6 °C Budapest

5+1 tipp: így spórolj szeptemberben

Pénzcentrum
2012. szeptember 7. 13:08

Sok család csak ezekben a napokban szembesült azzal, mekkora anyagi terhet jelentett az iskolakezdés: a Pénzcentrum.hu most 5+1 spórolós tippet mutat szeptemberre. Akár már ma is elkezdhetjük használni őket.

1. Nézd át a telefonszámládat

Érdemes pár percet szánni arra, hogy alaposan átnézzük telefonszámlánkat: mi az, amiért túl sokat fizetünk, hol tudnánk még spórolni. Érdemes összehasonlítani csomagunkat, percdíjainkat mobilszolgáltatónk más csomagjaival, vagy akár más szolgáltatók ajánlataival is. Ha túl drágának tartjuk jelenlegi csomagunkat, ne féljünk a váltástól, azonban figyeljünk arra, hogy az előfizetéses szerződéseknél - ha tart még hűségidőnk- csak kötbér fizetésével hagyhatjuk el szolgáltatónkat. Érdemes tehát elolvasni a szolgáltatótól kapott levelet, érdeklődni az információs telefonszámokon, vagy az ügyfélpontoknál: egy kötbéres szerződésbontás ugyanis akár több tízezer forintra is rúghat.

2.Nem kell félni a bankváltástól

Egyre gyakrabban érdemes összehasonlítani a bankok folyószámla ajánlatait a tranzakciós illeték bevezetéséhez közeledve. A legkedvezőbb és legdrágább banki ajánlatok között már most is több tízezer forintos különbségek vannak éves szinten. Ráadásul a bankváltástól sem kell kell félni, hiszen például a beszedési megbízások és egyéb állandó műveletek például automatikusan az új folyószámlára kerülnek, ha ezt direkt kérjük a bankfiókban. Épp itt az ideje karcsúsítani a költségeken!

Cikkünk és táblázataink a bankok ajánlataival: Ezek a legolcsóbb bankszámlák idén ősszel: itt a lista!

3. Most érdemes energiatakarékos izzóra váltani

Az energiatakarékos izzók beszerzése általában jóval drágább. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy az élettartamuk is jóval hosszabb. Arról nem is beszélve, hogy az energiatakarékos izzók által kibocsájtott fény jóval barátságosabb - jóval kevésbé melegítik fel a környezetüket, mint hagyományos társaik. Az Európai Unió döntése értelmében szeptember elsejétől nem gyártanak már 40-es izzót sem az unió országaiban. Mint ismert, 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Most viszont végleg befellegzett a hagyományos villanykörtéknek. A bolti készletek kifogytával már 40-es égőt is hiába keres majd a boltokban az, aki ragaszkodik a hagyományos villanykörtéhez.

Így alakítsd át a lakás világítását: Betiltották a villanykörtéket, ezentúl így vásárolhatsz izzót

4. Egekben a benzinár, vezess spórolósan

420 forint a benzin, 423 a gázolaj literje, idén ősszel is érdemes okosan vezetni, így spórolni az üzemanyaggal. A gépjárművezetés során több olyan elem is adódik, amelynél kis odafigyeléssel már jelentős eredmények érhetők el. A legfontosabb, hogy mindig kerüljük a felesleges elindulásokat és megállásokat, és minél egyenletesebb tempóban igyekezzünk haladni. A piros lámpa előtti araszolás például többszörösére növeli a fogyasztást, hiszen egy alkalom helyett három-négyszer is elindul az autó, mielőtt mozgásba lendülne.


A nagy fékezések szintén növelik a fogyasztást, ezért mindig igyekezzünk kellő követési távolságot tartani, hogy legyen időnk alkalmazkodni a forgalmi helyzet változásaihoz. A hosszú alapjárati üzem szintén kerülendő: a motor bemelegítését - néhány másodpercnyi járatás után - inkább már menet közben, a terhelést fokozatosan növelve végezzük.

5. Vásárolj okosan, spórolósan

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szeptembertől érdemesebb a bevásárlásokat is tudatosan bonyolítani. Mielőtt elmennél a boltba vásárolni, mindenképp nézd meg, hogy mi az, amire szükséged van és készíts róla listát. A listán fontos, hogy szerepeljenek a rágcsálnivalók, édességek, valamint üdítők is, mert így el tudod kerülni a jóval drágábban, az impulzusvásárlások alkalmával vett termékeket. Azonban próbálj meg nem eltérni a listától még abban az esetben sem, ha meg is tetszik valami.

Az elkészített lista alapján érdemes hetente egyszer nagybevásárlást tartani, mert így kevesebbszer fogsz elcsábulni egy-egy nem feltétlenül szükséges termék iránt. Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltséget is meg lehet spórolni.

5+1. Utazz olcsóbban, használd el a megmaradt Üdülési Csekkjeidet

A 2012-es érvényességi idővel rendelkező Üdülési Csekkek már csak december 31-ig válthatók be, így alig négy hónapjuk maradt azoknak, akik fel szeretnék használni megmaradt csekkjeiket. A szállodák akciós ajánlatokkal várják a megmaradt utalványok felhasználóit. Részben a még forgalomban levő Üdülési Csekkek felhasználására indít kampányt szeptemberben a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Az egészen november közepéig zajló intenzív kampány során különböző, bor és gasztronómiához kapcsolódó akciós ajánlatok közül válogathatnak a belföldi utazók, melyeket az akcióban részt vevő több mint 80 szálláshely biztosít.

A kampányban részt vevő szálláshelyek 2=3 típusú akcióval vagy minimum 10%-os kedvezménnyel várják az utazókat, illetve a csomag mellé a bor és gasztronómiához szorosan kapcsolódó ingyenes pluszszolgáltatást nyújtanak. Az akciós időszak végét a Márton-napi eseményekhez igazítják a szervezők.

Bővebben: Van még Üdülési Csekked? Most költsd el, akciósan!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm