kötelezte a biztosítókat az azok által 2012. október 30-án megjelentetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjhirdetményekben szereplő jogsértések megszüntetésére.

A hatóság - amely a 2013-tól életbe léptetendő tarifák meghirdetése után gyors célvizsgálatot is lefolytatott több piaci szereplőnél - kötelezte az érintett biztosítókat, hogy 2012. november 16-án immár a jogszabályokkal összhangban ismételten hirdessék meg díjtarifájukat honlapjukon, illetve az eredeti díjhirdetést leközlő két napilapban. A bonus-malus díjszorzóikat jogsértő módon közzétett biztosítók számára a PSZÁF ugyanakkor 2013. január 2-ai határidővel írta elő a korrigált díjtarifák ismételt nyilvános közzétételét. Utóbbi kapcsán a hatóság vezetői levélben hívta fel 9 biztosító és a fedezetlenségi díjat meghirdető biztosítószövetség (MABISZ) figyelmét arra: a jövőben kellő alapossággal készítsék el tarifa hirdetményeiket.

Négy biztosító - Genertel Biztosító Zrt., Generali-Providencia Biztosító Zrt., KÖBE Kölcsönös Biztosító Egyesület, WÁBERER Hungária Biztosító Zrt. - és egy független biztosításközvetítő - Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. - esetében a PSZÁF megtiltotta a biztosított károkozása esetén is a meglévő bónuszfokozata megtartását, vagy az annak romlásából adódó díjfizetési kötelezettség ellensúlyozását szavatoló biztosítás további nyújtását. E konstrukció ugyanis ellentétes a bonus-malus rendszer alkalmazásával, a kgfb-hez kínált jogellenes kiegészítő terméknek minősül, s megsérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról rendelkező törvényt.

Egy millió forintos bírsággal sújtotta a PSZÁF az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.-t, mivel ugyanazt a díjhirdetési hibát követte el, mint egy évvel korábban. A társaság díjtarifájának egyik korrekciós tényezőjénél ugyanis a szöveges leírás szerint nem, a kiegészítő táblázat szerint viszont jár kedvezményesen korrigált díj a gazdálkodó szervezeteknek. Két millió forint bírságot kell megfizetnie a WÁBERER biztosítónak, mivel - a jogszabályi előírást megszegve - 2012. október 30-ig honlapján nem tette közzé a következő évre vonatkozó kgfb-díjtarifáit, továbbá díjhirdetménye több szempontból is kifogásolható volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vezetői levélben tájékoztatta a PSZÁF a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét arról, hogy egyes biztosítók (bizonyos feltételek teljesülése esetén) ingyenes kgfb-szerződést kínálnak, míg mások a kgfb-szerződéshez ingyenesen kiegészítő biztosítási fedezete(ke)t nyújtanak. Ez a kgfb díján alapuló baleseti adó, illetve egyes nem-életbiztosításoknál a biztosítási adó kapcsán adójogi kérdéseket vet fel. A felügyeleti hatóság ugyancsak levélben hívta föl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének figyelmét arra, hogy a Genertel és a KÖBE biztosítók a kgfb-díj korrekciós tényezőire vonatkozó üzembentartói nyilatkozatoknál személyes adatnak minősülő, a kgfb szerződésekhez nem szükséges információkat kívánnak begyűjteni és kezelni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 18:33
Bár a napokban eltüntették Magyar Márton, Magyar Péter testvérének nevét a Fidesz-közeli, az Indexet...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem