24 °C Budapest

Véres tragédia a magyar utakon: 264 halálos áldozat

2011. augusztus 26. 10:47

2011. első félévben közel 9200-an szenvedtek közúti balesetet Magyarországon, mely 264 esetben bizonyult végzetesnek. A halálos kimenetelű baleseteknek idén 2 gyermek is áldozatul esett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából.

Két százalékkal kevesebb, kimenetelüket tekintve kevésbé súlyos személysérüléses közúti közlekedési baleset történt közútjainkon 2011 első félévében, mint az előző év azonos időszakában. A halálos balesetek száma 18 százalékkal, a súlyos sérüléssel járóké 5 százalékkal csökkent, míg közel azonos számú könnyű sérüléssel járó baleset történt, mint 2010 első félévében. Az autópályákon 3 százalékkal kevesebb baleset történt. Közúti balesetben 264 személy vesztette életét, 66 fővel kevesebb, mint 2010 első félévében. Az ittasan okozott balesetek száma 11 százalékkal csökkent.

Idén, az első félévben több mint 6900 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A lakott területen belül okozott balesetek száma a bázisidőszakkal azonos szinten maradt, míg a lakott területen kívül okozottaké 5 százalékkal csökkent.

2011. első félévben közel 9200-an szenvedtek közúti balesetet. 264 személy vesztette életét, a súlyosan megsérültek száma meghaladta a 2300-at, a könnyen megsérülteké pedig a 6600 főt. A meghalt személyek 46 százaléka vétlen áldozat volt. Gyermekbalesetben 682 gyermek sérült, 86 százalékuk könnyű sérülést szenvedett, és 2 gyermek vesztette életét. A balesetek 58 százalékát személygépkocsik, 8 százalékát tehergépkocsik, 11 százalékát kerékpárosok okozták, a többi jármű, az utasok hibája és egyéb ok miatt bekövetkezett balesetek részesedése 17 százalék. A gyalogosok 6 százalékos arányban voltak okozói a baleseteknek. Ötödével nőtt a segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok által okozott, és 2 százalékkal a kerékpárosok által okozott balesetek száma.

 


A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. A kategórián belül a legnagyobb arányt (30%) a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli, míg az esetek száma az előző évi időszak szintjéhez képest lényegében nem változott.

Az autópályákon 2011 I. félévében 3 százalékkal kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M1-es autópályán történt a legtöbb baleset, a száz km-re 29 baleset jutott. Az M1-es autópályán megsérült személyek 33 százaléka külföldi állampolgár volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A balesetek 11 százalékában játszott szerepet az alkohol. 2011. első félévében az ittasan okozott balesetek száma a bázisidőszakhoz viszonyítva 11 százalékkal csökkent. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok (21%) és a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott balesetek (19%) között a legmagasabb. Az ittasan balesetet okozó gyalogosok száma 27 százalékkal nőtt.

Régiós bontásban vizsgálva, az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva 2011. első felében a balesetek száma Nyugat- és Dél-Dunántúlon nőtt, a többi régióban csökkent. A területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Észak-Magyarországon a legalacsonyabb - 17 szemben az országos 19-es átlaggal. Az ittasan okozott balesetek száma Dél-Dunántúlon 13 százalék, Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon 2, illetve 1 százalékkal nőtt, a többi régióban csökkent.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?