2 °C Budapest

Bukta helyett kaszálj: csábító bónuszok az életbiztosításokban

Pénzcentrum
2011. augusztus 23. 05:12

Az egyik népszerűbb öngondoskodási forma ma Magyarországon a unit-linked azaz a befektetéssel kombinált életbiztosítás. Az ügynökök hada által kínált termék rendszeres, 10-20 évig tartó megtakarításra ösztönöz. Mivel azonban sokan felbontják a szerződésüket, a hűséges megtakarításért ma már több termék esetében is bónusz kifizetések járnak. Ezeket vizsgáltuk és próbáltuk összehasonlíthatóvá tenni őket, hogy pontosan tudjuk, mit várhatunk a befektetésünktől.

Ember legyen a talpán, aki össze tudja hasonlítani a különböző biztosítók unit-linked termékeit az értékesítők leírása alapján. Már a hozamok, kockázatok is megnehezítik a különböző termékek, vagy portfóliók közti választást, ezt fejelik meg még a biztosítók a különböző hűségbónusz rendszerükkel. Ezektől lesz csak igazán átláthatatlan az egész, de nézzük a mese helyett melyik ügyfélbónusz mit is ér a valóságban. Az összeállítás során megkérdeztük a legnagyobb biztosítókat, 5 válaszolt is, természetesen több hasonló bónuszrendszerrel csábító megoldás van még a piacon. (A cikk megjelenése után az AXA bíztosító megkeresett minket, így az összehasonlításunkat bővíteni tudtuk az Univerzum II. termékkel.)

Elemzés: Unit-linked: biztosítás, ami hasznot hoz neked

A különböző bónuszok kifizetéséhez több feltételt is társítanak a biztosítók. Amennyiben a befektetésünk megtérülésekor számolunk ezekkel a plusz kifizetésekkel, mérlegeljük tudjuk-e teljesíteni az egyes feltételeket a szerződés teljes ideje alatt! A vizsgált biztosításokhoz kapcsolódó feltételeket a következő táblázat tartalmazza.


Az egyes termékek pénzáramlásait külön is részletezzük, de egy egységes táblázat segítségével a cikk végén egyértelműen kiderül, mennyire is éri meg 20 évre elköteleznünk magunkat egy befektetés mellett. A pontos összehasonlítás miatt figyelnünk kell a bónusz jóváírások időpontjára is, minél előbb történik a kifizetés, annál hamarabb szállhatunk ki büntetlenül a szerződésünkből. Ennek eldöntésére egy táblázatot rajzoltunk, amiben az egyes bónusz kifizetések időpontjait tüntettük fel az éves díj arányában.

A hűség jutalma

A unit-linked életbiztosítások elsősorban a hosszú távú befektetőknek a terméke, mégis a szerződések többsége nem éli meg a lejárati dátumot. Egyes termékek esetében 30-40 százalékos, míg mások még alacsonyabb, akárcsak néhány százaléknyi teljes futamidős ügyféllel számolnak a biztosítók A klasszikus hűségbónuszok célja épp az ügyfél megtartása, az elveszíthető bónuszok a szerződés felmondásának költségeit növelik, melyek amúgy is magasak: az idő előtti felmondás költségeiről a visszaváltási táblákból érdemes tájékozódni. Ki akar egy olyan biztosítást felmondani, ami a következő évben fizeti ki a bónuszát? ÉS ki akar egy olyan biztosítást felmondani, mely a befektetett tőkének csak a felét fizeti vissza? Talán senki, mégis sokan megteszik kényszerűségből.

A CIG Pannonia Signum Pro termékének visszaváltó táblázata.


Az Aegon Perfect biztosítás klasszikusan egy ilyen hűséget jutalmazó konstrukció. A termék a 13. évben fizeti ki az éves díj 100 vagy 50 százalékát (a díj nagyságától függően) hűségbónuszként.

Az Aegon megoldásához nagyon hasonló bónuszrendszert dolgozott ki a Generali is, a Terminusz bónusz a 10. és 15. évben fizet. A csavar ott van, hogy mit és miként fizet. A bónusz lényege, hogy az első évben elkülöníti a biztosító az éves díjunk 50 százalékának megfelelő bónuszt, ami 2,25 százalékos éves hozammal kerül kifizetésre két részletben. A felhalmozott összeg első fele a 10. évben, a maradék a 15.-ben kerülhet a kezünkbe. Egy kis pihenő az ING Univerzállal. A termék olyan egyszerű, amennyire csak lehet. 20 év után kapunk egy száz százalékos bónuszt.

