Négy biztosítót is figyelmeztet a PSZÁF: új kötelezők jöhetnek

Pénzcentrum
2012. november 12. 13:32

Négy biztosító és egy független biztosításközvetítő számára határozataiban megtiltotta a jogsértő, károkozás esetén is "bónuszvédelmet" ígérő biztosítási tevékenység végzését a PSZÁF. Egy biztosítót tavalyi díjhirdetési hibájának megismétléséért, egy másikat honlapján meg nem jelentetett tarifájáért is megbírságolta a hatóság.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 13 darab, ma közzétett határozatában kötelezte a biztosítókat az azok által 2012. október 30-án megjelentetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjhirdetményekben szereplő jogsértések megszüntetésére.

A hatóság - amely a 2013-tól életbe léptetendő tarifák meghirdetése után gyors célvizsgálatot is lefolytatott több piaci szereplőnél - kötelezte az érintett biztosítókat, hogy 2012. november 16-án immár a jogszabályokkal összhangban ismételten hirdessék meg díjtarifájukat honlapjukon, illetve az eredeti díjhirdetést leközlő két napilapban. A bonus-malus díjszorzóikat jogsértő módon közzétett biztosítók számára a PSZÁF ugyanakkor 2013. január 2-ai határidővel írta elő a korrigált díjtarifák ismételt nyilvános közzétételét. Utóbbi kapcsán a hatóság vezetői levélben hívta fel 9 biztosító és a fedezetlenségi díjat meghirdető biztosítószövetség (MABISZ) figyelmét arra: a jövőben kellő alapossággal készítsék el tarifa hirdetményeiket.

Négy biztosító - Genertel Biztosító Zrt., Generali-Providencia Biztosító Zrt., KÖBE Kölcsönös Biztosító Egyesület, WÁBERER Hungária Biztosító Zrt. - és egy független biztosításközvetítő - Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. - esetében a PSZÁF megtiltotta a biztosított károkozása esetén is a meglévő bónuszfokozata megtartását, vagy az annak romlásából adódó díjfizetési kötelezettség ellensúlyozását szavatoló biztosítás további nyújtását. E konstrukció ugyanis ellentétes a bonus-malus rendszer alkalmazásával, a kgfb-hez kínált jogellenes kiegészítő terméknek minősül, s megsérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról rendelkező törvényt.

Egy millió forintos bírsággal sújtotta a PSZÁF az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.-t, mivel ugyanazt a díjhirdetési hibát követte el, mint egy évvel korábban. A társaság díjtarifájának egyik korrekciós tényezőjénél ugyanis a szöveges leírás szerint nem, a kiegészítő táblázat szerint viszont jár kedvezményesen korrigált díj a gazdálkodó szervezeteknek. Két millió forint bírságot kell megfizetnie a WÁBERER biztosítónak, mivel - a jogszabályi előírást megszegve - 2012. október 30-ig honlapján nem tette közzé a következő évre vonatkozó kgfb-díjtarifáit, továbbá díjhirdetménye több szempontból is kifogásolható volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vezetői levélben tájékoztatta a PSZÁF a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét arról, hogy egyes biztosítók (bizonyos feltételek teljesülése esetén) ingyenes kgfb-szerződést kínálnak, míg mások a kgfb-szerződéshez ingyenesen kiegészítő biztosítási fedezete(ke)t nyújtanak. Ez a kgfb díján alapuló baleseti adó, illetve egyes nem-életbiztosításoknál a biztosítási adó kapcsán adójogi kérdéseket vet fel. A felügyeleti hatóság ugyancsak levélben hívta föl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének figyelmét arra, hogy a Genertel és a KÖBE biztosítók a kgfb-díj korrekciós tényezőire vonatkozó üzembentartói nyilatkozatoknál személyes adatnak minősülő, a kgfb szerződésekhez nem szükséges információkat kívánnak begyűjteni és kezelni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm