Aranyláz: így kereshetsz milliókat a svájci Alpokban

2011. augusztus 29. 11:07

Bár a múlt héten nagyobb esést tapasztalhattunk az arany árfolyamában, de a megtorpanás csak időlegesnek bizonyult; újra emelkedés figyelhető meg a nemesfém piacán. Épp ezért nagyobb üzletnek minősül, mint eddig bármikor az új aranylelőhelyek keresése szerte a világban. Az USA és Ausztrália mellett az Alpok vonulatai között is népszerű időtöltés az aranymosás.

Egy órányira Zürichtől délre, a tehenek hazájában, egy kis patakból moshatjuk ki a csillogó fém kis darabjait. A CNBC írása szerint már 20 éve szervez aranymosó túrákat a környékre Toni Obertuefer, aki szerint ezen a nyáron érezhetően nőtt az igény a szolgáltatás iránt. "Az előző évhez képest egyértelműen érezhető a keresletnövekedés, ami valószínűleg az arany árának a növekedésével függ össze" - mondta a túraszervező.

Igen széles körből kerülnek ki az újdonsült aranyásók. Iskolai csoportok, családok keresik fel a hegyeket és próbálják ki gumicsizmában a szerencséjüket. Rajtuk kívül cégek is előszeretettel szerveznek csapaépítő kirándulásokat ide az elmúlt hónapokban. Egyik legjobb napján 120 embernek is szitát adott a kezébe Obertuefer, akik persze ritkán találnak valóban értékes aranyrögöt. A hatalmas érdeklődést jól mutatja, hogy más, hasonló utakat szervező cégek is 20 százalékos keresletnövekedésről számolnak be.

Egy kilogramm (35 uncia) arany kimosásához egyébként közel 5 év folyamatos szitázás és természetesen nagy szerencse is szükséges a patakparton. A mai arany és dollár árfolyamokkal számolva ez közel 12 millió forintos bevételt jelent 5 év alatt. A túráztatók ennek ellenére sem állítják, hogy ebből meg lehet élni, szerintük az aranymosás csak egy szórakozás, ahol a család és a barátok kikapcsolódhatnak a városi hétköznapokból.

Családanyák estek egymásnak az aranyért Budapesten

Az elmúlt hetek árfolyam-ingadozásainak, a svájci frank erősödésének hírére Magyarországon is jelentősen megnőtt az érdeklődés az arany iránt. Az egyik legstabilabbnak nevezhető befektetési formát sokan fizikai arany formájában keresik: egy aranytömbök kereskedelmére szakosodott vállalkozásnál egy hete például sorban álltak a magyar háziasszonyok, hogy aranyba fektessék a család megtakarított pénzét.

Menedékeszköznek számít az arany a svájci frank, az ausztrál dollár mellett: a nemesfém békeidőben is értékmérő, helye van a lakossági megtakarításin portfólióban - hangzott el néhány napja az aranytömbök kereskedelmére szakosodott Solar Gold tájékoztatóján.

A szakértők azt javasolják: teljes vagyonunk 5-10 százalékát tartsuk aranyban, és lehetőleg hosszabb (legalább 5 éves) időtávban gondolkozzunk, ha ezt a befektetési formát választjuk.

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai

• Színarany (999.9 tisztaságú)
• Vám és Áfa mentes
• 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök - kézzelfogható befektetés
• Egyedi sorszámozott aranytömbök
• Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
• A világon bárhol elfogadott
• Likvid, egyszerűen pénzre váltható

1 millió forintért körülbelül egy 100 grammos tömböt kapunk: ez nagyjából egy gyufásdoboz felének felel meg. A nemesfém értékállóságát jól bizonyítja az a példa, hogy a 2009 márciusában 7 millió forintért vásárolt ezer gramm arany értéke jelenleg közel 12 millió forint. Szalai Sándor, a Solar Gold ügyvezető igazgatója elmondta: az eladási és vételi ár különbözete 1.000 gramm esetében 3-4 százalék, kisebb tételeknél magasabb 10-15 százalék között van.

A szakemberek azt javasolják, befektetés szempontjából 50 gramm felett érdemes aranyban gondolkoznunk, és ne azért vásároljunk, mert pánikba estünk, hanem mert hosszú távú befektetésben gondolkozunk. Érdemes nem egyszerre, hanem más-más időpontban megvenni az aranyat: így elkerülhetjük azt, hogy esetleg rossz időpontban szállunk be.

A Solar Gold vezetői arról is beszámoltak, hogy exponenciális növekedés tapasztaltak az elmúlt időszakban az ún. Aranyszámla befektetésnél. Az Aranyszámla egy hosszú távra javasolt megtakarítási, vagyonmegőrzési program, melynek lényege, hogy megtakarításunk egy részét kisebb összegekben, de folyamatosan fizikai aranyban halmozzuk fel. Úgy kell elképzelni, mint egy bankszámlát, azzal a különbséggel, hogy számlánk egyenlege nem pénzben, hanem fizikai anyagban, méghozzá grammaranyban kerül kimutatásra.

 


Tényleg működik az arany, mint biztonságos menedék?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az aranyra sokan úgy tekintenek, mint egy biztonságos menedékre, amely megtartja értékét, vagy akár jól is teljesít, amikor a gazdaságban, vagy a tőkepiacokon problémák vannak. Ha pánik van, és a befektetők hanyatt-homlok menekülnek a kockázatosnak tekintett eszközökből (részvény, nyersanyag) az arany egy olyan eszközzé válik, amit szívesen választanak. A történeti tapasztalatok is azt mutatják, az arany általában valóban jobban teljesített olyan időszakokban, amikor a gazdaságot (főként az amerikait) recesszió, vagy magas infláció sújtotta.

Mi az oka annak, hogy a befektetők az aranyat választják baj esetén?

Az arany számos speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami megkülönbözteti őt a nyersanyagoktól és a devizáktól. Az aranyat csak kis mértékben használják fel az iparban, így egy gazdasági visszaesés kevésbé érinti az arany keresletét. Történelmi hagyományok miatt ráadásul az aranyra még mindig egyfajta pénzként tekintenek, amely a papírpénzekkel szemben megőrzi értékét magas infláció esetén.

Milyen kockázatok övezik az arany menekülő funkcióját?

Az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy az aranynak nincs igazán mögöttes értéke, nem fizet kamatot, nem ígér jövőbeni kifizetést. Az arany legfőbb értékét tehát a történelmi hagyományokból kialakult bizalom, valamint az ékszeriparban kamatoztatott szépsége adja. Ha az aranyba fektetett hit és bizalom csökken (mint ahogy az tapasztalható volt a 80-as, 90-es években), az arany ára sokáig eshet. A túlzott aranyba vetett bizalom pedig egy idő után az árak irreális (akár a papírpénz inflációját is meghaladó) szintre drágíthatja a fémet, amely akár lufi kialakulásához is vezethet.

Az arany nem csak, hogy hosszú időn keresztül töltötte be a pénz szerepét, de még napjainkban is sokan úgy tekintenek rá, mint egy alternatív devizára, amely szűkös kínálata miatt sokkal jobban tartja az értékét, mint a papírpénzek. Az arany kitermelését a bányák korlátos kapacitása miatt ugyanis nem lehet olyan gyorsan fokozni, mint például az egyes devizák pénzkínálatát, ahol az elektronikus pénzek miatt már a nyomdagép kapacitása, vagy a papírhiány sem szabhat gátat a mennyiség szaporításának.

Szakértői vélemények szerint a bányákban levő aranyat már csak 15 évig lehet bányászni, aztán elfogynak a Föld mélyében levő készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd.

 


Az arany árfolyama augusztus 23-án futott új, 1900 dollár feletti csúcsra, azóta azonban egy heves áresés mutatkozik a piacon. Jelenleg az 1712 dolláros szinteknél tartózkodik, vagyis a csúcstól már 10%-os a zuhanás mértéke - tájékoztatta lapunkat Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője.

A szakértő szerint azoknak, akik hosszú távon elkötelezettek az aranypiaci befektetés mellett, vagy akiknek a globális monetáris rendszerbe vetett bizalma erősen megingott vélhetően a jelentős áresés ellenére sem változik majd az arany iránti étvágya.

 

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?