A CIG Pannonia Signum Pro terméke szeptember végéig akciós Pannónia Privát Bónuszjóváírással csábítja az ügyfeleket. Minden 5. évben kapunk valamilyen jóváírást, amelyeket a fenti táblázat tartalmazza. A Signum Prohoz egy másik bónusz is (kizárólagosan) választható, a Brokernet Bónusz már nem a hűséget jutalmazza, egyszerűen minden díjbefizetést kiegészít az alábbi táblázatnak megfelelő százalékkal. Semmiképp ne felejtsük el az összehasonlításnál, hogy ehhez a bónuszhoz bármelyik évben már hozzá is juthatunk. 

Az Allianz Xtra Életprogram bónusza némileg hasonlít a Brokerneteshez, az 5. évtől kezdődően az adott év számának megfelelő százalékú hűségbónuszhoz jut az ügyfél, amelyet az éves díj arányában számítanak ki. Minden 5. évben dupla bónuszt ír jóvá a unit-linked számlán a biztosító. Az Univerzum II. biztosítással hasonló koncepcióra épít az AXA is, 4. évtől kezdve bónuszként kapjuk az éves díj biztosítási évnek megfelelő százalékát.

Portfoliók és eredményhirdetés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy végül mennyit kap vissza az ügyfél az a unit-linked termék mögött álló befektetéstől függ elsősorban. A biztosítók a befektetési portfoliók széles skáláját kínálják az ügyfeleiknek. A biztosítók a befektetési portfoliók széles skáláját kínálják az ügyfeleiknek. Ezekből az ügyfelek kockázatvállalási hajlandóságuk mértékében válogathatnak, a biztonságosabb államkötvényektől kezdve a kockázatosabb részvénypiacokig. Az elérhető eszközalapok felölelik az egész világot (Európa, Ázsia, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Oroszország, Magyarország). A legtöbb biztosító különböző megnevezésekkel próbálja segíteni a megtakarítókat, így akár konzervatív, dinamikus kiegyensúlyozott vagy egyéb hasonló fantázianévvel ellátott portfoliót is választhatunk. Az ügyfél azonban nem a befektetés teljes hozamát kapja meg, levonásra kerülnek ugyanis a biztosító, az alapkezelő és a közvetítők költségei. Ezek együttes mértékét éves szinten a TKM mutatja meg.

A TKM (Teljes Költségmutató) a rendszeres és egyszeri díjas befektetési egységekhez kötött életbiztosítási termékek (unit-linked) esetén azt mutatja meg, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti, költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy azt az adott unit-linked terméken érte el. A TKM mutató tehát egy, az ügyfelek érdekeit szolgáló, egyszerű mutató, amely egyetlen szám segítségével fejezi ki az adott biztosítás költségeit.
Pl.: a TKM 3,4% azt jelenti, hogy a tartam alatt 3,4%-os éves hozam mellett kapja vissza ügyfelünk a befizetett díjait.


A fenti táblázatban próbáltuk összefoglalni az egyes biztosítók forint alapú unit-linked biztosításainak bónuszkifizetéseit. Az első oszlop az egy forint éves díjra jutó 20. évi kifizetése, 8 százalékos feltételezett befektetési hozam és 600 ezer forintos éves díj esetén (az legkedvezőbb feltüntetett TKM-ekkel számolva). Ez a magas éves díj a jobb összehasonlítás miatt szükséges, ezen a szinten már mindegyik biztosító kínál valamilyen bónuszt a termékéhez. A második oszlopban szerepel a 20 év befektetésének hozama, a bázisként használt 8 százalékos hozamú bónusz nélküli befektetésé 8 százalék. Az utolsó oszlop az egyes biztosítási termékek teljes költségmutatóját adja meg.

Ahogy a táblázatban láthatjuk egyik termék esetében sem tudja kitermelni a bónusz a TKM-et. A magas költségek miatt mindegyik termék alulmarad egy nulla költségű 8 százalékos hozamú befektetéssel szemben. A díjak nagysága meghatározóbbnak is tűnik, mint maga a bónusz. Hiszen a legnagyobb bónuszt fizető Pannonia Privát bónusz nem is kicsit lemarad az AXA és Allianz termékeitől, melyek az alacsonyabb díjaik miatt tarolnak a mezőnyben. Az első helyen az Axa terméke végzett.

Több szakértő is felhívta a figyelmet, hogy megkérdőjelezhető ezeknél az óriási bónuszkifizetésnél valóban az összes ügyfél esetében szerződésben foglalt teljesítésével számolnak-e a biztosítók. A biztosítás megválasztásakor elsősorban figyeljünk annak TKM-jeire, az elérhető portfoliókra, a bonuszokkal próbáljunk meg reálisan számolni. Nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szerződések elenyésző része éri el a 20. évet.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?