17 °C Budapest

Szupercsapat a magyar rendőrségnél az uzsorások ellen

MTI
2011. szeptember 20. 21:42

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egy 12 főből álló külön nyomozócsoportot állított fel az uzsora-bűncselekmények felderítésére, emellett az ország hat régiójában megerősítik a rendőri erőket - mondta Garamvölgyi László szóvivő.

A dandártábornok tájékoztatása szerint a több évtizedes nyomozói tapasztalattal rendelkező rendőrökből álló csoport az országos rendőrfőkapitány döntésére, az ORFK bűnügyi főigazgatóságán belül jött létre, és hétfőn már meg is kezdte munkáját. Feladata, hogy a különösen súlyos, sorozatjellegű uzsoraügyeket központi hatáskörbe vonja, a különféle szerveknél vagy megyei hatáskörben folyó ügyeket összehangolja, segítse - tette hozzá.

Az ORFK szóvivője az MTI-nek azt is elmondta, hogy Kiskunhalason szeptember végéig, majd még ez évben Pécsett is felállítják a Készenléti Rendőrséghez tartozó 165 főből álló bevetési osztályt. A Miskolcon, Nyírbátorban, Győrben és Szombathelyen már felállított csoport jelenléte is segíti majd az uzsora-bűncselekmények felderítését és a prevenciót.

Garamvölgyi László elmondta: az ország 15 megyéjében és a fővárosban jelenleg 220 eljárás folyik uzsora-bűncselekmények miatt, közülük 134-et már befejezett a rendőrség, 52 ember ellen alkalmaznak különféle, személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket.

Az ORFK szóvivője szerint a média híradásainak köszönhetően a sértettek bátrabban mernek feljelentést tenni, így hetente sikerül elfogni egy-egy gyanúsítottat.

A dandártábornok megjegyezte: önmagában az uzsora-bűncselekményt a törvény öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, de ehhez a bűncselekményhez sokszor más cselekmény, önbíráskodás, zsarolás, testi sértés is társul.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Arra a kérdésre, hogy mit tud tenni a rendőrség annak érdekében, hogy a sértett később ne vonja vissza vallomását, feljelentését, a szóvivő azt mondta: a tanú védelmére eddig is volt lehetőség, amelyet a rendőrségi törvény biztosított, és ha a büntető törvénykönyv módosítása életbe lép, a büntetőjogi védelmük is fokozottabb lesz. A fő hibát abban látja, a sértettek nincsenek tisztában a jogaikkal.

Megjegyezte: korlátlanul enyhíthető lesz annak a büntetése, aki vallomást tesz és együttműködik, mielőtt a hatóság tudomást szerez az uzsora-bűncselekmény elkövetéséről.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?