Idén nyáron olcsóbb Egyiptom és Tunézia

2011. július 8. 04:44

Az év elején az arab országokban kezdődött politikai átalakulások Egyiptomban és Tunéziában kihatnak a korábban a gazdaság fontos -és jól jövedelmező- ágának számító turizmusra is. Kérdés, hogy mi magyarok utazunk-e idén Észak-Afrikába, és vajon olcsóbbak-e ezek az utak, mint tavaly.

Egyiptomba történő utazás esetén a Külügyminisztérium változatlanul indokoltnak tartja a távolmaradást mindenfajta tömegmegmozdulástól és tüntetéstől. Valamennyi program esetében javasoljuk állampolgárainknak, hogy tartózkodásuk teljes időtartama alatt legyen elérhető közelségben személyi adatokat tartalmazó úti okmányuk (útlevelük) vagy annak másolata. Ezeket kívánatos a rendvédelmi erők ellenőrzése során felmutatni, utasításaikat együttműködően és maradéktalanul tiszteletben tartani. Kerülendő a rendfenntartó szervek, rendvédelmi eszközök fotózása.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a gazdasági-megélhetési problémákkal párhuzamosan növekedhet a kisebb bűncselekmények száma. Fokozott figyelmet érdemel a vagyontárgyak őrzése (pénztárca, mobiltelefon). Emelkedhet a szolgáltatások (körutak, kulturális esték, városnézések stb.) ára, csökkenhet azok színvonala. Javasolt naprakész tájékoztatást kérni az utazást szervező cégektől, telepített idegenvezetőiktől.

Az Egyiptomba utazni kívánó magyar állampolgárok számára javasoljuk, hogy a konzuli védelem elősegítése céljából éljenek az előzetes bejelentkezés lehetőségével...- tanácsolja a Külügyminisztérium honlapja az Egyiptomba utazóknak.

A külügyi tárca hivatalos oldala Tunéziáról így fogalmaz: Tunéziában tovább folytatódik a politikai rendszer átalakítása, ami együtt jár új választások kiírásával, illetve az intézményrendszer átalakításával. Az átmeneti időszakban változatlanul előfordulnak fosztogatások, illetve betörések és rablások. A bizonytalan közbiztonsági helyzet miatt célszerűnek tartjuk elkerülni az ország dél-nyugati régióit (Kasserine, Gafsa, Gabes, Kebili városok), azonban Tozeur és közvetlen környéke látogatható (csoportos, szervezett formában). Fokozott óvatosságot javasolunk a tunéziai nagyvárosokban (Tunisz, Sfax, Sousse) tartózkodó magyar állampolgároknak, azonban a tengerparti sávban (Hammamet, Monastir) található üdülőhelyek, szállodák továbbra is biztonságosnak tekinthetők. Változatlanul indokoltnak tartjuk a tömegmegmozdulások, tüntetések, utcai csoportosulások elkerülését.

Görögországtól sem tartunk
Nem mondják le a magyar turisták görögországi nyaralásaikat a megszorítások elleni athéni tiltakozások miatt - a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének adatai szerint.

A magyarok elsősorban a görög szigetekre, illetve az észak-görögországi területekre utaznak nyaralni. Ezekre a helyekre pedig közvetlen charterjáratok viszik az utasokat. Így teljesen elkerülik a tüntetéseket. (MTI/Pénzcentrum.hu)


Kedvezmények, olcsóság

Az utazási irodák ajánlatai közt böngészve meglepően olcsón találhatunk utakat az afrikai országokba. Egy hét négycsillagos szállodában, félpanziós ellátással már 52-55 ezer forinttól elérhető (igaz, erre fejenként rá kell még számolnunk nagyjából 40 ezer forintot reptéri illetékre és kerozinpótlékra). Több iroda kínál család csomagokat, ahol a 2-3 gyermekes családok már jelentős kedvezményt kapnak, más helyeken az all inclusive szolgáltatás -a félpanzióshoz képest- fejenként 10-15 ezer forint ráfizetésért már elérhető. Találtunk több olyan utazásközvetítőt, amelynél a fakultatív programok olcsóbbak.

Információink szerint ugyanakkor a hasonló adottságokkal rendelkez török tengerpart szállodái telítettebbek az idei szezonban, sok utazó ugyanis előnyben részesíti Törökországot - például Egyiptommal, Tunéziával vagy akár Görögországgal szemben.

 


Az év elején kialakult helyzet jelentős kiesést okozott az utazók számában, de kezd magához térni az egyiptomi, tunéziai turizmus, a magyar turisták is visszatérnek az afrikai országokba. Az idei év azonban akkora hátránnyal indult, hogy jó, ha a szállodák a tavalyi bevételi szintet tudják tartani - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Kartago Tourstól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szállodák jelentős, 10-30 százalékos kedvezményekkel csábítják vissza a nyaralni vágyókat, ezt az utazási iroda tovább tudja adni ügyfelei részére, így a korábbi évekhez képest egyértelműen olcsóbb a térségbe utazni.

Mint megtudtuk, a kiemelt turisztikai célpontok meglátogatása továbbra is működik, a fakultatív programok -bár kevesebb a jelentkező- Kairóba, Luxorba a korábbi évekhez hasonlóan indulnak. A tunéziai programok is biztonságosnak tekinthetők.

Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője néhány napja az MTI-nek elmondta: Egyiptom valamivel jobb helyzetben van mint Tunézia, mivel Egyiptom történeti emlékei és látnivalói miatt nehezen helyettesíthető más úti célokkal. Tunézia helyett azonban sokan választották például Bulgáriát.

Hozzátette: az egyiptomi szállodai költségek ugyan 25-30 százalékkal csökkentek, ez azonban nem érvényesül maradéktalanul a csomagok áraiban a magas kerozinköltségek miatt, de az utak olcsóbbak az idei szezonban.

Az irodavezető szerint szeptember-novemberben az egyiptomi turistaforgalom újra szárnyalhat, akkor ugyanis nem nagyon lesz versenytársa az észak-afrikai országnak. Tunéziában nehezebben indul a szezon, csak lassabban tud visszaállni az ilyenkor szokásos forgalom. A szakember úgy véli, a tunéziai turisztikai szakemberek kicsit talán későn kezdték az ország idegenforgalmi népszerűsítését. Jó árakkal, jó szolgáltatásokkal azonban lassan visszaállhat a megszokott forgalom.

Érdemes keresni a last minute-et

A spórolós utazóknak érdemes figyelni arra, hogy szinte minden iroda kínál akciós last minute utazásokat, így akár az idei kedvezményes ár még kedvezményesebb is lehet. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett utazási szakemberek szerint sok utazó az utolsó pillanatig kivár, hogy megtalálja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Olyanok is szép számmal vannak, akik számára szinte mindegy, hogy hova utaznak, csak olcsó és megfelelő színvonalú legyen a szállás és az ellátás.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm