1 °C Budapest

5+1 tipp: így spórolj szeptemberben

Pénzcentrum
2012. szeptember 7. 13:08

Sok család csak ezekben a napokban szembesült azzal, mekkora anyagi terhet jelentett az iskolakezdés: a Pénzcentrum.hu most 5+1 spórolós tippet mutat szeptemberre. Akár már ma is elkezdhetjük használni őket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

1. Nézd át a telefonszámládat

Érdemes pár percet szánni arra, hogy alaposan átnézzük telefonszámlánkat: mi az, amiért túl sokat fizetünk, hol tudnánk még spórolni. Érdemes összehasonlítani csomagunkat, percdíjainkat mobilszolgáltatónk más csomagjaival, vagy akár más szolgáltatók ajánlataival is. Ha túl drágának tartjuk jelenlegi csomagunkat, ne féljünk a váltástól, azonban figyeljünk arra, hogy az előfizetéses szerződéseknél - ha tart még hűségidőnk- csak kötbér fizetésével hagyhatjuk el szolgáltatónkat. Érdemes tehát elolvasni a szolgáltatótól kapott levelet, érdeklődni az információs telefonszámokon, vagy az ügyfélpontoknál: egy kötbéres szerződésbontás ugyanis akár több tízezer forintra is rúghat.

2.Nem kell félni a bankváltástól

Egyre gyakrabban érdemes összehasonlítani a bankok folyószámla ajánlatait a tranzakciós illeték bevezetéséhez közeledve. A legkedvezőbb és legdrágább banki ajánlatok között már most is több tízezer forintos különbségek vannak éves szinten. Ráadásul a bankváltástól sem kell kell félni, hiszen például a beszedési megbízások és egyéb állandó műveletek például automatikusan az új folyószámlára kerülnek, ha ezt direkt kérjük a bankfiókban. Épp itt az ideje karcsúsítani a költségeken!

Cikkünk és táblázataink a bankok ajánlataival: Ezek a legolcsóbb bankszámlák idén ősszel: itt a lista!

3. Most érdemes energiatakarékos izzóra váltani

Az energiatakarékos izzók beszerzése általában jóval drágább. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy az élettartamuk is jóval hosszabb. Arról nem is beszélve, hogy az energiatakarékos izzók által kibocsájtott fény jóval barátságosabb - jóval kevésbé melegítik fel a környezetüket, mint hagyományos társaik. Az Európai Unió döntése értelmében szeptember elsejétől nem gyártanak már 40-es izzót sem az unió országaiban. Mint ismert, 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Most viszont végleg befellegzett a hagyományos villanykörtéknek. A bolti készletek kifogytával már 40-es égőt is hiába keres majd a boltokban az, aki ragaszkodik a hagyományos villanykörtéhez.

Így alakítsd át a lakás világítását: Betiltották a villanykörtéket, ezentúl így vásárolhatsz izzót

4. Egekben a benzinár, vezess spórolósan

420 forint a benzin, 423 a gázolaj literje, idén ősszel is érdemes okosan vezetni, így spórolni az üzemanyaggal. A gépjárművezetés során több olyan elem is adódik, amelynél kis odafigyeléssel már jelentős eredmények érhetők el. A legfontosabb, hogy mindig kerüljük a felesleges elindulásokat és megállásokat, és minél egyenletesebb tempóban igyekezzünk haladni. A piros lámpa előtti araszolás például többszörösére növeli a fogyasztást, hiszen egy alkalom helyett három-négyszer is elindul az autó, mielőtt mozgásba lendülne.


A nagy fékezések szintén növelik a fogyasztást, ezért mindig igyekezzünk kellő követési távolságot tartani, hogy legyen időnk alkalmazkodni a forgalmi helyzet változásaihoz. A hosszú alapjárati üzem szintén kerülendő: a motor bemelegítését - néhány másodpercnyi járatás után - inkább már menet közben, a terhelést fokozatosan növelve végezzük.

5. Vásárolj okosan, spórolósan

Szeptembertől érdemesebb a bevásárlásokat is tudatosan bonyolítani. Mielőtt elmennél a boltba vásárolni, mindenképp nézd meg, hogy mi az, amire szükséged van és készíts róla listát. A listán fontos, hogy szerepeljenek a rágcsálnivalók, édességek, valamint üdítők is, mert így el tudod kerülni a jóval drágábban, az impulzusvásárlások alkalmával vett termékeket. Azonban próbálj meg nem eltérni a listától még abban az esetben sem, ha meg is tetszik valami.

Az elkészített lista alapján érdemes hetente egyszer nagybevásárlást tartani, mert így kevesebbszer fogsz elcsábulni egy-egy nem feltétlenül szükséges termék iránt. Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltséget is meg lehet spórolni.

5+1. Utazz olcsóbban, használd el a megmaradt Üdülési Csekkjeidet

A 2012-es érvényességi idővel rendelkező Üdülési Csekkek már csak december 31-ig válthatók be, így alig négy hónapjuk maradt azoknak, akik fel szeretnék használni megmaradt csekkjeiket. A szállodák akciós ajánlatokkal várják a megmaradt utalványok felhasználóit. Részben a még forgalomban levő Üdülési Csekkek felhasználására indít kampányt szeptemberben a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Az egészen november közepéig zajló intenzív kampány során különböző, bor és gasztronómiához kapcsolódó akciós ajánlatok közül válogathatnak a belföldi utazók, melyeket az akcióban részt vevő több mint 80 szálláshely biztosít.

A kampányban részt vevő szálláshelyek 2=3 típusú akcióval vagy minimum 10%-os kedvezménnyel várják az utazókat, illetve a csomag mellé a bor és gasztronómiához szorosan kapcsolódó ingyenes pluszszolgáltatást nyújtanak. Az akciós időszak végét a Márton-napi eseményekhez igazítják a szervezők.

Bővebben: Van még Üdülési Csekked? Most költsd el, akciósan!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?