13 °C Budapest

Parkolás-mizéria: mit tehetsz, ha jogtalanul büntetnek meg?

2011. szeptember 22. 13:05

A fővárosban egyre több gondot okoz az autósoknak az az eset, mikor hiába váltanak jegyet a legközelebbi parkoló automatából, mégis bírságot kapnak, mire visszaérnek a gépjárművükhöz, mivel az adott automata másik parkolás-üzemeltető társasághoz tartozik.

Ez a helyzet leginkább az útkereszteződéshez közeli parkolás esetén fordul elő kerülethatárnál, illetve a fővárosi-kerületi kezelésben lévő útszakasz találkozásoknál, például az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út környékén.

Fontos tudnunk, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a "KRESZ-táblák"-nak kizárólag arra kell figyelmeztetniük, hogy fizető parkoló övezetbe érkeztünk, arra azonban nem, hogy esetleg másik társaság területéhez tartozik az adott övezet.

A parkoló automatán kell szerepelnie a következő információknak: a parkolás üzemeltető neve, címe, telefonszáma, a várakozási díj és pótdíj összege, a pótdíj mértékének változása, az a terület, amelyre az automatából parkolójegy váltható, illetve a hatályos rendelet megjelölése. Tehát jelenleg nekünk gépjárművel közlekedőknek kell odafigyelni, hogy kiválasszuk a megfelelő automatát.

Sokan nem tudják azt sem, hogy amennyiben az ellenőrzés időpontjában rendelkeztek az adott zónában érvényes parkolójeggyel, de azt nem megfelelően helyezték el -például az ajtó becsapásakor leesett a műszerfalról-, vagy a parkolójegy érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, akkor lehetőség van a parkolójegy bemutatására.

Ezen bemutatást a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában lehet megtenni, az ellenőrzés napjától számított 5 naptári napon belül. Ebben az esetben a pótdíjtartozást a parkolás-üzemeltető törli a nyilvántartásból. Azonban ezen lehetőséggel naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal élhet a gépjármű üzemben tartója, ha a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díjkülönbözet és pótdíjtartozás. Természetesen mobiltelefonos parkolás esetén is az igazolás ugyanígy mutatható be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mozgásában korlátozott személy esetén az eredeti és érvényes parkolási igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű első szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja a hatályosság és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen. A hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget az igazolvány utólagos bemutatására a parkolás-üzemeltető társaságnál, annak elfogadásáról csak egyedi mérlegeléssel, méltányosságból kerülhet sor, jogszabályi kötelezettség hiányában.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége azt tanácsolja, hogy amennyiben nem sikerül rendezni a vitás ügyet a parkolás-üzemeltetővel, akkor a fogyasztók forduljanak a lakóhelyük szerint illetékes Békéltető Testülethez, mely a gyors és ingyenes eljárás lehetőségét kínálva nagyban hozzájárulhat a jogvita megoldásához. A pótdíj megfizetésének határidejére (15 napon belül) azonban nincs halasztó hatálya sem a parkolás-üzemeltetővel folytatott levelezésnek, sem a békéltető testületi eljárásnak.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem