23 °C Budapest

Vége a koldulásnak a piros lámpánál

2011. szeptember 22. 16:45

Elsősorban a fővárosra, de más nagyvárosokra is jellemző, hogy a gyalogosok a járművek között tartózkodva koldulnak, szórólapokat osztanak, illetve olyan jellegű szolgáltatásokat végeznek, mint a gépjárművek szélvédőinek tisztítása, újságok árusítása. E tevékenységük elsősorban olyan helyekhez köthetők, ahol a forgalomban résztvevő járművek időszakosan megállnak - például kereszteződésekben.  A rendőrség most kiemelten figyel a pirosnál koldulókra, szórólapozókra - a hatóság határozottabb fellépést ígér.

A kéregetők a gépjárművezetőket sokszor akaratuk ellenére is megszólítják, mely a közlekedőkkel konfliktushelyzetet eredményezhet. Ezen jogsértést elkövetők a jelenlétükkel a forgalom zavartalanságát is akadályozhatják, és ezzel együtt balesetveszélyes helyzetet is teremtenek.

A rendőrség tájékoztatása szerint a KRESZ szabályozza a gyalogosok közúti közlekedését. Ebből következően a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti. A gyalogos az úttesten jogszerűen csak akkor tartózkodhat, ha az egyéb feltételek teljesítése mellett ott közlekedni szándékozik, vagy át kíván menni az úttesten. A KRESZ ezeken kívül egyéb rendelkezéseket is meghatároz.

Az úttesten tartózkodás, ha az a KRESZ rendelkezéseinek nem felel meg, szabálytalan, ezáltal szabálysértésnek minősül. Ennek megfelelően a szórólapot osztogató, szélvédőt mosó és egyéb, hasonló tevékenységet folytató gyalogosok magatartása szabálysértő.

A tájékoztatás szerint a jogellenes tevékenység és ezzel együtt a közlekedésbiztonsági veszélyforrások visszaszorítása és felszámolása érdekében a rendőrség az e tevékenységeket folytató személyekkel szemben határozottan kíván fellépni. Ennek keretében nemcsak a jogsértést elkövető személyek figyelmét hívják fel a jogsértő cselekmény abbahagyására, hanem az e személyeket megbízó, szerződtető, közvetítő vállalkozásokat is megkeresik, illetve tájékoztatják az ilyen tevékenységek szabálysértő jellegéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?