7 °C Budapest

Kuponnal utazik a fél ország: taroltak az olcsó nyaralások

2012. szeptember 10. 05:43

Az idei nyári szezonra berobbantak az utazási piacra a kuponos/bónuszos oldalak. Sokan egyáltalán nem foglalkoznak már az utazási irodák ajánlataival, inkább csak a közösségi vásárlási lehetőségeket keresik. Az egyik legnagyobb kuponos szolgáltató 325 millió forint összértékben értékesített turisztikai ajánlatokat a nyári hónapok alatt, a vendégek leginkább a balatoni ajánlatokat kedvelik.

A közösségi vásárlási oldalak szinte berobbantak Magyarországra az elmúlt két évben, és - bár sokan kihullottak az erős mezőnyből- a legnagyobb szereplők egyre nagyobb teret hódítanak maguknak. A legnagyobb közvetlen eléréssel rendelkező kuponos/bónuszos cégek évente több milliárd forintot spórolnak meg a vásárlók számára. Az idei év meghatározó turisztikai trendje a kuponos utazások jelentős térnyerése volt: sokan a szállodák, utazási irodák honlapjai, katalógusai helyett inkább a közösségi vásárlási oldalak kínálatát, hírleveleit böngészték, nyaralásukat pedig az akciós ajánlatokhoz igazították.

Várjuk a véleményeket!
A Pénzcentrum.hu olvasói tapasztalatait is várja a témában!

Utaztatok-e idén kuponosan? Tetszett? Nem tetszett? Jó volt? Nem volt jó? Miért? Miért nem? Visszamennétek teljes áron is? Írjátok meg nekünk!

Címünk: kuponosutazas@penzcentrum.hu


A kuponos üdülések felpörgésének egyszerű a magyarázata: a fizetőképes kereslet csökkenésével egyidejűleg egy egyre tudatosabb vásárlókör válik meghatározóvá, amely azt a terméket, szolgáltatást választja, amely - szerinte- a legjobb ár-érték aránnyal bír. Éppen ezért a közösségi vásárlási oldalak kínálatában soha nem látott számban jelentek, jelennek meg turisztikai szolgáltatásokat nyújtó cégek, legyenek azok akár kis panziók, apartmanok, nagy szállodák vagy szállásközvetítők. Egy-egy ilyen oldal kínálata már a komolyabb utazási irodákkal is felveszi a versenyt, jól mutatja ezt az is, hogy az egyik legnagyobb kuponos szolgáltató 325 millió forint összértékben értékesített turisztikai ajánlatokat a nyári hónapok alatt.

A Pénzcentrum.hu a 2012-es nyári szezon után a legnagyobb közösségi vásárlási oldalakat kérdezte idei utazási eredményeikről, tapasztalataikról, és arról, mire számítanak a következő hónapokban.

Lealkudtuk.hu: egyre többen engedhetik meg a hétvégi utazásokat

A Lealkudtuk.hu-n az előző szezonhoz képest nagyjából 70-80 százalékos növekedést sikerült produkálni a turisztika kategóriában, így mindenképpen sikeresnek ítélik meg az idei nyarat- mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Orova Balázs, B2C üzletágvezető.

A szakember szerint az egyik legfontosabb változása volt az idei évnek a SZÉP-kártya térnyerése. Az utazásokat kínáló partnereik is megérezték ennek pozitív hatását, és a lakosság is egyre nagyobb arányban használja ki a SZÉP-kártya nyújtotta előnyöket, mivel több hasonló oldallal ellentétben a Lealkudtuk.hu egy utazási irodával együttműködve szintén elfogadja a SZÉP-kártyát. Ezzel párhuzamosan viszont az Üdülési Csekk, mint fizetőeszköz, lassan eltűnik a rendszerből.

Alapvető tendencia, hogy a nyár végén ebben a szegmensben az árak némileg csökkennek. Ezzel együtt a lakosság egy része egyre inkább érzi azt, hogy megengedhet magának egy-egy hosszú hétvégét az őszi-téli hónapokban is. Ebből adódóan a Lealkudtuk.hu-n nem várnak visszaesést az utazási ajánlatok értékesítésében.

Ősszel is sokakat csábítanak a kuponos ajánlatok


Orova Balázs szerint a nyári, kiemelt szezon alatt a Lealkudtuk.hu-n folyamatosan több száz ajánlat közül válogathattak az érdeklődők, összességében pedig több tízezer vendégéjszakát értékesítettek idén nyáron. Utazási ajánlataik (többségében 2 éjszaka, 2 fő részére szóló utalványokról van szó) átlagára 15-20 ezer forint közé volt tehető, és számításaik szerint nagyjából hasonló összeget spórolhattak meg azok, akik a Lealkudtuk.hu-n vásárolták meg az utazásaikat.

Ahogy az lenni szokott, idén is a Balaton környéki szálláshelyek voltak a legnépszerűbbek. Emellett vagy vízparti területeket, mint például Esztergom, vagy valamilyen szempontból "híres" vidékeket látogattak legszívesebben, mint például Eger. A kuponos oldalon elsősorban a belföldi desztinációkat választották inkább a vásárlók. Akik úgy döntöttek, hogy mégis inkább külföldre utaznak, főként a Magyarországgal szomszédos országokat, Ausztriát, Csehországot, vagy Szlovéniát részesítettek előnyben.

Bónusz Brigád: 10 ezer balatoni vendégéjszaka

A közösségi vásárlóoldalak ajánlataira általában jellemző a szezonalitás: nyár közeledtével a Bónusz Brigád által kínálat utazási ajánlatok között érezhetően megnövekedett a vízparti ajánlatok iránti igény, amely a belföldi utazások tekintetében legerősebben a Balatoni régióra koncentrálódott - mondta el lapunknak Schmidt Richárd, a Bónusz Brigád kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint az utazási ajánlatok terén a legfontosabb tapasztalat, hogy a kezdeti bizalmatlanság is elmúlt a közösségi vásárlóközösségnél így a kisebb értékű éttermi és egyéb szolgáltatások megvásárlása mellett már egy drágábbnak számító utazási ajánlatot is bátran vesznek meg. Nyaralások megtervezésénél már sokan nem egy utazási irodában keresgélnek, hanem végignézik az aktuális ajánlatokat. Az őszi/ téli hónapokban ugyanilyen erős lendületet várnak, változást az jelenthet, hogy a vízparti ajánlatok helyett a hegyvidéki utazások és síutak lesznek a fókuszban (ilyen típusú ajánlattal már az előszezonban is találkozhatnak a Brigád tagjai).

A nyári tapasztalatokról Schmidt Richárd elmondta, hogy az értékesített bónuszok átlagára belföldi utazás esetén 26 000 forint, míg a külföldi ajánlatoknál 61 000 forint volt, a belföldi és külföldi utazási ajánlatok aránya szezonálisan változó, de átlagosan 65-35% arányban a belföldiek javára dől el. Egy-egy ajánlatból átlagosan 122 bónuszt értékesítettek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utazási ajánlatoknál a vásárlóknál és a partnereknél is jelentkezett az egyszerű, statikus ajánlatok mellett a jobban paraméterezhető ajánlatra való igény. Ezért vezették be június elején a multiopciós lehetőséget, amelynek keretében a szállásadóknak is lehetősége nyílik egy adott ajánlaton belül több lehetséges verziót ajánlani a csomagban akár a személyek számát, akár a megvásárolható napokat illetően. A vásárlók akár így egy ajánlaton belül is választhatnak, hogy 1 vagy 2 gyerekkel, esetlegesen hosszabb vagy rövidebb időre szeretnék megvenni a bónuszukat.

A Balaton a legnagyobb sláger


A kereskedelmi igazgató kiemelte, hogy a Balaton-parti településeken, és a szűk vonzáskörzetben felhasználható ajánlatok közül 25 db került fel a Bónusz Brigád oldalára, amelyekből összesen több mint 1300 db bónuszt adtak el. Ez minimum kettővel szorozható utazók számát tekintve, így összesen közel 10.000 vendégéjszakát jelent. Az ajánlatok többsége rövidebb időszakra, 3 nap/2 éjszakára szóltak, de volt klasszikus egész hetes 6 nap/5 éjszakás ajánlat is.

