26 °C Budapest

Széchenyi Pihenőkártya: a fürdők is akarják

MTI
2011. május 10. 17:15

A Fürdőszövetség álláspontja szerint a kormányzatnak lehetővé kellene tennie, hogy gyógyfürdő-szolgáltatások fizetésére is felhasználható legyen a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) - jelentette ki a szervezet elnöke kedden Egerben.

A hazai fürdőkben ugyanis 2010-ben már 2,6 milliárd forint értékben használtak fel üdülési csekket a vendégek, ám az érvényes koncepció szerint a SZÉP kártyával csak szállásért, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokért lehetne fizetni - fűzte hozzá magyarázatképpen Vancsura Miklós.

A Fürdőszövetség azt javasolja, hogy legalább a rekreációs és gyógyfürdői szolgáltatásokra felhasználható legyen a SZÉP kártya, hiszen ellenkező esetben éppen a terápiás munkahelyek kerülnének veszélybe - fűzte hozzá.

Vancsura Miklós a szektor másik aktuális problémájaként a gyógyszolgáltatások alacsony társadalombiztosítási finanszírozását említette.

Közlése szerint még ma is a 2007-es szinten fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyfürdő-kúrákat, annak ellenére, hogy 2008 decemberében megegyeztek az új árakról. Ezek az árak azonban azóta sem kerültek kihirdetésre - mutatott rá.

Magyarországon több mint 300 gyógy-, élmény-, és strandfürdő, illetve uszoda működik. Ezek együttes éves forgalma 50-70 milliárd forint, és közvetlenül 25-30 ezer embernek ad munkát.

Hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence hévízkincse az egyik legjelentősebb a világon, négyszerese például a franciaországinak. Emlékeztetett arra, hogy a múlt század elején indult meg a hazai fürdők létesítése. A következő fejlesztési ütem az 1950-es 1960-as évekre tehető, majd 2000-tól a Széchenyi Terv keretében kapott lendületet a szektor. A Széchenyi Terv, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával az ezredforduló óta több mint 65 milliárd forint értékű fürdőfejlesztés valósult meg Magyarországon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szektor további jelentős fejlődési tartalékokkal rendelkezik. Ugyanis a felmérések szerint a potenciális fürdőlátogatók száma 8 millió, ami 20 alkalommal beszorozva 160 millió fürdővendéget jelenthet évente.

Éppen ezért törekednek az egészségbiztosítási pénztári támogatás növelésére, illetve a SZÉP kártya használatának kiterjesztésére - mondta Vancsura Miklós.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?