A szállástípusok tekintetében a jobb minőségű 3 és 4 csillagos szálláshelyek szerepeltek a kínálatban, amelyek között volt klasszikus hotel (pl. Ramada Hotel and Resort Lake Balaton), de családiasabb villa vagy apartman ház is (pl. Anna-Mária Villa).

A külföldi utakra összesen a nyári időszakban közel 2400 db bónuszt adtak el, közel 65 millió forint értékben a legtöbbet május hónapban. Ebből arra lehet következtetni, hogy a közösségi vásárlás olyan szinten épült be a vásárlók tudatába, hogy már a szezon elején, a tervezési időszakban felkeresik a Brigádot ilyen ajánlatokért, és elkötelezik magukat utazás tekintetében is.

A desztinációk közt megtalálható volt az összes amúgy is népszerű külföldi célállomás Görögország, Spanyolország, Horvátország, a bolgár Napos part, Toszkána és Törökország is, olyan ínyencségekkel kiegészítve, mint ausztriai hűsölés az Alpokban, Felvidéki kirándulás az UNESCO-világörökségekhez Bártfára és Lőcsére, vagy golfozással egybekötött hegyi túrázás Szlovákiában.

Kupon Világ: az utazás a nyári forgalom felét hozta

A Kupon Világ turisztikai ajánlatai iránti érdeklődés a vártak szerint alakult: az új és a régi vásárlók a főszezonnak tekinthető június 1. és augusztus 31. közötti időszakban megnövekedett számban vettek bel- és külföldi szállás-kuponokat, összesen 10 500 darabot - tájékoztatta lapunkat Shehryar Piracha, a cég alapító-ügyvezetője. Az említett periódusban a Kupon Világ 325 millió forint összértékben értékesített turisztikai ajánlatokat, amely fele a teljes háromhavi forgalomnak, jól mutatva a kategória jelentőségét.

A növekedés még szembetűnőbb összehasonlítva a március 1. és május 31. közötti tavaszi időszak eladásaival - 208 millió forint összértékesítés a turizmus kategóriában - amelyhez képest a nyár folyamán 36%-kal több szállással és utazással kapcsolatos kupon kelt el.

Az ügyvezető az előző évhez képest is jelentős erősödésről számolt be: tavaly a főszezonban 219 milliós forgalmat generáltak turisztikai partnereikkel, amely azt jelenti, hogy idén 33%-kal felülmúlták a 2011-es nyári eredményeiket. 2012-ben eddig összesen 25 ezer kupont értékesítettek a turizmus kategóriában (ezek összértéke 681 millió forint). Az idei évben eddig összesen 910 millió forintot spóroltak a vásárlóknak a kedvezményes ajánlatokkal.

Az átlagos költés az utazások terén idén 31 417 forint volt. Az összes 2012-es ajánlat átlagos kedvezménye 55% (a legmagasabb 71%), amely azt jelenti, hogy a Kupon Világ vásárlói átlagosan 41 500 forinttal olcsóbban jutottak hozzá a szállásokhoz.

A Kupon Világnál a legnépszerűbb régiók, városok a Balaton környéki szálláshelyek (főleg a déli part), Esztergom, Hévíz, Visegrád, Hajdúszoboszló, Herceghalom és Prága voltak. A nyári időszakban a vízparti szálláshelyek iránti érdeklődés nőtt meg jelentős mértékben, de népszerűek voltak a wellness részleggel is rendelkező szolgáltatók.

Mint azt Shehryar Piracha elmondta , az ajánlatok népszerűségét jelentős mértékben befolyásolta hogy az adott partner mit kínált a kupon áráért, milyen egyéb szolgáltatást tartalmazott a csomag a szobán kívül: például wellness részleg, reggelin felüli ellátás (félpanzió, teljes ellátás, all-inclusive), kerékpár-kölcsönzés, túravezetés, welcome drink, városnézési lehetőségek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem